Καθαρά κέρδη 12% για τις εισηγμένες (δείγμα 50 εταιρειών) – Ποιες έχουν γεμάτα ταμεία

Με το 27% του συνόλου των εισηγμένων να έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα για την απελθούσα χρήση, η αύξηση στα καθαρά κέρδη ανέρχεται στο 12%

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακής, κ. Εμ. Χατζηδάκης, τονίζεται πως, οι αναγνώσεις, σε γενικές γραμμές, ήταν θετικές, αν και έχουν μικρή σημασία στην παρούσα φάση.

Στις 50 εταιρείες (27% του συνόλου) που έχουν δημοσιεύσει αποτελέσματα παρατηρείται σε σχέση με το 2018 αύξηση 1,4% στον κύκλο

εργασιών, αύξηση 9,1% στα λειτουργικά κέρδη και αύξηση 12% στα κέρδη μετά από φόρους τα οποία ευνοήθηκαν και από τους χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές.

Η καθαρή θέση είναι αυξημένη κατά 15%, αποτέλεσμα της κερδοφορίας, των αυξήσεων κεφαλαίου που έλαβαν χώρα προς το τέλος της χρονιάς αλλά και της αποτίμησης στοιχείων του ενεργητικού στην εύλογη αξία τους (συμμετοχές, ακίνητα και ομόλογα).

Η ταμειακή θέση είναι αυξημένη κατά 20% ενώ ο καθαρός δανεισμός παρουσιάζει αύξηση κατά 15% κυρίως λόγω των προσαρμογών για χρηματοδοτικές μισθώσεις.

Όπως και να έχει, η επίδοση του 2019 δεν μπορεί να αγνοηθεί και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σαν οδηγός για την πορεία της κερδοφορίας των εταιριών όταν θα αποκατασταθεί η κανονικότητα στην οικονομία. Κατά τα λοιπά οι τηλεδιασκέψεις και οι ανακοινώσεις περιέχουν σημαντικές παρατηρήσεις για τις ποσοτικές επιπτώσεις της κρίσης καθώς και για τις δράσεις μετριασμού των επιπτώσεων για κάθε εταιρία.

Από τις νέες κατευθύνσεις που δίνονται από τις διοικήσεις γίνεται αντιληπτό ότι για την φετινή χρονιά κάθε προηγούμενη εκτίμηση ή επιχειρηματικό πλάνο ανάπτυξης έχει αναθεωρηθεί αισθητά χαμηλότερα (με λίγες μόνο θετικές εξαιρέσεις) ή δεν έχει κάποιο ρεαλιστικό αντίκρισμα.

Ταμεία

Η ύφεση που αναμένεται για την ελληνική οικονομία από το lockdown ήδη έχει κάνει πολλές εισηγμένες να ανακοινώσουν ότι εστιάζουν στην περιστολή των δαπανών.

Σε καλύτερη μοίρα βρίσκονται όσες εισηγμένες έχουν καλή διάρθρωση ισολογισμού, υψηλή ρευστότητα και απουσία τραπεζικού δανεισμού, σύμφωνα με στοιχεία πρώτου εξαμήνου.

Η ΕΥΔΑΠ διέθετε αρνητικό καθαρό δανεισμό (δάνεια μείον ταμειακά διαθέσιμα) 426,4 εκατ. ευρώ και καθαρή θέση 947 εκατ. ευρώ.

Η Καρέλιας, με ρευστότητα 419 εκατ., έχει αποτίμηση 679 εκατ. ευρώ.

Ο ΟΛΘ με αποτίμηση 205 εκατ. ευρώ έχει ταμείο 95,6 εκατ. ευρώ.

Η μετοχή του ΟΛΘ υποχωρεί από την αρχή του έτους κατά 26%.

Η ΕΥΑΘ και συγκεκριμένα αποτιμάται στα 131,4 εκατ. ευρώ με το ταμείο να διαμορφώνεται στα 81,6 εκατ. ευρώ.

Η Πλαστικά Κρήτης έχει αρνητικό καθαρό δανεισμό 37 εκατ. ευρώ.

Ο ΑΔΜΗΕ επίσης έχει αρνητικό καθαρό δανεισμό ύψους 9,4 εκατ. ευρώ.

Η Centric έχει αρνητικό καθαρό δανεισμό 16,7 εκατ. ευρώ, ενώ το ταμείο της AS Company διαμορφώνεται στα 12,6 εκατ. ευρώ.

Αρνητικό καθαρό δανεισμό έχει και η  Profile, ύψους 9 εκατ. ευρώ.

Με αρνητικό επίσης καθαρό δανεισμό είναι οι εισηγμένες Ευρωπαϊκή Πίστη, η ΓΕΚΕ, η Ιντεάλ, η Mermeren και τα Κλωστήρια Ναυπάκτου.

Keywords
Τυχαία Θέματα