Κάποιος έπρεπε να σταματήσει τους αδίστακτους μεσάζοντες της Visa και Mastercard, το κάνει ο Χατζηδάκης – Αρθρο παρέμβαση

Όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος λέει μία παροιμία, δηλαδή αν κάποιος δεν καταλαβαίνει με τα λόγια πάντα υπάρχει και πιο σκληρός τρόπος για να συμμορφωθεί, όπως είναι για παράδειγμα μία νομοθετική ρύθμιση.

Κάπως έτσι έγινε και με τις Visa και Mastercard, τους μεγάλους μεσάζοντες στις πληρωμές με κάρτες στην Ελλάδα.

Ο υπουργός Οικονομικών

Κωστής Χατζηδάκης κάλεσε τους εκπροσώπους τους στην Ελλάδα να μειώσουν τις προμήθειες που εισπράττουν από τις συναλλαγές με POS ειδικά όταν πρόκειται για μικροποσά, 5-10 ευρώ.

Για το ίδιο θέμα υπήρξαν συζητήσεις και με τις ελληνικές τράπεζες. Οι οποίες συμφώνησαν στην μείωση των προμηθειών.

Πράγμα που δεν έκαναν οι big μεσάζοντες Visa και Mastercard.

Και έτσι αφού τα λόγια έπεσαν στο κενό, ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης φέρνει νομοθετική ρύθμιση, που θα βάλει πλαφόν στις προμήθειες που εισπράττουν  οι μεσάζοντες και αυτοί υποχρεωτικά θα πρέπει να συμμορφωθούν, γιατί αυτός είναι ο νόμος.

Τα τελευταία 9 χρόνια, δηλαδή από το 2015 και την  επιβολή των capital controls που έβαλαν το πλαστικό χρήμα στις καθημερινές συναλλαγές των Ελλήνων, μέχρι και το τέλος του 2023, η Visa και η Mastercard είδαν τα έσοδα τους από την Ελλάδα να αυξάνονται κατακόρυφα και συνολικά εισέπραξαν περί το 1 δις ευρώ από προμήθειες, μάλιστα τα 180 εκατ. ευρώ ήτα το κέρδος τους πέρυσι.

Και όμως οι μεσάζοντες αρνήθηκαν να περικόψουν τις προμήθειες και να περιορίσουν τα κέρδη τους και έτσι έρχεται νομοθετική ρύθμιση.

Χθες ο Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή υπογράμμισε πως τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί διάταξη με την οποία οι προμήθειες για συναλλαγές έως 10 ευρώ με κάρτα θα μειωθούν δραστικά.

Σήμερα «παίζουν» από 1% και φτάνει σε κάποιες περιπτώσεις και πάνω από το 2,5%.

Σας έχει τύχει να πάτε σε περίπτερο να πάρετε τσιγάρα και ο περιπτεράς να σας πει, «μετρητά παρακαλώ, το POS δεν δουλεύει».

Σίγουρα σας έχει συμβεί.

Και το παράδειγμα με τα τσιγάρα είναι χαρακτηριστικό γιατί ένα πακέτο κοστίζει 4,60 ευρώ, το κέρδος για το περίπτερο είναι 22 λεπτά, όμως, αν η συνολική προμήθεια με χρήση POS κινείται από 0,45% έως και 2% τότε δεν υπάρχει κέρδος.

Και για αυτό τα POS είναι μονίμως σε βλάβη.

Ταυτόχρονα το υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει να προωθεί το σύστημα πληρωμών IRIS, καθώς οι προμήθειες που πληρώνουν οι επαγγελματίες διαμορφώνονται από το 0,3% με 0,5%.

Ας δούμε όμως τι συμβαίνει και στα άλλα κράτη της Ευρώπης.

Το IRIS είναι ένας εναλλακτικός τρόπος ηλεκτρονικής πληρωμής, από λογαριασμό σε λογαριασμό (Account to Account – A2A).

Στην Ευρώπη, η χρήση μεθόδων πληρωμής A2A αντιπροσωπεύει κατά μέσο όρο το 18% της αξίας του ηλεκτρονικού εμπορίου, στην Ελλάδα όμως τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά με το προϊόν IRIS commerce να αντιπροσωπεύει μόνο 2,4% της αξίας των συναλλαγών στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Σημειώνουμε ότι από τα 100+ χιλιάδες eshop που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, μόνο τα 5.000 προσφέρουν την δυνατότητα πληρωμής με IRIS. Αντίθετα κυριαρχούν  οι τρόποι πληρωμής που προσφέρουν τα σχήματα VISA και  Mastecard.

Κράτη όπως η Γερμανία, η Γαλλία, το Βέλγιο έχουν αναπτύξει δικά τους ισχυρά τοπικά σχήματα καρτών. Οι Γερμανοί έχουν την τοπική τους κάρτα Girocard με την οποία πραγματοποιείται το  76% της αξίας συναλλαγών στο εμπόριο/retail, τόσο στο ecommerce όσο και στο φυσικό σημείο – POS.

Οι Γάλλοι έχουν την Card Bancaire όπου αντιπροσωπεύει το 91% της αξίας συναλλαγών στο εμπόριο/retail τόσο στο ecommerce όσο και στο φυσικό σημείο – POS.

Οι Βέλγοι έχουν την κάρτα Bancontact που αντιπροσωπεύει το 83% της αξίας συναλλαγών στο εμπόριο/retail τόσο στο ecommerce όσο και στο φυσικό σημείο – POS.

Οι πληρωμές με σχήματα A2A από την άλλη, κυριαρχούν σε χώρες όπως η Πολωνία (το Blik, αντιπροσωπεύει το 68% της αξίας των συναλλαγών στο ηλεκτρονικό εμπόριο), η Ολλανδία (ο iDEAL, αντιπροσωπεύει το 64% της αξίας των συναλλαγών στο ηλεκτρονικό εμπόριο) και η Φινλανδία (όπου το Online Banking Finland System, αντιπροσωπεύει το 33% της αξίας των συναλλαγών στο ηλεκτρονικό εμπόριο).

Εμείς έχουμε το IRIS.

Ας το αξιοποιήσουμε λοιπόν.

Και έτσι θα περιορίσουμε και τους μεσάζοντες, δηλαδή τη Visa και τη  Mastercard, όπως και τα έσοδα που χάνει το ελληνικό δημόσιο.

Διαβάστε επίσης

Παρέμβαση της κυβέρνησης για τις τραπεζικές προμήθειες με κάρτες

Θωρακισμένο το ΙRIS από τις ηλεκτρονικές απάτες – Ευάλωτες οι πληρωμές με κάρτες

Το IRIS κατακτά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές: Οι νέοι κατεβάζουν μαζικά το app πληρωμών

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κάποιος, Visa, Mastercard, Χατζηδάκης – Αρθρο,kapoios, Visa, Mastercard, chatzidakis – arthro