Κατατέθηκε η τροπολογία για τη δημοσιοποίηση των επιχειρήσεων που αισχροκερδούν – Τι προβλέπει

Τη δημοσιοποίηση των ονομάτων των εμπορικών επιχειρήσεων που κερδοσκοπούν, επιτρέπει η νέα τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης που κατατέθηκε στη Βουλή, με στόχο της καταπολέμηση της κερδοσκοπίας.

Αυτό μάλιστα θα γίνεται και από την πρώτη παράβαση εφόσον το πρόστιμο που έχει επιβληθεί στην επιχείρηση είναι μεγαλύτερο των 50.000 ευρώ. Κάτι που όπως είχε γράψει το mononews.gr  και μετά τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν

σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ το προηγούμενο διάστημα, ήταν στις προθέσεις των αρμοδίων που επεξεργάζονταν τη συγκεκριμένη τροπολογία.

Συγκεκριμένα βάσει της τροπολογίας η δημοσιοποίηση των εμπορικών επιχειρήσεων θα γίνεται στις παρακάτω περιπτώσεις:

Εφόσον έχει επιβληθεί σε αυτήν διοικητικό πρόστιμο ύψους μεγαλύτερου από 50.000 ευρώ ήΈχει επιβληθεί σε αυτήν διοικητικό πρόστιμο για δεύτερη φορά, ανεξαρτήτως ύψους για παραβίαση του άρθρου 58 του ν. 4818/2021.

Η απόφαση θα έχει συγκεκριμένη ισχύ, έως τις 30 Ιουνίου 2022.

Με τις διατάξεις της τροπολογίας που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με τίτλο «Εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου για τη δραστηριοποίηση των πλοίων αναψυχής και των τουριστικών ημερόπλοιων, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου των επαγγελματικών πλοίων αναψυχής και άλλες διατάξεις» προβλέπεται επίσης ότι:

«Απαγορεύεται, για το ίδιο χρονικό διάστημα (έως 30 Ιουνίου 2022), η αποκόμιση μικτού κέρδους από την πώληση γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, ιδίως πρώτων υλών για την παραγωγή λιπασμάτων, λιπασμάτων, ζωοτροφών, ωμών δημητριακών παντός είδους, αλεύρων, ηλίανθου και φυτικών ελαίων, όταν το περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα προ της 1ης Σεπτεμβρίου 2021».

Ουσιαστικά δηλαδή μπαίνουν τα γεωργικά προϊόντα στη λίστα εκείνων των προϊόντων και υπηρεσιών στα οποία επιβάλλεται πλαφόν στο πλαφόν στο μεικτό κέρδος

Αναλυτικά τα άρθραΆρθρο 1

Δημοσιοποίηση της εμπορικής επωνυμίας επιχειρήσεων που παραβιάζουν τα μέτρα περιστολής φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας σε περιόδους κρίσης

1. Για την αντιμετώπιση της επιτακτικής ανάγκης προστασίας της αγοραστικής δύναμης του καταναλωτή σε περιόδους κρίσης, επιτρέπεται η δημοσιοποίηση της εμπορικής επωνυμίας των επιχειρήσεων που παραβιάζουν την παρ. 1 του άρθρου 58 του ν. 4818/2021 (Α’ 124), περί εκτάκτων μέτρων περιστολής φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας. Η δημοσίευση της εμπορικής επωνυμίας μιας επιχείρησης λαμβάνει χώρα αν:

α) έχει επιβληθεί σε αυτήν διοικητικό πρόστιμο ύφους μεγαλύτερου από πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ ή,

β) έχει επιβληθεί σε αυτήν διοικητικό πρόστιμο για δεύτερη φορά, ανεξαρτήτως ύψους για παραβίαση του άρθρου 58 του ν. 4818/2021.

2. Για τους σκοπούς του παρόντος ως «εμπορική επωνυμία» μιας επιχείρησης νοείται το όνομα, ή η εμπορική ή εταιρική επωνυμία, ή ο διακριτικός τίτλος αυτής, ή άλλο ιδιαίτερο διακριτικό γνώρισμα ή σημείο, με το οποίο η επιχείρηση, κατά τρόπο ευδιάκριτο, καθίσταται γνωστή και το οποίο χρησιμοποιεί στην εμπορική της δραστηριότητα, τις υπηρεσίες ή τα προϊόντα της, κατά τον χρόνο παραβίασης του άρθρου 58 του ν. 4818/2021.

3. Οι εμπορικές επωνυμίες των επιχειρήσεων της παρ. 1 μπορούν να δημοσιοποιούνται με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με οποιοδήποτε πρόσφορο μέσο. Η προθεσμία υποβολής και η υποβολή αντιρρήσεων δεν αναστέλλουν την εκτέλεση του μέτρου της δημοσιοποίησης της εμπορικής επωνυμίας της επιχείρησης.

4. Το παρόν εφαρμόζεται έως τις 30.6.2022.

Άρθρο 2

Περιστολή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας στην αγορά γεωργικών προϊόντων και τροφίμων – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 58 του ν. 4818/2021

Η παρ. 1 του άρθρου 58 του ν. 4818/2021 (Α’124) τροποποιείται, ως προς το εύρος του πεδίου εφαρμογής της με την προσθήκη σε αυτό των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:

«1. Για το χρονικό διάστημα από τη δημοσίευση του παρόντος και έως την 30ή.6.2022, απαγορεύεται η αποκόμιση μικτού κέρδους από την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος ή την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας που είναι απαραίτητη για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή, καθώς και από την πώληση γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, ιδίως πρώτων υλών για την παραγωγή λιπασμάτων, λιπασμάτων, ζωοτροφών, ωμών δημητριακών παντός είδους, αλεύρων, ηλίανθου και φυτικών ελαίων, όταν το περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα προ της 1ης.9.2021.»

Διαβάστε επίσης:Πώς η κυβέρνηση θα δημοσιοποιεί τις επιχειρήσεις που κερδοσκοπούν – Όλο το παρασκήνιο
Keywords
Τυχαία Θέματα