Καθηγητής Γώγος: Η πολιτεία πρέπει να προετοιμαστεί για το χειρότερο σενάριο

16:45 3/7/2020 - Πηγή: Mononews

Στην ανάγκη να προετοιμαστεί η πολιτεία για το χειρότερο σενάριο, όσον αφορά στο δεύτερο κύμα της επιδημίας του κορονοϊού στη χώρα, αναφέρθηκε –μεταξύ άλλων- ο καθηγητής Xαράλαμπος Γώγος, Μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, στο πλαίσιο του 8ου Regional Growth Conference.

Ο κος Γώγος τόνισε ότι το νέο κύμα ενδέχεται να έχει τη μορφή πολλών επαναλαμβανόμενων κυμάτων, κατά τα οποία θα απαιτούνται μικροπαρεμβάσεις προκειμένου να περιοριστούν, μπορεί όμως να είναι και ένα κύμα μεγαλύτερο από το προηγούμενο, που

θα καταστήσει απαραίτητες τις δραστικότερες παρεμβάσεις.

Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει η πολιτεία να διαφυλάξει το σύστημα υγείας, τα νοσοκομεία, τους υγειονομικούς, να εξασφαλίσει τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας, τον απαιτούμενο αριθμό κλινών και μονάδων Covid και την καλή λειτουργία των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών, έτσι ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει όλα τα ενδεχόμενα, τα οποία επί του παρόντος παραμένουν ανοιχτά.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας μπήκε στο χορό της πανδημίας με σημαντικά ελλείμματα ως προς τα εφόδια, σήμερα όμως, μετά από τις παρεμβάσεις του υπουργείου Υγείας, βρίσκεται σε μια πολύ καλύτερη θέση, αυξάνοντας τις προσδοκίες για μια επιτυχή διαχείριση του δεύτερου κύματος.

«Ξεκινήσαμε στην επιδημία από πολύ χαμηλά. Τώρα βρισκόμαστε πολύ ψηλότερα και αυτό μας δίνει αισιοδοξία ότι το νέο κύμα θα το αντιμετωπίσουμε με μεγαλύτερα εφόδια και ποιοτικά και ποσοτικά. Και περισσότερα γνωρίζουμε για τον ιό και περισσότερα έχουμε», σημείωσε ο κος Γώγος, τονίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση η πολιτεία και οι επιστήμονες θα πρέπει να προετοιμάζονται για τοπικά, περιορισμένα lock downs, κάθε φορά που θα υπάρχουν τοπικές εξάρσεις.

Παρότι σήμερα οι επιστήμονες γνωρίζουν αρκετά σχετικά με τον ιό, υπάρχουν πεδία τα οποία καλύπτονται από ένα μεγάλο ερωτηματικό, όπως η διασπορά και η μετάδοσή του καθώς και ο ακριβής αριθμός των κρουσμάτων, θέτοντας εμπόδια στην αποτελεσματική διαχείρισή του.

«Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς συμβαίνει με τη διασπορά. Η εικόνα που έχουμε είναι η κορυφή του παγόβουνου. Δεν ξέρουμε πόσα είναι τα κρούσματα. Είναι 10 εκατ. ή είναι 70-80 εκατ.,  συσχετίζοντας τους θανάτους και τις διαγνώσεις; Επίσης, δεν είναι γνωστό το πώς ακριβώς μεταδίδεται ο ιός σε σχέση με τους ασυμπτωματικούς, ούτε υπάρχουν ακριβείς γνώσεις σχετικά με την ανοσία. Δεν ξέρουμε ακόμα τι έχει γίνει με τη θεραπεία. Έχουν γίνει πολλές μελέτες, υπάρχουν κάποιες βοηθητικές θεραπείες αλλά δεν είναι πανάκεια. Για τα εμβόλια δεν μπορούμε να μιλάμε, τουλάχιστον πριν το τέλος του έτους», σημείωσε.

Ο κος Γώγος τόνισε ότι η ερευνητική παραγωγή στην Ελλάδα στο πεδίο του κορονοϊού ήταν πολύ σημαντική, με πολύ καλές δημοσιεύσεις από ομάδες επιστημόνων και σε πολύ καλά περιοδικά. Επεσήμανε, ωστόσο, ότι η χρηματοδότηση για την έρευνα πρέπει να τεθεί στις προτεραιότητες της πολιτείας και ιδιαίτερα για τέτοιου είδους  νοσήματα που αφορούν στη δημόσια υγεία.

Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα ότι σταδιακά η πανδημία θα σβήσει και θα γίνει μία νόσος του αναπνευστικού, σαν τη γρίπη, τονίζοντας όμως ότι μέχρι τότε θα πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση, προκειμένου να αποφευχθούν οι γενικευμένες παρεμβάσεις.

«Μέχρι να υπάρξει εμβόλιο και θεραπεία πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση. Βλέπουμε και τώρα να υπάρχουν κρούσματα στην κοινότητα και εισαγόμενα θα υπάρξουν, αλλά νομίζω ότι όλα αυτά με την καλή διαχείριση θα αποφευχθούν και θα έχουμε μια καλή πορεία χωρίς γενικευμένες παρεμβάσεις», σημείωσε ο καθηγητής.

Αναφερόμενος στο αναπτυξιακό πεδίο, χαρακτήρισε την πανδημία ως ένα «διδακτικό» γεγονός που αναδεικνύει το ρόλο της δημόσιας υγείας.

«Είδαμε ότι οποιαδήποτε αναπτυξιακή πολιτική ή πρόθεση και αν υπάρχει μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανακοπεί από έναν μικρό ιό. Από μία μικρή επιδημία που εξελίσσεται σε πανδημία. Γι’ αυτό πρέπει όλοι μας να έχουμε υπόψη ότι η ανάπτυξη εξαρτάται και από τέτοιου είδους  θέματα δημόσιας υγείας, τα οποία θα πρέπει να συνυπολογίζονται στα αναπτυξιακά σχέδια από εδώ και στο εξής».

Keywords
Τυχαία Θέματα