«Κλειδώνει» και νέο πακέτο στήριξης – Τι «αποκαλύπτουν» τα τελευταία στοιχεία του προϋπολογισμού

15:43 3/7/2022 - Πηγή: Mononews

Καλύτερη πορεία από τις αρχικές προβλέψεις φαίνεται πως έχει ο προϋπολογισμός, παρά την ενεργειακή κρίση και την «έκρηξη» του πληθωρισμού.

Μετά την απροσδόκητη ανάπτυξη του 7% στο πρώτο τρίμηνο του 2022, τα πρώτα στοιχεία που έχει πάρει στα χέρια του το Υπουργείο Οικονομικών δείχνουν ότι και στο β’ τρίμηνο, η οικονομία επιβεβαίωσε τους… αισιόδοξους.

Χαρακτηριστική είναι άλλωστε η δήλωση του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα: «Εκτιμούμε ότι μέσα στο καλοκαίρι,

έτσι όπως πάει η οικονομία, το πρώτο πεντάμηνο-εξάμηνο θα δημιουργηθεί πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος. Τον Ιούνιο φαίνεται τα έσοδα να είναι υψηλότερα από τους στόχους».

Η αισιοδοξία που επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο στηρίζεται σε δυο εξελίξεις: η πρώτη είναι η υπέρβαση των φορολογικών εσόδων στο πεντάμηνο κατά 2,91 δις ευρώ, αλλά και στα στοιχεία από την πορεία του τουρισμού το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου, με τον τζίρο της «βαριάς βιομηχανίας» να υπερβαίνει το 90% του 2019.

Μάλιστα, οι προοπτικές για το ισχυρό «χαρτί» της ελληνικής οικονομίας που είναι η «καρδιά» της τουριστικής σεζόν το διάστημα Ιουλίου – Αυγούστου να είναι ιδιαίτερα θετικές.

Νέα παρέμβαση σε καύσιμα και ρεύμα

Ψηλά στην ατζέντα του οικονομικού επιτελείου βρίσκεται μια νέα παρέμβαση σε τομείς που «καίνε» τις τσέπες των καταναλωτών και συγκεκριμένα στα καύσιμα και το ηλεκτρικό ρεύμα.

Η μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης έχει υποχωρήσει κάτω από τα 2,40 ευρώ το λίτρο, ωστόσο πρόκειται για μια τιμή που είναι απαγορευτική για τους καταναλωτές. Το νέο «Fuel Pass» θεωρητικά τέθηκε σε ισχύ από την περασμένη Παρασκευή, ωστόσο στην πράξη η επιδότηση θα φτάσει στην τσέπη των δικαιούχων στο τέλος του μήνα.

Με δεδομένο ότι η ενίσχυση για τα καύσιμα είναι τρίμηνης διάρκειας, έως το τέλος Σεπτεμβρίου, στο οικονομικό επιτελείο ετοιμάζονται να βρουν ένα επιπλέον ποσό που αγγίζει τα 300 εκατ. ευρώ για να φέρουν το «Fuel Pass» 3 από τον Οκτώβριο έως και το Δεκέμβριο του 2022.

Κι αυτό γιατί με τα έως τώρα δεδομένα, η τιμή της βενζίνης δεν θα έχει αποκλιμακωθεί σημαντικά.

Το δεύτερο πεδίο είναι το ηλεκτρικό, με τη χονδρεμπορική τιμή να έχει υποχωρήσει από το «ράλι» των 340 ευρώ / MWh, ωστόσο βρίσκεται κοντά στα 248 ευρώ / MWh.

«Να δούμε τι θα γίνει με το ρεύμα το δεύτερο εξάμηνο. Εάν ανέβει η τιμή του ρεύματος, θα χρειαστούν πιο γενναίες παρεμβάσεις από την πολιτεία», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Φυσικά, το οικονομικό επιτελείο έχει στα «σκαριά» τη διανομή μιας ακόμα έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης. Στην ουσία θα πρόκειται για επανάληψη της «Επιταγής ακρίβειας» των 200 ευρώ που είχε δοθεί τη Μεγάλη Εβδομάδα σε χαμηλοσυνταξιούχους και ευάλωτα νοικοκυριά.

Αναζητείται δημοσιονομικός χώρος για φοροελαφρύνσεις

Πολύ ψηλά στη λίστα του Υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και στο δημόσιο, αλλά και τους συνταξιούχους.

Το έκτακτο μέτρο που βρίσκεται πρώτο στον φάκελο των νέων φοροελαφρύνσεων για το 2023 που απαιτεί σχεδόν 450 εκατ. ευρώ. Τα κονδύλια θα πρέπει να βρεθούν έως την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού στις αρχές Οκτωβρίου.

Εφόσον βρεθεί επιπλέον δημοσιονομικός χώρος, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, ένα μέτρο το οποίο επιβάλλεται σε 600.000 ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες.

Το κόστος για την ελληνική κυβέρνηση στην περίπτωση που αποφασίσει να καταργήσει το τέλος επιτηδεύματος αγγίζουν τα 450 εκατ. ευρώ.

Στις σκέψεις του οικονομικού επιτελείου είναι η σταδιακή μείωση του τέλους (που εφαρμόσθηκε το 2011 μαζί με την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης), δηλαδή να «κουρευτεί» κατά 50% το 2023 και να καταργηθεί το 2024.

Διαβάστε επίσης:

Υπουργείο Εργασίας: Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 8 Ιουλίου

EKT: Αντίστροφη μέτρηση για την πρώτη αύξηση επιτοκίων μετά από 10 χρόνια

Keywords
Τυχαία Θέματα