Κλείδωσε η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στο CVC – Όλες οι λεπτομέρειες για τη συμφωνία

Ύστερα από 5 χρόνια το deal πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής είναι γεγονός.

Τα μέλη του ΔΣ της τράπεζας και η διοικητική ομάδα της Εθνικής ομόφωνα συμφώνησαν να προχωρήσει η πώληση του 90% της εταιρείας στο  CVC, με το τίμημα να διαμορφώνεται στην περιοχή των 500 εκατ ευρώ. Το τίμημα δηλαδή είναι ίσο με την αποτίμηση της ασφαλιστικής στα βιβλία της ΕΤΕ. Μέσα στο Μάρτιο θα υπογραφεί

η συμφωνία, με στόχο να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Η πώληση πήρε το «πράσινο» φως από την αρμόδια επιτροπή της Εθνικής Τράπεζας και τώρα εκκρεμεί και η επίσημη τοποθέτηση –έγκριση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που είναι και ο βασικός μέτοχος της ΕΤΕ με ποσοστό 40%.

Τις τελευταίες μέρες τα μέλη του ΔΣ συμμετείχαν σε αλλεπάλληλες τηλεδιασκέψεις για την εξέλιξη της διαδικασίας.

Συγκεκριμένα η πρόταση που «κλείδωσε» είναι ότι το CVC θα αποκτήσει το  90% της ασφαλιστικής εταιρείας  με ανάλογη αύξηση του τιμήματος, δηλαδή περίπου 500 εκατ ευρώ.

Όπως είναι γνωστό, το CVC, πρόσφερε  για το 80% της ασφαλιστικής 390 εκατ ευρώ +60 εκατ ευρώ προκαταβολικά ως προμήθεια για την πώληση των τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων για μία 10ετία από το δίκτυο της ΕΤΕ. Σύνολο 450 εκατ ευρώ. Με τη νέα συμφωνία το CVC αποκτά το 90% της ασφαλιστικής εταιρεία προσφέροντας σχεδόν  500 εκατ ευρώ, οπότε η Εθνική ολοκληρώνει  την πώληση χωρίς ζημιά στα βιβλία της.

Το deal αναμένεται από την αγορά, καθώς οι τράπεζες ετοιμάζονται για την επόμενη μέρα, που περιλαμβάνει και αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, αρχής γενομένης από την Τράπεζα Πειραιώς.

Όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς η Εθνική είναι «η μόνη τράπεζα που δεν θα χρειαστεί να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου» και εκτιμούν ότι το deal με το CVC θα δώσει νέα πνοή στον τραπεζικό κλάδο.

Σε κάθε περίπτωση η DGCom έχει δώσει τελεσίγραφο στη διοίκηση της ΕΤΕ να τελειώνει η υπόθεση της ασφαλιστικής.

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς η πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου που έκρινε συνταγματική την  διάταξη ότι τα αδικήματα απιστίας των τραπεζικών στελεχών  διώκονται κατ΄ έγκληση (από την τράπεζα)  και όχι αυτεπαγγέλτως, καθώς και η ψήφιση του νέου νόμου για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που καλύπτει τα μέλη του Ταμείου για ανάλογες αποφάσεις,  συνέβαλαν στο να υπάρχει ομόφωνη απόφαση για την πώληση της ασφαλιστικής.

Διαβάστε επίσης:

Το colpo grosso του Παύλου Μυλωνά για να κλείσει το deal της Εθνικής Ασφαλιστικής με το CVCΟι δύο χρηματιστηριακές «ταχύτητες» των τραπεζικών μετοχών και ο ρόλος για την Alpha Bank

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα