Ηλεκτρονικά σούπερ μάρκετ: Τι ζητούν οι καταναλωτές και ποιοι λιανέμποροι έχουν προβάδισμα

Από το περιθώριο στο προσκήνιο και από αναγκαστική λύση σε συνειδητή επιλογή. Τη διαδρομή αυτή ακολούθησαν τα online σούπερ μάρκετ μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, η οποία λειτούργησε ως επιταχυντής για την καθιέρωσή τους στον χώρο του οργανωμένου λιανεμπορίου.

Οι ηλεκτρονικές παραγγελίες για είδη σούπερ μάρκετ συνεχίζουν και σήμερα την ανοδική τους πορείας, κερδίζοντας την προτίμηση ολοένα και περισσότερων καταναλωτών μικρότερης και μεγαλύτερης ηλικίας που θέλουν ευκολία

και ανταγωνιστικές τιμές.

Σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε σε διαδικτυακή εκδήλωση της Nielsen για τις καταναλωτικές συμπεριφορές, τη μεγαλύτερη πελατειακή βάση και αναγνωρισιμότητα έχει η πλατφόρμα του efood.gr  για αγορές από τον Σκλαβενίτη και ακολουθεί σε «απόσταση αναπνοής» το ηλεκτρονικό κατάστημα της ΑΒ Βασιλόπουλος (ab.gr). Υπολογίζεται πως τρεις στους δέκα καταναλωτές έχουν επισκεφθεί τα συγκεκριμένα σημεία και έχουν πραγματοποιήσει τις αγορές τους.

Έπονται τα My market.gr, Sklavenitis.gr, efresh.gr και masoutis.gr, τα οποία παρουσιάζουν παρόμοια δυναμική, με έναν στους δέκα καταναλωτές να αναφέρουν πως τους επισκέπτονται συχνά. Τα υπόλοιπα διαδικτυακά καταστήματα ή πλατφόρμες έχουν σημαντικά μικρότερη αναγνωρισιμότητα και λιγότερη πελατειακή βάση.

Σήμερα, στην ελληνική αγορά λειτουργούν 30 online super market, με τις συνολικές πωλήσεις τους να ανέρχονται σε 163 εκατ. ευρώ το 2020, με το μέσο καλάθι αγορών να διαμορφώνεται σε περίπου 80 ευρώ.

Η πιο δημοφιλής μέρα για τις αγορές είναι το Σάββατο, μεταξύ 11:00 το πρωί και 12:00 το μεσημέρι ενώ οι περισσότεροι για λόγους ευκολίας χρησιμοποιούν το κινητό τους (έπονται lap top και desk top).

Τι ζητούν οι καταναλωτές

Όσον αφορά στις υπηρεσίες που ζητούν οι καταναλωτές να βελτιωθούν, είναι η περισσότερη ακρίβεια στον χρόνο παράδοσης, η δυνατότητα επιστροφής χαλασμένων ή ληγμένων προϊόντων στη στιγμή της παράδοσης αλλά και η μείωση της ελάχιστης παραγγελίας.

Επιπλέον, θέλουν να μπορούν να ελέγχουν την ημερομηνία λήξης και τις πληροφορίες του προϊόντος καθώς και να υπάρχει εγγύηση για την ποιότητα και τη φρεσκάδα των φρέσκων και κατεψυγμένων προϊόντων. Και αυτό γιατί πολλοί φαίνεται να αμφιβάλλουν για τις συνθήκες μεταφοράς των προϊόντων στον τελικό καταναλωτή.

Την ίδια στιγμή, οι καταναλωτές θέλουν το «αγοραστικό ταξίδι» στην πλατφόρμα να μοιάζει όσο το δυνατόν περισσότερο με αυτό στο φυσικό κατάστημα, αλλά να διατηρούνται τα πλεονεκτήματα της ευκολίας και της άνεσης στην παραγγελία. Ενδεικτικά αναφέρουν πως θα ήθελαν να υπάρχει αναπαράσταση του φυσικού καταστήματος, ώστε να γίνουν πιο εύκολες και πιο διασκεδαστικές οι διαδικτυακές αγορές ή να υπάρχει ψηφιακός βοηθός (virtual assistant) που θα τους δίνει συμβουλές και θα απαντάει σε τυχόν απορίες που έχουν για τα προϊόντα.

Αυτό σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, μπορεί να καταστεί εφικτό με την χρήση της επαυξημένης πραγματικότητας. «Η τεχνολογία» επισημαίνουν, «είναι εδώ και αναπτύσσεται διαρκώς και οι καταναλωτές εμφανίζονται πιο έτοιμοι από ποτέ να την ενστερνιστούν».

Διαβάστε επίσης:

Σούπερ μάρκετ: Ο «χρησμός» της Nielsen για τις πωλήσεις του 2021 – Τι έκαναν Σκλαβενίτης, ΑΒ Βασιλόπουλος και LidlΣούπερ μάρκετ: Ένας χρόνος από τη μέρα που άδειασαν τα ράφια και γέμισαν τα ταμεία – Οι προκλήσεις, οι προσλήψεις και οι μεγάλοι κερδισμένοιΕπιτροπή Ανταγωνισμού: Υπό συνεχή παρακολούθηση τα σούπερ μάρκετ – Ειδική Task Force

Keywords
Τυχαία Θέματα