Ημικρανία: Πρόσβαση στις νέες θεραπείες ζητούν οι ασθενείς – Η εξομολόγηση της ηθοποιού Βίκυς Μαραγκάκη

Πεντακόσια τριάντα τέσσερα ευρώ για μία θεραπευτική δόση καλείται να καταβάλλει μερίδα ασθενών με ημικρανία, προκειμένου να έχει πρόσβαση σε νέο καινοτόμο φάρμακο, το οποίο αποδεικνύεται λυτρωτικό για την ποιότητα της ζωής τους.  Πρόκειται για ένα εκ των τεσσάρων μονοκλονικών αντισωμάτων που απευθύνονται ειδικά σε ημικρανικούς ασθενείς, το οποίο έχει τιμολογηθεί στη χώρα μας, ενώ αναμένονται άλλα τρία στο προσεχές μέλλον.

Το εν λόγω φάρμακο, το οποίο χορηγείται σε μία ή δύο δόσεις το μήνα, έχει «κολλήσει» στην αξιολόγηση και διαπραγμάτευση, με αποτέλεσμα να μην αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ.

«Πολλοί από τους ασθενείς που δοκίμασαν τη θεραπεία και άλλαξε η ζωή τους, προβληματίζονται για το πώς θα την προμηθεύονται, καθώς το κόστος της είναι ιδιαίτερα υψηλό και σίγουρα απαγορευτικό για το μέσο ασθενή», ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Ασθενών με Ημικρανία & Κεφαλαλγία Ελλάδος, κος Κων/νος Μπίλιας, καλώντας τους αρμόδιους φορείς να εντάξουν τη θεραπεία στη «θετική λίστα». Ο ίδιος σημείωσε: «Είναι απελπιστικό να έχεις δοκιμάσει μία θεραπεία που σου επιτρέπει να ζήσεις όπως όλοι οι υγιείς άνθρωποι και να μην μπορείς να την ξαναπάρεις».

Από το Φεβρουάριο που έχει πάρει τιμή, το έχουν προμηθευτεί περίπου 30-40 ασθενείς πληρώνοντας το κόστος είτε από την τσέπη τους είτε μέσω κάποιας ιδιωτικής ασφάλειας. Το φάρμακο χορηγείται με ιατρική συνταγή, και προμηθεύεται από τα φαρμακεία, κατόπιν παραγγελίας.

Όπως τόνισαν οι ειδικοί, σε σχετική συνέντευξη τύπου, τα φάρμακα αυτά απευθύνονται σε λιγότερο από το 5% των ασθενών, ποσοστό που αντιστοιχεί, ωστόσο, σε χιλιάδες ημικρανικούς, δεδομένου ότι το σύνολο των πασχόντων στη χώρα μας εκτιμάται ότι ανέρχεται στο ένα εκατομμύριο.

Η τιμή αυτή είναι απαγορευτική για την συντριπτική πλειονότητα των ασθενών και επιβαρυντική για το σύστημα υγείας, γεγονός που δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο έργο της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης.

Η «Οδύσσεια» των ασθενών

Σύμφωνα με το Σύλλογο Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγία Ελλάδος, αν και υποφέρουν πολλοί από το πρόβλημα και συχνά διαμαρτύρονται εξ αιτίας αυτής της κατάστασης, ελάχιστοι -μόνο το 10% του πληθυσμού- ζητάει βοήθεια και ακόμα πιο σπάνια συμμορφώνεται με την φαρμακευτική αγωγή που τους δίνεται. Και αυτό γιατί η προτεινόμενη θεραπεία δεν είναι πάντα η επιτυχημένη συνταγή για ανακούφιση και αποφυγή επανάληψης του φαινομένου.

Όπως δείχνουν στοιχεία έρευνας που εκπόνησε ο  Σύλλογος σε περίπου 1100 ημικρανικούς ασθενείς, σχεδόν 1 στους δύο που έλαβε μια κλασική φαρμακευτική θεραπεία για την ημικρανία, την διέκοψε λόγω είτε παρενεργειών, είτε έλλειψης αποτελεσματικότητας.

