Κοροναϊός: Προειδοποίηση Κικίλια για όσους διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις

Την πρόθεση της Κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα γι’ αυτούς που διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις όσον αφορά στα θέματα Δημόσιας Υγείας και ειδικότερα στον κοροναϊό, εξέφρασε ο αρμόδιος υπουργός, Βασίλης Κικίλιας, σε συνέντευξη που παραχώρησε την Παρασκευή σε τηλεοπτικό σταθμό.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο εμφάνισης κρούσματος στη χώρα, συνέστησε για άλλη μια φορά ψυχραιμία, νηφαλιότητα και εμπεριστατωμένη επιστημονική ενημέρωση από τους ειδικούς, χωρίς ραθυμία και υπολογίζοντας πάντα

τις σημαντικές προεκτάσεις που μπορεί να έχει αυτός ο ιός για τη Δημόσια Υγεία.

«Δεν θα σπείρουμε τον πανικό. Θα ενημερώνουμε σωστά και υπεύθυνα τους πολίτες, με  έμφαση στην πρόληψη.

Συνιστώ σε όλους πολύ μεγάλη προσοχή για τα θέματα Δημόσιας Υγείας. Το υπουργείο Υγείας και η Κυβέρνηση θα λάβει, αν χρειαστεί, συγκεκριμένα μέτρα για αυτούς οι οποίοι προσπαθούν να διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις και αυτό είναι ενάντια στο δημόσιο καλό. Τα θέματα υγείας είναι στο Σύνταγμά μας. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να πανικοβάλει τον κόσμο», ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

Δεν δημοσιοποιούνται όλα τα πιθανά κρούσματα

Ο κος Κικίλιας τόνισε ότι από τα δείγματα που ελέγχονται στη χώρα για κοροναϊό, κάποια έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ενώ άλλα όχι, λόγω της προστασίας των προσωπικών δεδομένων αλλά και του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν οι υπηρεσίες. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο μηχανισμό που ενεργοποιείται σε αυτές τις περιπτώσεις:

«Εξήγησαν οι ειδικοί επιστήμονες ότι υπάρχει μία πιθανότητα να υπάρξει ένα περιστατικό. Αμέσως εμείς θα φροντίσουμε, έτσι ώστε να διακόψουμε την αλυσίδα της μετάδοσης. Να βρούμε από πού έχει προέλθει. Να ερευνήσουμε με τα εργαστήριά μας στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη, να έχουμε τα ακριβή αποτελέσματα και να θωρακίσουμε τον πληθυσμό.

Και τώρα και στον Sars παλιότερα και γενικά στις κρίσεις της Δημόσιας Υγείας χρειάζεται ψυχραιμία και σωστή εκτίμηση των γεγονότων. Το κάνουμε καθημερινά με ένα πρωτόκολλο το οποίο υπάρχει σε ό,τι έχει να κάνει με τους εμπλεκόμενους φορείς, που είναι ο ΕΟΔΥ, το ΕΚΑΒ και το ΕΚΕΠΥ, τα 13 νοσοκομεία αναφοράς, οι ειδικοί επιδημιολόγοι και λοιμωξιολόγοι που μας συμβουλεύουν καθημερινά και η on line επικοινωνία που έχουμε με το ECDC και τον ΠΟΥ, από τους οποίους παίρνουμε οδηγίες», σημείωσε ο υπουργός Υγείας.

 

Keywords
Τυχαία Θέματα