ΙΝΕ/ΓΣΕΕ: Έρχεται μεγάλη ύφεση – Η ανεργία μπορεί να φτάσει και το 21,6%

Τρία διαφορετικά σενάρια αύξηση της ανεργίας από 19,2% έως τις 21,6% προβλέπει το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ στο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων για τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοιού στην ελληνική οικονομία. Συγκεκριμένα τα σενάρια προβλέπουν: -Στο πρώτο και ευνοϊκό σενάριο ότι το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 4% και η ανεργία θα αυξηθεί στο 19,2%

-Στο δεύτερο και ενδιάμεσο σενάριο, ότι το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 7%

και η ανεργία θα ανέλθει στο 20,3%

-Στο τρίτο και απαισιόδοξο σενάριο, ότι η ύφεση θα φτάσει στο 10% και η ανεργία θα σκαρφαλώσει στο 21,6%.

Σε όλα τα σενάρια, το επιστημονικό Ινστιτούτο της τριτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης του ιδιωτικού τομέα προεξοφλεί πως η ανεργία θα αγγίξει εκ νέου τα επίπεδα της δημοσιονομικής κρίσης, στα οποία κυμαίνονταν τέλη του 2011 (πριν την κορύφωση του 2012 και 2013) όπως επίσης και τέλη του 2017 με πρώτο 6μηνο 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ.

Υπενθυμίζεται πως το φράγμα του 20% έσπασε για πρώτη φορά μετά την κρίση, τον Απρίλιο του 2018, ενώ το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας που έχει δει η χώρα ήταν 27,9% τον Ιούλιο του 2013.

 Σύμφωνα με το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, τα αμέσως επόμενα τρίμηνα η ελληνική οικονομία θα βρεθεί σε μια νέα φάση ύφεσης και αντιμέτωπη με τους χρόνιους αναπτυξιακούς, μακροοικονομικούς και δημοσιονομικούς περιορισμούς της.

Το Ινστιτούτο αναφέρεται σε τρεις κρίσιμους παράγοντες που θα καθορίσουν την πορεία της οικονομίας της χώρας. Αυτοί είναι:

Ο όγκος της απασχόλησης και η αύξηση της υποαπασχόλησης.Οι μισθοί και το σύστημα προστασίας των εργαζομένων από συλλογικές και κλαδικές συμβάσεις εργασίας.Οι συνθήκες εργασίας των πιο ευάλωτων ομάδων εργαζομένων χαμηλής ειδίκευσης, εκείνων που εργάζονται με μη τυπικές μορφές απασχόλησης, των νέων και των γυναικών.

Η αποτελεσματικότητα του μείγματος της δημοσιονομικής πολιτικής, θα κριθεί από το πόσο στοχευμένη θα είναι η στήριξη της κατανάλωσης και των επενδύσεων ως αποτέλεσμα της ενίσχυσης :

-των νοικοκυριών και ειδικά των πιο ευάλωτων και εκείνων που θα πληγούν περισσότερο από τις συνέπειες της ύφεσης, και

-των επιχειρήσεων που είναι αντιμέτωπες με μεγάλο ρίσκο χρεοκοπίας και αναστολής της λειτουργίας τους.

Η κατανομή των δημοσιονομικών πόρων και κυρίως οι εξελίξεις στον όγκο της απασχόλησης, στους μισθούς, στο σύστημα προστασίας των εργαζομένων από συλλογικές και κλαδικές συμβάσεις εργασίας θα είναι καθοριστικής σημασίας για τη διάρκεια και την ένταση της ύφεσης και την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στη σταθερότητα και τη μεγέθυνση.

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΙΝΕΓΣΕΕ, Έρχεται, 216,inegsee, erchetai, 216