Την εμπειρία της κατέθεσε και η ηθοποιός Βίκυ Μαραγκάκη, η οποία υποφέρει από ημικρανία εδώ και πολλά χρόνια. «Είναι μία επίμονη και επίπονη δοκιμασία, η οποία συν τω χρόνω επιδεινώνεται», ανέφερε και συμπλήρωσε: «Παρακαλάω να μην με πιάσει κρίση εν ώρα πρόβας ή παράστασης», αναδεικνύοντας τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η ημικρανία στην εργασία των πασχόντων. Όπως η ίδια σημείωσε, στη δική της περίπτωση υπήρχε οικογενειακό ιστορικό ημικρανίας, από την οποία υπέφερε ο πατέρας της. Όσον αφορά τη φαρμακευτική θεραπεία ανέφερε: «Εμείς οι πάσχοντες δοκιμάζουμε τα πάντα, προκειμένου να βρούμε ένα αποτελεσματικό φάρμακο. Τα κοινά παυσίπονα φέρνουν υπνηλία και υπάρχει κίνδυνος για εμάς τους ηθοποιούς να ξεχάσουμε τα λόγια μας». Όπως η ίδια εξομολογείται,  ανακούφιση βρήκε στα νέας γενιάς παυσίπονα, τα οποία σταματούν εντελώς τον πόνο εάν χορηγηθούν στην αρχή της κρίσης.

 Οι νέες θεραπείες

Οι ειδικοί χαρακτηρίζουν ιστορική τη στιγμή για την αντιμετώπιση της ημικρανίας, καθώς για 1η φορά κυκλοφορούν για μία πάθηση 4 μονοκλωνικά αντισώματα.

Όπως ανέφερε  ο  Δρ. Μανώλης Δερμιτζάκης, Νευρολόγος, Διδάκτωρ Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ, επιστημονικός σύμβουλος  του Συλλόγου Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγία Ελλάδος, « Το νευροπεπτίδιο CGRP αποτελεί στόχο τόσο των μονοκλωνικών αντισωμάτων (που είναι μεγάλα χημικά μόρια), αλλά είναι γενικότερα, μαζί με τον υποδοχέα του, οι κύριοι στόχοι της αντί-ημικρανικής έρευνας όσο αφορά στην πρόληψη και στην συμπτωματική αντιμετώπιση της πάθησης. Έτσι έχουν αναπτυχθεί και αναμένεται να κυκλοφορήσουν τα λεγόμενα μικρά χημικά μόρια. Η κατηγορία αυτή των φαρμάκων θα ονομάζεται Gepants και δεν θα είναι μονοκλωνικά αντισώματα. Δυο από αυτά θα είναι για την αντιμετώπιση του πόνου και ένα για την προληπτική χορήγηση στην ημικρανία. Τα νέα αυτά μόρια έδειξαν αποτελεσματικότητα στις μελέτες σε σχέση με το εικονικό φάρμακο με στατιστικά σημαντική μείωση των ημερών με ημικρανία τον μήνα. Αυτή η μείωση αφορούσε και ασθενείς που είτε δεν λάμβαναν είτε ήδη λάμβαναν μια προληπτική αγωγή για την ημικρανία.

Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται επίσης να κυκλοφορήσουν και άλλα καινούργια φάρμακα για την αντιμετώπιση του ημικρανικού πόνου την ώρα της κρίσης, τα λεγόμενα Ditans που και αυτά δεν είναι αντισώματα. Σε αντίθεση με τις γνωστές τριπτάνες που κυκλοφορούν 25 χρόνια και είναι πολύ αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση του πόνου, αλλά έχουν αντένδειξη σε ασθενείς με καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου, τα Ditans δεν δρουν αγγειοσυσπαστικά και δεν επηρεάζουν το καρωτιδικό σύστημα, ενώ είναι αποτελεσματικά στην οξεία αντιμετώπιση του ημικρανικού πόνου. Το πρώτο που θα κυκλοφορήσει, ίσως και το επόμενο έτος, είναι το Lasmiditan που στις μελέτες έδειξε ότι σε 2 ώρες μετά τη λήψη του το 60% των ημικρανικών είχαν βελτίωση του πόνου, οι μισοί μάλιστα από αυτούς ήταν εντελώς ελεύθεροι πόνου.

Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, η ξαφνική ανάπτυξη και κυκλοφορία τόσων νέων φαρμάκων για την αντιμετώπιση του πόνου και για την πρόληψη της ημικρανίας θα αλλάξει εντελώς το τοπίο και θα προσθέσει νέα, και από ότι φαίνεται, αποτελεσματικά όπλα υπερ των ασθενών με ημικρανία.

Τα μονοκλωνικά αντισώματα

Ο κος Μιχάλης  Βικελής, Νευρολόγος, Επιστημονικός Σύμβουλος του Συλλόγου Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγία Ελλάδος θεωρεί ότι αποτελεσματική λύση για την ημικρανία είναι τα μονοκλωνικά αντισώματα.

