Κορονοϊός: Δεν είναι ένας, αλλά δύο – Ο πιο επιθετικός ευθύνεται για το 70% των κρουσμάτων

14:52 4/3/2020 - Πηγή: Mononews

Σε δύο τουλάχιστον διαφορετικά στελέχη φαίνεται πως έχει μεταλλαχθεί ο κορονοϊός, σύμφωνα με νέα κινεζική έρευνα

Κινέζοι επιστήμονες που πραγματοποίησαν μελέτες στα δείγματα των ασθενών που βγήκαν θετικά στον νέο κορονοϊό ανακάλυψαν ότι το μικρόβιο που έχει εξαπλωθεί σε όλο τον πλανήτη, απειλώντας την ανθρωπότητα και οδηγώντας στον θάνατο ευαίσθητες ομάδες ατόμων, χωρίζεται ουσιαστικά σε δύο διαφορετικούς τύπους.

Σύμφωνα

με τα επιστημονικά συμπεράσματα των Κινέζων επιστημόνων, δύο είναι οι κύριοι τύποι του φονικού κορονοϊού που προκαλούν τις λοιμώξεις. Οι ερευνητές διαπίστωσαν μάλιστα ότι η συντριπτική πλειονότητα που νόσησαν ή νοσούν από τον κορονοϊό φαίνεται να έχουν πληγεί από τον πιο επιθετικό εκ των δύο στελεχών του μικροβίου.

Οι επιστήμονες της Σχολής Επιστημών της Ζωής του Πανεπιστημίου του Πεκίνου και του Ινστιτούτου Παστέρ της Σαγκάης, υπό την καθοδήγηση της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, επισήμαναν, ωστόσο, ότι η ανάλυσή τους στηρίχθηκε στην εξέταση περιορισμένης έκτασης δεδομένων και, για το λόγο αυτό, χρειάζονται περαιτέρω αναλύσεις ευρύτερων συνόλων δεδομένων, ούτως ώστε να κατανοηθεί καλύτερα η εξέλιξη του ιού.

Σύμφωνα με την προκαταρκτική έρευνα που διεξήγαγαν, παρ’ όλα αυτά, προέκυψε ότι ένας πιο επιθετικός τύπος του νέου κορονοϊού, που συνδέεται με το ξέσπασμα της επιδημίας στην Ουχάν της Κίνας, αντιστοιχεί σε περίπου 70% των στελεχών που αναλύθηκαν, ενώ το υπόλοιπο 30% συνδέεται με έναν λιγότερο επιθετικό τύπο.

Όπως επεσήμαναν επιπλέον οι Κινέζοι ερευνητές, η επικράτηση του πιο επιθετικού ιού ξεκίνησε να εμφανίζει μείωση μετά τις αρχές του Ιανουαρίου του 2020.

«Τα ευρήματα αυτά υποστηρίζουν σθεναρά τη θέση ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη για περαιτέρω άμεσες, συνολικές μελέτες που να συνδυάζουν γονιδιωματικά δεδομένα, επιδημιολογικά δεδομένα και γραφήματα των κλινικών συμπτωμάτων των ασθενών που έχουν εμφανίσει την ασθένεια του νέου κορονοϊού (COVID-19)», υπογραμμίζουν.

Το πόρισμα της μελέτης της επιστημονικής ομάδας των Κινέζων ερευνητών δημοσιεύθηκε χθες, Τρίτη, στην επιθεώρηση National Science Review της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μελέτη αυτή γνωστοποιήθηκε την ώρα που στην Κίνα καταγράφεται μια πτώση στα νέα κρούσματα του κορονοϊού, μετά τους αυστηρούς περιορισμούς που επιβλήθηκαν στην δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη για να σταματήσει η εξάπλωση της νόσου, μεταξύ των οποίων ήταν η αναστολή των μετακινήσεων και η παράταση των εορτών για το Σεληνιακό Νέο Έτος.

Ειδικότερα, η ηπειρωτική Κίνα κατέγραψε 119 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κοροναϊού χθες, Τρίτη, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας, σημειώνοντας ελαφρά μείωση συγκριτικά με τα 125 που είχε καταγράψει την προηγούμενη ημέρα. Παράλληλα, γενικότερα ενώ από τα μέσα Φεβρουαρίου διαπιστώνεται μια ευρεία τάση μείωσης των νέων κρουσμάτων.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην ηπειρωτική Κίνα έφτασε τώρα τα 80.270, ενώ ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε κατά 38, με τους οποίους ανέρχεται το σύνολό τους στην ηπειρωτική Κίνα σε 2.981 ως τις 3 Μαρτίου. Όλοι οι θάνατοι με εξαίρεση έναν καταγράφηκαν στην επαρχία Χουμπέι, το κέντρο του ξεσπάσματος του νέου κορoνοϊού.

Keywords
Τυχαία Θέματα