Κόκκινα δάνεια: το «Ελντοράντο» των private equity funds

«Ελντοράντο» για τα private equity funds αποτελεί η ελληνική αγορά των κόκκινων δανείων.

Στη μακρά λίστα των εταιρειών που διεκδικούν κομμάτι της διαχείρισης από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που «ξεφορτώνονται» οι τράπεζες προστέθηκε η εταιρεία ΕΥπράξις, ανεβάζοντας τον αριθμό των εταιρειών που έχουν αδειοδοτηθεί από την αρμόδια

εποπτική αρχή στις 18.

Η ΕΥπράξις, με πρόεδρο το πρώην στέλεχος της Citibank κ. Γιώργο Κοφινάκο και διευθύνοντα σύμβουλο τον κ. Ηλία Κυριακόπουλο της εταιρείας συμβούλων Aegis, αποτελεί σύμπραξη του διεθνή διαχειριστή StormHarbour και της ιταλικής εταιρείας Fire SpA, που διαχειρίζεται δάνεια – εξυπηρετούμενα και μη – συνολικής αξίας 18 δισ. ευρώ.

Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που συγκεντρώνει η ελληνική αγορά των κόκκινων δανείων είναι ότι εκτός από τις 18 εταιρείες που έχουν ήδη λάβει άδεια, στη μακρά λίστα των εταιρειών που έχουν υποβάλλει φάκελο για τη δραστηριοποίησή τους στην ελληνική αγορά προστίθενται η ισπανική Hypoges, η Mounstreet και η Pepper, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των εταιρειών διαχείρισης στην Ελλάδα πάνω από 20.

Οι εταιρείες που έχουν αδειοδοτηθεί μέχρι σήμερα είναι οι: CEPAL, FPS, ΘΕΑ ΑΡΤΕΜΙΣ (θυγατρική της τράπεζας Αττικής), Pillarstone, UCI, Resolute Asset Management, Independent Portfolio Management, B2Kapital, QQuant, DV01 Asset Management, Special Financial Solutions, Hoist, LPN CAPITAL, MELFIN, APS, Cerved Credit Management, EOS Matrix Greece και πρόσφατα η ΕΥπράξις.

Μετά την FPS, θυγατρική της Eurobank, που αποτελεί το μεγαλύτερο διαχειριστή στην ελληνική αγορά με 22 δισ. ευρώ κόκκινα δάνεια υπό διαχείριση, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία είναι η Cepal, που αποτελεί σύμπραξη της Alpha Bank και του αμερικάνικου fund Centerbridge και η οποία μέχρι σήμερα έχει αναλάβει τη διαχείριση κόκκινων δανείων ύψους 11 δισ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι η διοίκηση της Eurobank έχει δρομολογήσει την πώληση της FPS σε ξένο επενδυτή και η διαδικασία είναι σε πλήρη εξέλιξη, καθώς την προηγούμενη Τετάρτη υποβλήθηκαν τρεις μη δεσμευτικές προσφορές για την εξαγορά της εταιρείας σε συνδυασμό με την τιτλοποίηση των χαρτοφυλακίων Pillar και Cairo.

Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, το υπό διαχείριση χαρτοφυλάκιο της FPS θα ξεπεράσει τα 30 δισ. ευρώ περίπου, καθιστώντας την ως τον απόλυτο κυρίαρχο στην αγορά των κόκκινων δανείων τα προσεχή χρόνια στην Ελλάδα.

Σημαντική παρουσία στην διαχείριση των κόκκινων δανείων στην Ελλάδα, έχει η Β2Kapital, θυγατρική του νορβηγικού ομίλου B2 Holding, που έχει αναλάβει υπό διαχείριση δάνεια ύψους 6 δις ευρώ περίπου (3 δισ. ευρώ χωρίς τους τόκους), καθώς και η QQuant, που έχει αναλάβει το χαρτοφυλάκιο Earth (συνολικής αξίας 5,2 δισ. ευρώ), που μεταβίβασε το 2018 η Εθνική τράπεζα.

Ο συνωστισμός που παρατηρείται στην αγορά των servicers, αποδεικνύει ότι η ελληνική αγορά «κόκκινων δανείων», αλλά και η αγορά ακινήτων που αναπτύσσεται παράλληλα, αποτελεί το Ελ Ντοράντο των private equity funds, καθώς η αξία αυτών που θα κληθούν να διαχειριστούν τα αμέσως επόμενα παραπέμπει σε μεγέθη άνω των 50 δισ. ευρώ.

The post Κόκκινα δάνεια: το «Ελντοράντο» των private equity funds appeared first on mononews.

Keywords
Τυχαία Θέματα