Κορονοϊός: Αυτές είναι οι online παγίδες – Πώς τo internet μας πουλάει θεραπείες για 200 ευρώ
Χάρτες με την εξέλιξη της πανδημίας, φάρμακα και θεραπείες, φθηνές μάσκες και αντισηπτικά, μηνύματα email με πληροφορίες ξεχειλίζουν στο διαδίκτυο και γίνονται στόχος κακόβουλου λογισμικού, ένα άλλο είδος ιού, που στοχεύει στο να εισβάλει στις συσκευές μας για να εξαπατήσει και όχι ενδεχομένως να υποκλέψει δεδομένα.
Η πληροφόρηση και τα προϊόντα που είναι σε ζήτηση λόγω της επέκτασης της πανδημίας αποτελούν πόλο έλξης σε μια εποχή που είναι μεγάλη η δίψα μας για πληροφόρηση, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόσφορο έδαφος για κάθε
Η κατάσταση αυτή αποτελεί όμως και μια ευκαιρία και κέρδη, για πολλούς που βλέπουν μια μεγάλη ευκαιρία στη μαζική προσέλευση, κοινού μπροστά από μια οθόνη.
Υπάρχουν δύο ειδών παγίδες. Είτε κακόβουλο λογισμικό που εισέρχεται στον υπολογιστή σας με σκοπό να υποκλέψει δεδομένα σας (όπως αριθμούς καρτών, ή τα email σας) και ακολούθως να τα χρησιμοποιήσει κατά τη βούλησή του, είτε άμεσα κερδοσκοπικά κόλπα που πουλούν ανύπαρκτα και πανάκριβα προϊόντα.
Για παράδειγμα, έχουν εντοπιστεί ψευδείς καταχωρίσεις και δημοσιεύσεις στα κοινωνικά δίκτυα που υπόσχονται θεραπεία από τον κορονοϊό Covid-19 με λύσεις που πωλούνται έναντι 100, 150 ή 200 ευρώ. Ταυτόχρονα όμως υπάρχουν και σελίδες που υπόσχονται προσφορές προϊόντων και υπηρεσιών σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές.
Μια καλή ιδέα για να προστατευτείτε είναι να μην κάνετε καμιά αγορά σε σχέση με την επιδημία του κορονοϊού από άγνωστο e-shop ή από σελίδα που βλέπετε για πρώτη φορά. Ιδιαίτερα αυξημένη προσοχή πρέπει να δίνεται στα κοινωνικά δίκτυα, όπου οι πολίτες δεν πρέπει να θεωρούν ως δεδομένη την αξιοπιστία κάθε δημοσίευσης. Αναρτήσεις που υπόσχονται φτηνές μάσκες ή άλλον εξοπλισμό προστασίας είναι πιθανό να οδηγούν σε σελίδες με κακόβουλο λογισμικό.
Τι είναι όμως κακόβουλο λογισμικό;
Τα κακόβουλα λογισμικά περιέχουν ιούς, που μπαίνουν στον υπολογιστή ή το κινητό σας ακριβώς όπως ο κορονοϊός στο ανθρώπινο σώμα, και εκτελούν την εντολή που έχουν λάβει, χωρίς εσείς να το γνωρίζετε.
Μπορεί να είναι ένα από τα παρακάτω:
ός (Virus): είναι κακόβουλο λογισμικό το οποίο έχει τη δυνατότητα να εξαπλώνεται εύκολα σε χρήσιμα προγράμματα ενός ξένου υπολογιστή με αποτέλεσμα να βλάψει χρήσιμα αρχεία ενός χρήστη. Η μετάδοσή του σε άλλους υπολογιστές μπορεί να γίνει πολύ εύκολα με τη βοήθεια κάποιας εξωτερικής συσκευής όπως μια φορητή μνήμη USB ή ένας εξωτερικός σκληρός δίσκος. Ένα στοιχείο που διαφοροποιεί τους ιούς από τα άλλα προγράμματα είναι ότι μπορεί να μεταδοθεί οπουδήποτε έχει τη δυνατότητα. Τέλος οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει ένας ιός είναι από το να διαγράψει κάποια δεδομένα έως και να οδηγήσει στην κατάρρευση ολόκληρου του συστήματος.Trojan (Δούρειος Ίππος): είναι κακόβουλο λογισμικό που χρησιμοποιεί το στοιχείο της παραπλάνησης. Λογισμικό αυτού του είδους παριστάνει ότι είναι χρήσιμο για τον υπολογιστή αλλά στην πραγματικότητα μέσα από αυτό κάποιοι εγκληματίες καταφέρνουν να κλέψουν σημαντικά αρχεία ή να αποκτήσουν τον έλεγχο του συστήματος. Τις περισσότερες φορές το συγκεκριμένο λογισμικό δεν έχει στόχο τη μόλυνση του υπολογιστή, δηλαδή δεν αναπαράγεται, και για αυτό τα προγράμματα αυτά δεν χαρακτηρίζονται και επίσημα ως ιοί.Worm («σκουλήκι»): είναι κακόβουλο λογισμικό το οποίο μπορεί να μεταδοθεί άμεσα με τη χρήση κάποιας δικτυακής υποδομής όπως τα τοπικά δίκτυα ή μέσω κάποιου μηνύματος e-mail. Η ικανότητά του να πολλαπλασιάζεται αυτόματα στο σύστημα στο οποίο βρίσκεται του δίνει τη δυνατότητα