Η ανάγκη για μείωση της συχνότητας, τη διάρκειας και της έντασης των κρίσεων ημικρανίας, συνέχισε ο κος Βικελής, αλλά και της μείωσης αναλγητικών φαρμάκων, οδηγεί συχνά στην επιλογή χρήσης μιας προφυλακτικής θεραπείας για την ημικρανία.

Ωστόσο, οι υπάρχουσες φαρμακευτικές επιλογές έχουν διάφορα μειονεκτήματα,  όπως η ανεπαρκής αποτελεσματικότητα, οι ενδεχόμενες παρενέργειες και η μη στοχευμένη δράση στην ημικρανία.

Το θεραπευτικό αυτό κενό καλύπτεται από μια νέα γενιά αντι-ημικρανικών φαρμάκων. Τα νέα αυτά φάρμακα δημιουργήθηκαν μετά την ανακάλυψη ότι μια χημική ουσία του οργανισμού που ονομάζεται CGRP είναι κομβική στη δημιουργία κρίσεων ημικρανίας. Έτσι, δημιουργήθηκαν με τη βοήθεια σύγχρονης ιατρικής τεχνολογίας μονοκλωνικά αντισώματα, που εξουδετερώνουν το CGRP ή τον υποδοχέα του. Τα φάρμακα αυτά χορηγούνται με τη μορφή υποδόριας ένεσης μια φορά το μήνα ή το τρίμηνο, γεγονός που καθιστά τη λήψη εύκολη και συνεπή και, με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, έχουν μικρό ποσοστό εμφάνισης παρενεργειών. Μάλιστα, η απόλυτα εξειδικευμένη τους δράση, η οποία σε αντίθεση με άλλα μονοκλωνικά αντισώματα που κυκλοφορούν για άλλες παθήσεις δεν αφορά το ανοσοποιητικό, οδήγησε στο ότι οι παρενέργειες που εμφανίστηκαν είναι ήπιες και καλά ανεκτές, κάτι πολύ σημαντικό όταν η θεραπεία αφορά μία πάθηση όπως η ημικρανία.

Τα μονοκλωνικά αντισώματα κατά της ημικρανίας έχουν δοκιμαστεί σε ένα διεθνές πρόγραμμα κλινικών μελετών που έχει ήδη διαρκέσει περισσότερα από 8 χρόνια, ενώ τα τελευταία 4 χρόνια διεξάγεται και σε ερευνητικά κέντρα της χώρας μας.

Ο κος Μπίλιας, υποστηρίζει πως η θεραπεία με τα μονοκλωνικά αντισώματα σηματοδοτεί μια νέα εποχή στην αντιμετώπιση της ημικρανίας. Και τούτο διότι, όπως αναφέρει: «Πρόκειται για την πρώτη απόλυτα εξειδικευμένη θεραπεία για την πρόληψη της ημικρανίας, η οποία έχει ήπιες παρενέργειες, χορηγείται μόνο μια φορά το μήνα και τα έως τώρα αποτελέσματα της είναι παραπάνω από εντυπωσιακά.«

Ο ίδιος έθιξε το ζήτημα του πολύ υψηλού κόστους, που τα καθιστά απαγορευτικά στον μέσο ασθενή. Για τον λόγο αυτό, όπως αναφέρει ο Γ.Γ.: «Πρωταρχικός στόχος του Συλλόγου Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγία Ελλάδος είναι να ενταχθεί η θεραπεία με τα μονοκλωνικά αντισώματα στην θετική λίστα του ΕΟΠΥΥ

Τέλος, αναφέρθηκε στο θέμα της δυσκολίας πρόσβασης στις τριπτάνες, οι οποίες εδώ και έναν χρόνο βρίσκονται σε έλλειψη λόγω απόσυρσης σκευάσματος.

Ο Σύλλογος με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Ημικρανία θα πραγματοποιήσει ενημέρωση κοινού με  περίπτερο σε Πλατεία Συντάγματος- Αθήνα   και Πλατεία Αριστοτέλους – Θεσσαλονίκη στις 12 Σεπτεμβρίου και ώρες 10:00 – 14:00 όπου θα παρευρίσκονται και ειδικοί γιατροί για να απαντήσουν σε τυχόν ερωτήσεις του κοινού.

Οι δράσεις του Συλλόγου γίνονται με την  ευγενική υποστήριξη των εταιρειών Φαρμασέρβ -Lilly & Specifar (A Teva company).

The post Ημικρανία: Πρόσβαση στις νέες θεραπείες ζητούν οι ασθενείς – Η εξομολόγηση της ηθοποιού Βίκυς Μαραγκάκη appeared first on mononews.

Keywords
Τυχαία Θέματα