Κορκίδης: Η κρίση γεννά ευκαιρίες – Βασική προϋπόθεση η λιγότερη γραφειοκρατία

Μιλώντας στο συνέδριο που οργάνωσε το ΕΒΕ Πειραιά και το Επιμελητήριο της Αμμοχώστου, ο Βασίλης Κορκίδης ανέδειξε όλες τις πλευρές της ελληνοκυπριακής συνεργασίας και το ρόλο που μπορούν να παίξουν οι επιχειρηματίες στην Ευρώπη.

«Η κρίση έχει πάντα κόστος, αλλά γεννά ευκαιρίες, μόνο που αυτές δεν φτάνει να τις δούμε αλλά και να τις αξιοποιήσουμε. Η διαθεσιμότητα ανανεώσιμων και ορυκτών πηγών και οι ανακαλύψεις πεδίων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο

δημιουργούν προοπτικές για νέες επενδυτικές ευκαιρίες. Βασική προϋπόθεση λιγότερη γραφειοκρατία και προσπάθειες για απλούστευση των διαδικασιών, ώστε να μην χαθεί χρόνος. Χρόνος που κατέστη πολύτιμος, όπως αποδείχθηκε από την ενεργειακή κρίση που πυροδότησε η Ρώσο-Ουκρανική σύρραξη, με την Ε.Ε. να προσπαθεί τώρα να απεξαρτηθεί από το Ρωσικό ενεργειακό άρμα. Πλέον, στην ΕΕ όταν μιλάμε για γαλάζια οικονομία, στο μυαλό όλων έρχεται η Μεσόγειος και στις σκέψεις που ακολουθούν ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσουν Ελλάδα και Κύπρος ώστε να μετουσιωθεί σε πράξη η θεωρία της γαλάζιας ανάπτυξης».

Ο Β. Κορκίδης στη συνέχεια ανέλυσε τις σχέσεις των Ελλήνων και των Κυπρίων και είπε:

«Μέσα από τις ιδιαίτερες προκλήσεις «επιβίωσης» που έχει να αντιμετωπίσει σήμερα το Κυπριακό και Ελληνικό επιχειρείν, η συνδιοργάνωση του πρώτου επιχειρηματικού φόρουμ, είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να συζητηθούν σε 4 θεματικές ενότητες, η οικονομία, οι επενδύσεις, η ναυτιλία και ο τουρισμός. Επιδιώκουμε να γίνει μία πρώτη αποτύπωση του στίγματος που θα οδηγήσει σε από κοινού δράσεις και συνέργειες, για ένα θετικό αποτύπωμα στα επιχειρηματικά και επιχειρησιακά δρώμενα στην ανατολική Μεσόγειο.

Το επίπεδο των ομιλητών είναι υψηλό και το πεδίο είναι εξαιρετικά διευρυμένο. Ζητούμενο είναι η ανάληψη κοινών ενεργειών και δράσεων για την εκπόνηση και υλοποίηση προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διοργάνωση κοινών σεμιναρίων, εκθέσεων, εργαστηρίων, συνεδρίων και άλλων εκδηλώσεων, προκειμένου να εξοικειωθούν οι επιχειρηματικές κοινότητες με την οικονομία και τις εξαγωγικές δυνατότητες των περιφερειών τους, όπως και ανάπτυξη επαφών μεταξύ των επιχειρήσεων, οργανισμών, ενώσεων, των περιφερειακών τους ενοτήτων όπου είναι εφικτή.

Οι βάσεις του αύριο μπαίνουν σήμερα, με αυτή την διοργάνωση του Επιχειρηματικού Συνεδρίου της Αμμοχώστου. Το επιχειρείν, σήμερα, καλείται να διαχειριστεί τις επιπτώσεις στις εθνικές οικονομίες από τις παγκόσμιες κρίσεις που προκαλούν πληθωριστικές πιέσεις, μειώνοντας παράλληλα τους ρυθμούς ανάπτυξης. Βρισκόμαστε σε μια ιδιάζουσα περίοδο, το πέρας της οποίας εξακολουθεί δυσδιάκριτο. Από την άνοιξη του 2020, η πανδημία προκάλεσε, σχεδόν ταυτόχρονα, τεράστια προβλήματα στις οικονομίες του κόσμου. Από την αρχή του έτους «αυξήσεις και ελλείψεις» είναι οι λέξεις της χρονιάς.

Ο πληθωρισμός έχει ενισχυθεί, απομυζώντας την ικμάδα των επιχειρήσεων, αλλά και τα διαθέσιμα των νοικοκυριών, όπως και η αποδιοργάνωση των αλυσίδων διανομής, με τις ελλείψεις σε προϊόντα απαραίτητα για το διεθνές εμπόριο. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι τιμές στα τρόφιμα σύμφωνα με τον δείκτη του ΟΗΕ είναι ήδη στο +13% και κοντά στα ρεκόρ του 2011.