να αποστέλλει προσωπικά δεδομένα ή κωδικούς πρόσβασης, ώστε αυτός που θα κάνει την επίθεση να έχει πρόσβαση στη σύνδεση δικτύου. Τέλος, ένα άλλο αρνητικό χαρακτηριστικό είναι ότι επιβαρύνουν το δίκτυο, φορτώνοντάς το με άχρηστη δραστηριότητα.Rootkit: είναι λογισμικό το οποίο μπορεί να ανήκει πολύ εύκολα σε οποιαδήποτε από τις παραπάνω κατηγορίες. Αυτό το λογισμικό έχει την ιδιαιτερότητα να κρύβει κάποια κακόβουλα προγράμματα ώστε να μη γίνονται ορατά από το λογισμικό ασφαλείας. Αυτά τα προγράμματα κάποιες φορές λειτουργούν προστατευτικά για τους χάκερ διαγράφοντας τις πληροφορίες του εισβολέα.Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων: Προσοχή στο διαδίκτυο και στις ψεύτικες προσφορές και ειδήσεις
«Το τελευταίο διάστημα διαπιστώνεται αυξημένη δραστηριότητα σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με υποτιθέμενο υλικό σχετικά με τον κορονοϊό Covid-19 και συνδέσμους που οδηγούν σε κακόβουλο λογισμικό” προειδοποιεί το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.
Το υπουργείο καλεί τους πολίτες, ανεξαρτήτως της εμπειρίας που μπορεί να έχουν σε θέματα ψηφιακών επικοινωνιών, να έχουν ιδιαίτερα αυξημένη προσοχή κατά τη χρήση διαδικτυακών υπηρεσιών.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, έχουν εντοπιστεί ψευδείς καταχωρίσεις και δημοσιεύσεις στα κοινωνικά δίκτυα που υπόσχονται θεραπεία από τον κορωνοϊό Covid-19 με λύσεις που πωλούνται έναντι 100, 150 ή 200 ευρώ. «Καλούμε τους πολίτες να εμπιστεύονται τους επίσημους φορείς για την ενημέρωση τους από τον κορωνοϊό. Ενδεικτικά προτείνονται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η ειδική ενότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον κορωνοϊό και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας”.
Ακόμη, έχουν υπάρξει αναφορές για σελίδες που είχαν χάρτες με εξέλιξη της πανδημίας και επιχειρούσαν να μεταφέρουν κακόβουλο λογισμικό στους υπολογιστές των χρηστών. Για τη διευκόλυνση των χρηστών, σημειώνεται ότι η σελίδα του Πανεπιστημίου Johns Hopkins με την καταγραφή της πανδημίας η οποία έχει γίνει ιδιαίτερα γνωστή κατά το τελευταίο διάστημα βρίσκεται στη διεύθυνση https://coronavirus.jhu.edu/map.html
Ακόμη στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι πρέπει να δίνεται αυξημένη προσοχή σε σελίδες που υπόσχονται προσφορές προϊόντων και υπηρεσιών σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές. Είναι πολύ πιθανό να πρόκειται για προσπάθεια εξαπάτησης. Γενικότερα κατά τις διαδικτυακές αγορές πρέπει να προτιμώνται αξιόπιστα online καταστήματα.
«Μεγάλη προσοχή πρέπει να δίνεται επίσης σε χρήστες και σελίδες στα συστήματα κοινωνικής δικτύωσης που υποστηρίζουν ότι εκπροσωπούν κάποιον επίσημο κρατικό ή διεθνή φορέα. Όλοι οι φορείς διαθέτουν στις σελίδες τους στο διαδίκτυο παραπομπές στους λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης που τυχόν διατηρούν.
Τονίζεται πως κανένας οργανισμός και φορέας, δημόσιος ή ιδιωτικός, στην Ελλάδα δεν θα σας ζητήσει τηλεφωνικά, μέσω γραπτού μηνύματος, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μέσω των συστημάτων κοινωνικής δικτύωσης στοιχεία όπως ο κωδικός πρόσβασης. Κάθε τέτοια επικοινωνία πρέπει να αντιμετωπίζεται ως απόπειρα απάτης.
Με την ευκαιρία, υπενθυμίζεται στους πολίτες να επικοινωνούν με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στο τηλ. 11188. Περισσότερες πληροφορίες για τη ΔΗΕ υπάρχουν στη διεύθυνση https://cyberalert.gr, https://cyberalert.grκαταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Ξεπέρασε την Ελλάδα σε κρούσματα η Τουρκία - Κινείται ταχύτερα και από την Ιταλία
- UEFA: «Κάναμε λάθος...»
