Εθνική Τράπεζα – Eurobank: «Κινήσεις» για την πώληση των δανείων που έχουν στη Vivartia

Διαδικασίες πώλησης των δανείων που έχει στη Vivartia είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει η Εθνική τράπεζα. Την ίδια  στιγμή και όπως όλα δείχνουν, προς αυτήν την κατεύθυνση αναμένεται να κινηθεί και η Eurobank.

Πρόκειται εμφανώς για αλυσιδωτές εξελίξεις, που έρχονται να δώσουν ένα νέο «χρώμα» στη μεγαλύτερη από τις θυγατρικές του ομίλου

της MIG ΜΙΓ 0% 0,05#ifrm141{opacity: 0;transition: opacity 0.5s linear;width:0px; height:0px;border: 2px #e2e2e2 solid; }#trig141:hover + #ifrm141,#ifrm141:hover,#trig141:active + #ifrm141,#ifrm141:active{opacity: 1;transition: opacity 0.5s linear;width:300px; height:359px;position: absolute;bottom: 19px;left: 0px; z-index: 100;}. Εξελίξεις οι οποίες έρχονται σχεδόν δύο χρόνια από τότε που και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας, προχώρησαν σε αναδιάρθρωση του δανεισμού της Vivartia.

Εταιρείας με εξαιρετικά σημαντικό αποτύπωμα στο εγχώριο επιχειρηματικό χάρτη, καθώς οι περσινές πωλήσεις της άγγιξαν τα 630 εκατ. ευρώ.

Έχοντας στη βεντάλια των κλαδικών  δραστηριοτήτων της, τα γαλακτοκομικά ( μέσω της Δέλτα ), τα κατεψυγμένα ( Μπάρμπα Στάθης, Χρυσή Ζύμη) και την εστίαση ( με Goody’s, Everest και Flocafe).

Με την αναδιάρθρωση που έγινε τον Ιούνιο του 2018, οι πιστώτριες τράπεζες έδωσαν εξαετή παράταση  σε δάνεια  ύψους 373 εκατ. ευρώ, τα οποία λήγουν πλέον στις 20 Οκτωβρίου του 2024, ενώ από την άλλη πλευρά απομείωσαν και τα επιτοκιακά κόστη. Δίνοντας έτσι σημαντικές χρηματοοικονομικές ανάσες στη Vivartia, της οποίας ο δανεισμός στα τέλη της περσινής χρονιάς ήταν στα 424,2 εκατ. ευρώ.

Εκ των οποίων τα περίπου 50 εκατ. ευρώ βραχυπρόθεσμα με κόστη εξυπηρέτησης στο 4,87% και τα υπόλοιπα μακροπρόθεσμα με κόστος στο 3,35%.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Εθνική έχει ήδη απευθυνθεί σε ιδιωτικό όμιλο παροχής επενδυτικών υπηρεσιών, προκειμένου να κινηθούν οι διαδικασίες πώλησης των δανείων, αξίας 110 εκατ. ευρώ, που έχει η τράπεζα στη Vivartia.

Ακόμη όμως δεν έχει ξεκινήσει η βολιδοσκόπηση των δυνάμει ενδιαφερομένων για τα προς εκποίηση δάνεια.

Και τούτο καθώς οι δύο πλευρές ( τράπεζα και επενδυτικός όμιλος ) βρίσκονται στη φάση συζήτησης των τελικών λεπτομερειών. Καθοριστικό στοιχείο των οποίων είναι να μην υπάρχει παρά μόνο ένα περιορισμένο discount στην τιμή πώλησης των δανείων, από εκείνο της ονομαστικής και συνεπώς πληρωτέας αξίας τους. Με άλλα λόγια, μια έκπτωση της τάξεως του 25-30% από τη στιγμή κατά την οποία πρόκειται για δάνεια που αποπληρώνονται κανονικά. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον.

O Διευθύνων Σύμβουλος της MIG κ. Αθανάσιος ΠαπανικολάουΟι δυνητικά ενδιαφερόμενοι για το δανειακό «πακέτο».

Οι προθέσεις όμως της Εθνικής, δείχνουν να έχουν ευρύτερη διάσταση, αφού και η Eurobank σκέπτεται να πράξει κάτι ανάλογο. Επιχειρώντας δηλαδή να πουλήσει κι εκείνη τα δάνεια των περίπου 100 εκατ. ευρώ, που έχει στη Vivartia. Μάλιστα η Eurobank έχει απευθυνθεί και είναι σε συζητήσεις με τον ίδιο όμιλο παροχής επενδυτικών υπηρεσιών, που έχει προσεγγίσει η Εθνική. Και προφανώς, αν όλα κυλήσουν με τη φυσιολογική ροή των εξελίξεων, εκείνος είναι που θα αναλάβει να φέρει σε πέρας το deal πώλησης των δανείων της Vivartia, λογαριασμό και των δύο τραπεζών.

Πηγές της αγοράς λένε ότι υπό όρους και προϋποθέσεις, ενδιαφέρον για την απόκτηση του δανειακού «πακέτου» μπορεί να έχουν είτε διεθνή Funds, είτε κάποιος από εκείνους που έχουν βλέψεις να αποκτήσουν όχι μόνο τα δάνεια, αλλά και τον ίδιο τον επιχειρηματικό όμιλο της Vivartia… Αν φυσικά αυτό καταστεί εφικτό, μελλοντικά.

Σε αντίθεση με τις κινήσεις, πρωτίστως της Εθνικής και δευτερευόντως της Eurobank, δεν φαίνεται να υπάρχει κάτι ανάλογο από την πλευρά της Alpha Bank, που είναι επίσης εκ των ισχυρών πιστωτών της Vivartia.  Προφανώς η τράπεζα έχει τη δική της λογική, στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Όπως συμβαίνει άλλωστε και με την Πειραιώς, η οποία «βλέπει» τη μεγάλη εικόνα του ομίλου της ΜΙG, σε ότι αφορά τη διαχείρηση του δανειακού της πλέγματος και όχι μόνον.

Το τέλος της περσινής χρονιάς βρήκε τον όμιλο της Vivartia με καθαρά κέρδη 1,75 εκατ. ευρώ, λειτουργική κερδοφορία (Ebitda) 68,7 εκατ. ευρώ, ταμειακά διαθέσιμα 54,9 εκατ. ευρώ, καθώς επίσης και με περίπου 5.500 εργαζόμενους.

Για την κατά 92,1% θυγατρική της ΜIG ( με το υπόλοιπο 7,9% να κατέχεται από την Πειραιώς) η έλευση της πανδημίας συνιστά ένα ανοικτό ερώτημα, αναφορικά με τις οικονομικές επιπτώσεις. Κατά κύριο λόγο για τον κλάδο της εστίασης και όχι για τα γαλακτοκομικά και τα κατεψυγμένα, που παρουσιάζουν αυξημένη ανθεκτικότητα, μπροστά στη γενικότερη πίεση των καταναλωτικών δαπανών.

Κατά τα άλλα η MIG, έχει αποκρούσει τα κατά καιρούς σενάρια, αλλά και τις βλέψεις ορισμένων να αποκτήσουν τη Vivartia, τονίζοντας ότι η εταιρεία δεν είναι προς πώληση. Τα δάνειά της όμως είναι μια ξεχωριστή ιστορία, που αφορά μόνο τις πιστώτριες τράπεζες…

Keywords
Τυχαία Θέματα