Ακόμη και στην Κίνα, την κινητήρια δύναμη της παγκόσμιας ανάπτυξης, η ανάκαμψη επιβραδύνεται, προειδοποίησε πρόσφατα το ΔΝΤ. Καλούμαστε να απαντήσουμε έχοντας απέναντί μας μια «ασύμμετρη απειλή», η αντιμετώπιση της οποίας βγαίνει από τα μέχρι τώρα γνωστά στερεότυπα. Η ευελιξία και η διορατικότητα είναι τα δύο στοιχεία που πλέον πρέπει να «διαπνέουν» τις όποιες πολιτικές. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, οι επενδυτικές ευκαιρίες στην ανατολική Μεσόγειο εξακολουθούν να υπάρχουν.

Όσον αφορά στην γαλάζια ανάπτυξη θα ήταν σοφότερο αντί να τρέχουμε πίσω από τις ευκαιρίες, να τις δημιουργήσουμε. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι από το 2030, πολλές βιομηχανίες που βασίζονται στις θάλασσες θα έχουν τη δυνατότητα να επιτύχουν ιδιαίτερα υψηλές αποδόσεις, όσον αφορά στην προστιθέμενη αξία.

Γνωρίζουμε ότι η παραγωγή της παγκόσμιας οικονομίας των θαλασσών εκτιμάται σήμερα σε 1,3 τρισ. ευρώ, ποσό το οποίο θα μπορούσε να υπερδιπλασιαστεί μέχρι το 2030. Γνωρίζουμε επίσης, ότι από όλους τους τομείς της Γαλάζιας Οικονομίας, η καινοτομία είναι καθοριστικής σημασίας για την αξιοποίηση του αναπτυξιακού δυναμικού και τη δημιουργία απασχόλησης. Ελλάδα και Κύπρος διαθέτουν τις ισχυρότερες, μαζί με την Μάλτα, ναυτιλίες από τις οποίες εξαρτάται απόλυτα, θα έλεγα, το ευρωπαϊκό εισαγωγικό και εξαγωγικό εμπόριο και είναι προφανές ότι υπάρχουν πολλά πεδία άξια να διερευνηθούν για την ανάπτυξη συνεργιών.

Εδώ οφείλω να υπενθυμίσω ότι ύστερα από 21 χρόνια, η θαλάσσια επιβατική σύνδεση ΚύπρουΕλλάδας γίνεται πραγματικότητα, καθώς στις 19 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί το πρώτο ταξίδι του M/V Daleela, από το λιμάνι της Λεμεσού προς τον Πειραιά, εγκαινιάζοντας έτσι τη νέα υπηρεσία οι συνέργειες της οποίας πέραν του ναυτιλιακού πεδίου είναι προφανείς και για τον τουρισμό. Όσον αφορά στην Γαλάζια Ανάπτυξη αυτή έχει αποκτήσει βαρύνουσα σημασία στη χάραξη της ευρωπαϊκής πολιτικής τα τελευταία 15 περίπου χρόνια.

Δεν αφορά μόνο τους καθιερωμένους τομείς, όπως ο παράκτιος τουρισμός, οι λιμενικές δραστηριότητες, οι θαλάσσιες μεταφορές και η ναυπήγηση και επισκευή πλοίων, αλλά και τους ζωντανούς θαλάσσιους πόρους, όπως η αλιεία, οι βιοτεχνολογίες και η υδατοκαλλιέργεια, τους μη ζωντανούς πόρους (όπως το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και άλλα ορυκτά και κυρίως την υπεράκτια αιολική ενέργεια.

Το πεδίο ευρύτατο, αλλά βεβαίως υπάρχει ανάγκη σχεδιασμού και εφαρμογής ολοκληρωμένων σχεδίων για το πέρασμα από την θεωρία στη πράξη. Τέλος, θέλω για μία ακόμη φορά να επαναλάβω ότι το Ε.Β.Ε. Πειραιώς παραμένει έτοιμο να υποστηρίξει το Επιμελητήριο Αμμοχώστου, το οποίο παραμένει άκρως ζωντανό και υπέρ δραστήριο, με πρωταρχικό πάντα στόχο την εγκατάσταση στην έδρα του και την περιοχή ευθύνης του, αλλά και να συμβάλει στην προάσπιση των καλώς εννοούμενων συμφερόντων ελληνικών και κυπριακών επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται σε όλα τα επίπεδα της οικονομίας των δύο χώρων.

Εύχομαι το «Famagusta Business Forum» να καθιερωθεί στο χρόνο, να κεντρίσει και να κερδίσει το διεθνές επιχειρηματικό ενδιαφέρον, ώστε να ξαναπούμε, μετά από τόσα χρόνια τα δύο Επιμελητήρια μαζί, «με αφετηρία την Αμμόχωστο, προορισμός μας ο κόσμος».

Διαβάστε επίσης:

Famagusta Busines Forum: Το Επιχειρείν στην Εποχή των Κρίσεων – Τι είπαν Πλακιωτάκης, Δημητριάδης, Κορκίδης

Άδωνις Γεωργιάδης: Σύσκεψη για τα ναυπηγεία Ελευσίνας

Keywords
Τυχαία Θέματα