Καταναλωτές και κορονοϊός: Ψωνίζουν με μάσκες και επιλέγουν ελληνικά προϊόντα

Τα πάνω κάτω στις καταναλωτικές συνήθειες έχει φέρει η κρίση του κορονοϊού. Σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ, σε δείγμα 1.050 ατόμων που διεξήχθη την περίοδο 18 έως 19 Μαρτίου 2020 φαίνεται πως η κρίση του κοροναϊού άλλαξε άρδην τις αγοραστικές συνήθειες των καταναλωτών, αλλαγές που πιθανότατα θα πάρουν μόνιμο χαρακτήρα και μετά τον τερματισμό της κρίσης.

Ήδη, στο πρώτο δεκαπενθήμερο της κρίσης, καταγράφονται μεγάλες και απότομες αλλαγές στις επιλογές που κάνουν οι καταναλωτές.

Χαρακτηριστικές είναι οι απόψεις σε σχέση με την υγιεινή, οι οποίες είναι και αυτές που επηρεάζονται

πιο άμεσα από τις εξελίξεις γύρω από τον κοροναϊό. Το ποσοστό των καταναλωτών που προτιμούν συσκευασμένα προϊόντα βιομηχανικής επεξεργασίας (χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση) αυξήθηκε από 19% σε 33%.

Το ποσοστό των καταναλωτών που δηλώνουν ότι φορούν κάποιο είδος μάσκας κατά την επίσκεψη τους στα καταστήματα από μόλις 7% την εβδομάδα 9-12 Μαρτίου αυξήθηκε σε 41% μέσα σε λίγες μέρες. Ενώ στη μέτρηση της περιόδου 9-12 Μαρτίου ένα μόνο μικρό ποσοστό 16% δήλωνε ότι αποφεύγει να κάνει αγορές προκειμένου να έχει χρήματα σε περίπτωση ανάγκης, αυτό το ποσοστό σχεδόν διπλασιάστηκε σε λιγότερο από μία εβδομάδα στο 30%.

Παράλληλα, οι καταναλωτές στρέφονται περισσότερο σε προϊόντα ελληνικής προέλευσης σε ποσοστό 60%, ελέγχουν περισσότερο την προέλευση των τροφίμων σε ποσοστό 48% ενώ προτιμούν τα κοντινότερα καταστήματα σουπερμάρκετ για τις αγορές τους σε ποσοστό 72%. Αξιοσημείωτο είναι ότι στην ερώτηση «Αν αύριο το πρωί εξαφανιζόταν ο κοροναϊός και επανερχόμασταν στις προηγούμενες συνθήκες αγοράς, θα διατηρούσατε τις παραπάνω αγοραστικές συνήθειες;» ποσοστό 46% του κοινού δηλώνει ότι συμφωνεί.

Την ίδια στιγμή, οι καταναλωτές ετοιμάζονται για μακρά περίοδο σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης. Ειδικότερα, Η πλειοψηφία του κοινού θεωρεί ότι η έκτακτη κατάσταση με τον κοροναϊού θα διαρκέσει περίπου 2 μήνες σε ποσοστό 55%, ενώ το 22% ετοιμάζεται για έκτακτη κατάσταση 3 ή 4 μηνών και το 9% για πάνω από 4 μήνες. Όσον αφορά στη διάρκεια της κρίσης, το 86% εκτιμά ότι θα διαρκέσει περισσότερο από 2 μήνες ενώ το υπόλοιπο 14% θεωρεί ότι η κρίση θα διαρκέσει λιγότερο από 1 μήνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα