Κοροναϊός: Επιστήμονες περιγράφουν αναλυτικά τα συμπτώματα των πρώτων κρουσμάτων

Τα συμπτώματα που εκδήλωσαν οι 41 πρώτοι νοσηλευθέντες ασθενείς που προσέβαλλε ο νέος κοροναϊός (2019-nCoV) περιγράφουν αναλυτικά στην επιθεώρηση The Lancet επιστήμονες από την Κίνα.
Πρόκειται για ασθενείς, οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της πόλης Ουχάν, απ’ όπου ξεκίνησε η επιδημία, από τις 16 Δεκεμβρίου 2019 μέχρι τις 2 Ιανουαρίου 2020.

Από αυτούς, οι 13 έπασχαν από ένα ή περισσότερα υποκείμενα νοσήματα, όπως διαβήτης  (8 ασθενείς), υπέρταση (6 ασθενείς), καρδιαγγειακή νόσος (6 ασθενείς), χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (1 ασθενής), καρκίνος

(1 ασθενής) και ηπατική νόσος (1 ασθενής).

Οι 27 από τους 41 ασθενείς είχαν απ’ ευθείας επαφή με την ιχθυαγορά της πόλης Ουχάν.  Σημειώνεται ότι οι ειδικοί του κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων(CDC) απομόνωσαν επιτυχώς τον νέο κοροναϊό,  σε δείγματα που έλαβαν από την συγκεκριμένη ιχθυαγορά, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο ιός προήλθε από άγρια ζώα τα οποία πωλούνταν εκεί.

Τα συμπτώματα
Ένα από τα πρώτα συμπτώματα που εμφανίστηκε στους ασθενείς ήταν ο πυρετόs, ο οποίος ήταν με διαφορά και το πιο συχνό σύμπτωμα που καταγράφηκε (μόνο ένας από τους 41 ασθενείς δεν τον εκδήλωσε). Ειδικότερα, οι 9 από αυτούς είχαν χαμηλή πυρετική κίνηση (κάτω από 38 βαθμούς Κελσίου), οι 18 (44%) είχαν πυρετό από 38,1 έως 39 βαθμούς Κελσίου και οι 14 (34%) εμφάνιζαν πολύ υψηλό πυρετό (πάνω από 39 βαθμούς Κελσίου).
Άλλα συχνά συμπτώματα ήταν ο βήχας τον οποίο εμφάνισαν το 76% των ασθενών (31 από τους 41), η μυαλγία ή κόπωση που παρατηρήθηκε σε 18 ασθενείς (ποσοστό 44%) και τα φλέγματα, σύμπτωμα το οποίο παρατηρήθηκε στο 28% των ασθενών.
Λιγότερο συχνά ήταν συμπτώματα όπως ο πονοκέφαλος (3 ασθενείς), αιμόπτυση (2 ασθενείς) και η διάρροια (1 ασθενής).
Παραπάνω από τους μισούς ασθενείς (το 55%) παρουσίασαν δύσπνοια, η οποία αναπτύχθηκε κατά μέσο όρο 8 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων τους. Επιπλέον, 12 ασθενείς παρουσίασαν και ταχύπνοια, δηλαδή πάνω από 24 αναπνοές ανά λεπτό.
Από την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων μέχρι την διακομιδή των ασθενών στο νοσοκομείο είχαν μεσολαβήσει κατά μέσο όρο 7 ημέρες.
Στο μεσοδιάστημα, όλοι είχαν εκδηλώσει πνευμονία. Μάλιστα στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων (98%) η πνευμονία είχε προσβάλλει και τους δύο πνεύμονες.
«Τα χαρακτηριστικά αυτά θυμίζουν έντονα την επιδημία του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS) του 2003», αναφέρουν οι επιστήμονες στο σχετικό άρθρο.

Πώς μεταδίδεται

Ο βασικός τρόπος μετάδοσης του ιού φαίνεται να είναι από τα ζώα στον άνθρωπο. Εντούτοις, δεν έχει ακόμα πλήρως διευκρινιστεί το κατά πόσο εύκολα μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες ανακοινώσεις των κινεζικών Αρχών, η ικανότητα μετάδοσης του ιού ενισχύεται, ενώ ο υπουργός της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της Κίνας, Μα Σιαογουέι, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι μπορεί να είναι μολυσματικός ακόμα και κατά τη διάρκεια της επώασης.

Μεταξύ των ανθρώπων μπορεί να μεταδοθεί από τον αέρα με τα σταγονίδια του βήχα και του φταρνίσματος, με την προσωπική επαφή (π.χ. άγγιγμα χεριών), με το άγγιγμα μολυσμένων επιφανειών (π.χ. πόμολο πόρτας), με το άγγιγμα του στόματος ή της μύτης πριν το πλύσιμο των χεριών καθώς και μέσω μολυσμένων κοπράνων.

Keywords
Τυχαία Θέματα