- Το σοκ στις αλυσίδες εφοδιασμού γίνεται παγκόσμιο
- Αυστηρότερα μέτρα υγιεινής σε επιχειρήσεις αρτοποιείων, τροφίμων και ποτών
- Σε δοκιμαστική λειτουργία το Σάββατο το gov.gr
- Ποιοι εφοπλιστές ετοιμάζονται να στηρίξουν τις εταιρίες τους
- Μετ’ εμποδίων τα σπαράγγια, ζήτηση σε ακτινίδια, πορτοκάλια, λαχανικά, απώλειες για το κρέας
- Αχτσιόγλου: Η κυβέρνηση επιτρέπει μαζικές απολύσεις
- Σενάρια τρόμου για το πετρέλαιο: Εκτιμήσεις για πτώση κάτω από τα 15 δολάρια!
- Υπουργείο Τουρισμού: Διευκρινίσεις για τα ξενοδοχεία που θα παραμείνουν ανοιχτά
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Mononews
- Το σοκ στις αλυσίδες εφοδιασμού γίνεται παγκόσμιο
- Ποιοι εφοπλιστές ετοιμάζονται να στηρίξουν τις εταιρίες τους
- Επέκταση του μέτρου των ραντεβού και σε άλλα φάρμακα του ΕΟΠΥΥ υψηλού κόστους
- Τι βλέπουν τώρα οι αναλυτές της Eurobank Equities
- Σκάνδαλο στις ΗΠΑ: Γερουσιαστές φέρεται να καταχράστηκαν πληροφορίες και πούλησαν μετοχές πριν το κραχ
- Κορονοϊός: Αυτές είναι οι online παγίδες – Πώς τo internet μας πουλάει θεραπείες για 200 ευρώ
- Θεωρίες αγρίων, ταξικοί εχθροί κι ένας διαγωνισμός που θα προκαλέσει αίσθηση
- Τραμπ: Σέβομαι την Κίνα και τον πρόεδρό της
- Θέατρο από το σπίτι με παραστάσεις του Θεάτρου «Πορεία» και του Θεάτρου Τέχνης
- Κορονοϊός: Εκρηκτική άνοδος κρουσμάτων στην Τουρκία, 311 νέα σε μια μέρα
![Κορονοϊός, Αυτές, – Πώς, 200,koronoios, aftes, – pos, 200](https://images32.inewsgr.com/3692/36928286/koronoios-aftes-einai-oi-online-pagides--pos-to-internet-mas-poulaei-therapeies-gia-200-evro-160.jpg)
- Τελευταία Νέα Mononews
- Κορονοϊός: Αυτές είναι οι online παγίδες – Πώς τo internet μας πουλάει θεραπείες για 200 ευρώ
- Τι βλέπουν τώρα οι αναλυτές της Eurobank Equities
- Ποιοι εφοπλιστές ετοιμάζονται να στηρίξουν τις εταιρίες τους
- Το σοκ στις αλυσίδες εφοδιασμού γίνεται παγκόσμιο
- Θεωρίες αγρίων, ταξικοί εχθροί κι ένας διαγωνισμός που θα προκαλέσει αίσθηση
- Θέατρο από το σπίτι με παραστάσεις του Θεάτρου «Πορεία» και του Θεάτρου Τέχνης
- Σκάνδαλο στις ΗΠΑ: Γερουσιαστές φέρεται να καταχράστηκαν πληροφορίες και πούλησαν μετοχές πριν το κραχ
- Κορονοϊός: Πρώτος νεκρός και στο Ισραήλ
- Μασσαλία: 36 κρούσματα κορονοϊού στο ιταλικό κρουαζιερόπλοιο Costa Luminosa
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Δημοσκόπηση MRB για τον κορονοϊό: Θετικά βλέπουν 7 στους 10 τους χειρισμούς της κυβέρνησης
- Σε δοκιμαστική λειτουργία το Σάββατο το gov.gr
- Κορονοιός: Ο τραγικός απολογισμός κρουσμάτων – νεκρών μέχρι απόψε τις 21.00 στον πλανήτη
- ΗΠΑ: Σχέδια εκτάκτου ανάγκης στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης
- Σενάρια τρόμου για το πετρέλαιο: Εκτιμήσεις για πτώση κάτω από τα 15 δολάρια!
- Τηλεδιάσκεψη Πατούλη με τους δημάρχους Αττικής
- Ισραήλ: Πρώτος νεκρός από τον κορωνοϊό
- Δημοσκόπηση: 7 στους 10 υπέρ των χειρισμών της κυβέρνησης για τον κορονοιό
- Η ΕΚΤ στηρίζει τις τράπεζες για τα κόκκινα δάνεια – Κουβέντα για τους δανειολήπτες που χτυπήθηκαν από μνημόνια και τώρα με κορονοιό
- Wall Street: Εβδομαδιαία απώλεια 17% για τον Dow Jones