Κόλαφος η Γκρέτα Τούνμπεργκ: «Απάτη μίας χούφτας πλούσιων χωρών η μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής»

Αυτή η COP «μοιάζει να έχει μετατραπεί σε μία ευκαιρία για ορισμένες χώρες να διαπραγματευθούν τα κενά και να αποφύγουν να αυξήσουν τις φιλοδοξίες τους», κατήγγειλε η Γκρέτα Τούνμπεργκ

Για απάτη έκανε λόγο η διάσημη έφηβη ακτιβίστρια από την Σουηδία, Γκρέτα Τούνμπεργκ, η οποία στο πλαίσιο της παρουσίας της στην διάσκεψη για το κλίμα COP25, κατηγόρησε ορισμένες χώρες, μεταξύ αυτών και μερικές πιο φιλόδοξες ως προς τους στόχους που έχουν θέσει, ότι η ανάληψη δεσμεύσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι ουσιαστικά «καπνός».

«Μία

χούφτα πλούσιων χωρών έχει υποσχεθεί ότι θα μειώσει τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά τόσα τοις εκατό, από τώρα μέχρι το τάδε έτος ή ότι θα πετύχει την κλιματική ουδετερότητα το τάδε έτος. Όλα αυτά μοιάζουν με την πρώτη ματιά εντυπωσιακά, αλλά ακόμη και αν οι προθέσεις είναι καλές, δεν υπάρχει leadership, δεν δείχνουν τον δρόμο, είναι απάτη», τόνισε η Γκρέτα Τούνμπεργκ.

«Διότι οι περισσότερες υποσχέσεις δεν περιλαμβάνουν την αεροπορία, τον τομέα της ναυσιπλοΐας και τα εισαγόμενα ή εξαγόμενα προϊόντα, αλλά περιλαμβάνουν την δυνατότητα για τις χώρες να ανταλλάξουν τις εκπομπές αλλού», πρόσθεσε η Σουηδή ακτιβίστρια.

Πράγματι, η συμφωνία του Παρισιού του 2015 για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας στους +2 βαθμούς Κελσίου το πολύ, δεν καλύπτει τις εκπομπές των διεθνών αερομεταφορών και της ναυσιπλοΐας, ενώ ταυτόχρονα οι αγορές του άνθρακα, οι κανόνες λειτουργίας των οποίων βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση, επιτρέπουν στα κράτη να συμψηφίσουν τις εκπομπές τους.

Οι ισχύουσες δεσμεύσεις των κρατών, εάν τηρηθούν, θα οδηγήσουν σε μία άνοδο του υδραργύρου κατά τουλάχιστον 3 βαθμούς Κελσίου και τα 200 κράτη που υπέγραψαν την συμφωνία του Παρισιού και συνέρχονται στην Μαδρίτη από τις 2 μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου βρίσκονται υπό πίεση για να κάνουν περισσότερα και ταχύτερα. Ωστόσο, οι ενδείξεις ότι θα επιτευχθεί πράγματι κάτι από όλες αυτές τις δεσμεύσεις μοιάζουν ακόμη ασθενείς.

Αυτή η COP «μοιάζει να έχει μετατραπεί σε μία ευκαιρία για ορισμένες χώρες να διαπραγματευθούν τα κενά και να αποφύγουν να αυξήσουν τις φιλοδοξίες τους», κατήγγειλε η Γκρέτα Τούνμπεργκ. «Υπάρχουν χώρες που καταφέρνουν με πονηρούς τρόπους να αποφύγουν να δεσμευθούν για πραγματική δράση», συμπλήρωσε, κάνοντας ευθεία αναφορά στην άρνηση των κρατών αυτών να πληρώσουν, ώστε να βοηθήσουν χώρες που έχουν ήδη πληγεί από κλιματικές καταστροφές.

«Πώς απαντάτε στο γεγονός ότι δεν γίνεται τίποτε χωρίς να αισθανθείτε την παραμικρή οργή;», είπε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και η ομιλία της διευθύντριας της Greenpeace Ιnternational, Τζένιφερ Μόργκαν, η οποία εμφανίστηκε λίγο πριν την Τούνμπεργκ και ξέσπασε με οργή, σημειώνοντας ότι ποτέ δεν έχει δει εδώ και 25 χρόνια τέτοιο χάσμα ανάμεσα στην COP και τον έξω κόσμο.

«Οι λύσεις βρίσκονται μπροστά στα μάτια μας. Αλλά πού είναι πρωτεργάτες; Πού είναι οι ηγέτες. Πού είναι οι ενήλικοι στην αίθουσα;», εξεμάνη η Τζένιφερ Μόργκαν.

«Ζούμε σκοτεινές μέρες της κλιματικής πολιτικής. Σκιές είναι κρυμμένες πίσω από την σκηνή: δισεκατομμύρια δολάρια του τομέα των ορυκτών καυσίμων, που, από την μία πλευρά, δημιουργούν ανθρώπους παχείς και διεφθαρμένους, ενώ, από την άλλη, καταδικάζουν τον κόσμο και όλες τις ομορφιές του και την ποικιλότητά του στον όλεθρο», κατέληξε υπό ισχυρό χειροκρότημα. «Η καρδιά της Συμφωνίας του Παρισιού χτυπά ακόμη, αλλά μόλις και μετά βίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα