Ιστορικά κέρδη 11,8% για τον Dow Jones τον Νοέμβριο, παρά την πτώση της τελευταίας συνεδρίασης

Με απώλειες ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίασης του Νοεμβρίου οι βασικοί δείκτες της Wall Street, κάτι που ωστόσο δεν κατάφερε να επηρεάσει το ράλι των μετοχών σε μηνιαίο επίπεδο, με τον Dow Jones να σημειώνει την καλύτερη επίδοσή του από τον Ιανουάριο του 1987.

Ειδικότερα, κατά τη τελευταία συνεδρίαση του Νοεμβρίου στα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης, ο Dow Jones έκλεισε στις 29.644,03 μονάδες σημειώνοντας απώλειες -0,89%, ο S&P 500 στις 3.621,80 μονάδες με πτώση -0,45% ενώ ο  Nasdaq στις

12.198,74 μονάδες με πτώση -0,06%.

Μόλις 10 από τις 30 μετοχές του Dow Jones έκλεισαν με άνοδο. Από αυτές τη μεγαλύτερη στήριξη στον δείκτη προσέφεραν οι Apple (2,11%), Intel (1,90%) και
Walmart (0,86%). Αντίθετα τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι μετοχές των Chevron (-4,49%), Dow (-4,37%) και Travelers (-3,58%).

Οι μετοχές του ενεργειακού κλάδου του S&P 500 υποχώρησαν, άλλωστε, κατά 4,8%, ακολουθώντας την πορεία των τιμών του πετρελαίου, καθώς δεν προέκυψε  απόφαση στις συζητήσεις των χωρών του OPEC+ για το ζήτημα του μεγέθους της παγκόσμιας παραγωγής. Έτσι το  συμβόλαιο του αμερικανικού αργού παραδόσεως Ιανουαρίου υποχώρησε κατά 0,4% στα 45,34 δολάρια το βαρέλι, αν και σε μηνιαία βάση έκλεισε τον Νοέμβριο με άλμα 26,7%. Αντίστοιχα, αρνητική ήταν και η μέρα για τις μετοχές των εταιρειών κρουαζιέρας και των αερομεταφορών.

Ωστόσο, παρά τις απώλειες της τελευταίας συνεδρίασης του μήνα, ο Νοέμβριος αποδείχθηκε ιδιαίτερα κερδοφόρος για τις μετοχές, με τον δείκτη των  blue-chipσ Dow  Jones να κλείνει με μηνιαία κέρδη 11,8%, στην καλύτερη επίδοσή του από τον Ιανουάριο του 1987, τον  S&P 500 με άνοδο 10,5% και τον Nasdaq με κέρδη 11,4%, στις καλύτερες μηνιαίες επιδόσεις τους από τον Απρίλιο.

Ο μήνας, ο οποίος ξεκίνησε στον απόηχο των αμφίρροπων εκλογών στις ΗΠΑ και την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων της πανδημίας, τροφοδοτήθηκε από τις ελπίδες που γέννησαν τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών των πρώτων εμβολίων κατά της Covid-19 από την Pfizer, τη Moderna και την AstraZeneca, τα οποία έδειξαν πως έχουν μεγάλη αποτελεσματικότητας.

Μάλιστα, τη Δευτέρα η Moderna ανακοίνωσε ότι προχωρά στο αίτημα άδειας κυκλοφορίας προς τις Αμερικανικές Αρχές, αφού η τελευταία φάση δοκιμών έδειξε ότι το εμβόλιο παρουσιάζει αποτελεσματικότητα 94%. Η μετοχή της εταιρείας έκλεισε με άνοδο 16%. Την ίδια ώρα, πάντως, ανησυχία επικρατεί για την επίπτωση που θα έχουν στον αριθμό των κρουσμάτων οι διακοπές για την Ημέρα των Ευχαριστιών, με τον κορυφαίο επιδημιολόγο Άντονι Φάουτσι να προειδοποιεί για εκτόξευση των μολύνσεων μέσα στις επόμενες μέρες.

Πέρα από τα νέα από το εμβόλιο η αγορά είδε με ανακούφιση πως  προχωρά η μετάβαση της εξουσίας από τον Τραμπ στον Μπάιντεν. Οι επενδυτές ευελπιστούν ότι θα σημαίνει μια καινούργια αρχή για την καταπολέμηση της πανδημίας. Η επιλογή της Janet Yellen ως υπουργού Οικονομικών έχει προκαλέσει τα θετικά σχόλια των επενδυτών, οι οποίοι περιμένουν μια πιο δυναμική πολιτική για την ανάπτυξη της οικονομίας η οποία πλήττεται βαθιά λόγω της πανδημίας.

Από την άλλη, οι προθέσεις της κυβέρνησης Τραμπ, η οποία εξετάζει την πιθανότητα να θέσει σε μαύρη λίστα την κινεζική εταιρεία κατασκευής ημιαγωγών SMIC, καθώς και την εθνική κινεζική παραγωγό πετρελαίου και φυσικού αερίου CNOOC, προκαλούν νέο πονοκέφαλο στους επενδυτές.

Keywords
Τυχαία Θέματα