Κορονοϊός- γρίπη: Ανησυχία ενόψει της «διπλο-επιδημίας»

Ανησυχία και προβληματισμός επικρατεί, ενόψει της περιόδου συνύπαρξης της επιδημίας του κορονοϊού με αυτήν της εποχικής γρίπης.

Ενώ βιώνουμε ήδη το 2ο κύμα της επιδημίας Covid-19, η έναρξη της δραστηριότητας του ιού της γρίπης αναμένεται να προκαλέσει μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ, το οποίο κατά την ίδια περίοδο θα πρέπει να νοσηλεύει ασθενείς που πάσχουν από δύο επιδημικές νόσους που προκαλούν σοβαρές επιπλοκές. Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Υγείας έχει εστιάσει στην υλοποίηση του σχεδιασμού για ενίσχυση των νοσοκομείων, με νέες κλίνες ΜΕΘ αλλά και απλές κλίνες Covid, ώστε να μπορέσει να αντεπεξέλθει

στις αυξημένες ανάγκες.

Έντονος προβληματισμός επικρατεί, αναφορικά με τα περιστατικά με «ύποπτα» συμπτώματα -τα οποία είναι παρόμοια στις δύο περιπτώσεις- που θα καταφθάνουν στα νοσοκομεία, κυρίως λόγω της μη επαρκούς στελέχωσης του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Πάντως, στα Κέντρα Υγείας που υπάρχουν σε όλη την επικράτεια (310), έχουν δοθεί συγκεκριμένες οδηγίες για την αξιολόγηση, διαλογή και διαχείριση ύποπτων και επιβεβαιωμένων περιστατικών Covid, ενώ θα διενεργούν και διαγνωστικό έλεγχο, εφόσον χρειάζεται και πληρούνται τα κριτήρια.

Η «διπλο-επιδημία» αναμένεται προς το τέλος Οκτωβρίου, οπότε και το σύστημα θα πρέπει να είναι έτοιμο ώστε να υποδέχεται τα περιστατικά που χρήζουν νοσηλείας. Εντούτοις, πολλοί ειδικοί εκτιμούν ότι φέτος η επιδημία της γρίπης, όπως και οι άλλες ιώσεις, θα είναι περιορισμένες, λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί κατά του κορονοϊού.

Σε κάθε περίπτωση, στα άτομα αυξημένου κινδύνου (ενήλικες άνω των 60  ετών, άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας, υγειονομικό προσωπικό) συνιστάται ο  εμβολιασμός κατά της γρίπης ο οποίος φέτος αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητητα λόγω της Covid-19 και του ενδεχόμενου κινδύνου συνοσηρότητας με γρίπη. Η περίοδος εμβολιασμών ξεκινά στα μέσα του επόμενου μήνα – όπως γίνεται κάθε χρόνο – μετά και την επίσημη εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Επάρκεια εμβολίων

Η διαχρονική παρακολούθηση της εποχικής γρίπης στην Ελλάδα δείχνει ότι η δραστηριότητά της συνήθως αρχίζει να αυξάνεται κατά τον Ιανουάριο, ενώ κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο. Την Παρασκευή ο ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης κάλεσε τους πολίτες να εμβολιαστούν μετά τα μέσα Οκτωβρίου.

«Κάθε χρόνο η γρίπη στην χώρα μας ξεκινάει από τον Δεκέμβρη και μετά. Και ξέρουμε ότι κρατάει περίπου μέχρι τον Απρίλιο.

Άρα, όσο πιο αργά εμβολιαστούμε, τόσο πιο εύκολο θα είναι να χτίσουμε το τείχος ανοσίας. Και για αυτό είναι κάθε χρόνο η ίδια σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και για αυτό υπάρχει και κάθε χρόνο συγκεκριμένη προτεραιοποίηση σε ό,τι αφορά τις ομάδες του πληθυσμού που θα πρέπει να εμβολιαστούν», σημείωσε ο υφυπουργός Υγείας.

Το εμβόλιο θα χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή, ενώ σήμερα, Δευτέρα, ξεκινά η συνταγογράφησή του.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει ξεκαθαρίσει ότι, σύμφωνα και με τις συστάσεις των Διεθνών Οργανισμών και Επιστημονικών Φορέων δεν απαιτείται έλεγχος για Covid-19 πριν από τον αντιγριπικό εμβολιασμό.

Το υπουργείο Υγείας διαβεβαιώνει ότι υπάρχει επάρκεια εμβολίων, προκειμένουν να χτιστεί το τείχος ανοσίας που απαιτείται.  Φέτος έχουν εξασφαλίσει περίπου 4,2 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων, ήτοι 1.100.000 επιπλέον δόσεις σε σχέση με πέρυσι, ενώ πέρυσι είχαν εξασφαλιστεί 1.000.000 επιπλέον δόσεις σε σχέση με πρόπερσι.

Σήμερα, στις 14:00, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, θα προβούν σε ανακοινώσεις για τον αντιγριπικό εμβολιασμό.

Παρέμβαση θα κάνουν επίσης, ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, η επικεφαλής του Γραφείου του Π.Ο.Υ. στην Αθήνα Marianna Trias, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος, o Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο Πρόεδρος του ΕΟΦ Δημήτρης Φιλίππου, ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολος Βαλτάς, η Καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου και η Καθηγήτρια Μαρία Τσολιά.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

Keywords
Τυχαία Θέματα