Κορονοϊός: Ο νέος αγώνας δρόμου της Ευρώπης είναι τώρα να πείσει του αντιεμβολιαστές

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σκοπεύουν να παρακολουθήσουν τον αριθμό των ατόμων που κάνουν εμβόλια  Covid-19, προκειμένου να χαράξουν την πορεία για την έξοδο από την κρίση.

Η Γαλλία θα δημιουργήσει ένα μητρώο με τα άτομα που εμβολιάζονται και η Ισπανία θα καταγράφει αυτούς που αρνούνται να εμβολιαστούν κατά της νόσου, η οποία έχει προκαλέσει περισσότερους από 400.000 θανάτους στην Ευρώπη.

Στη Γερμανία, η κυβέρνηση της καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ

εξετάζει νομοθεσία με την οποία θα διασφαλίσει ότι όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί θα έχουν δίκαιη αντιμετώπιση, καθώς η οικονομία αρχίζει να ανοίγει. Περισσότερα από 21.000 άτομα στη χώρα έχουν ήδη κάνει το εμβόλιο που ανέπτυξαν οι Pfizer Inc. και BioNTech SE.

Καθώς οι εμβολιασμοί στην Ευρώπη ξεκίνησαν το περασμένο Σαββατοκύριακο, οι αρχές αναζητούν τώρα τρόπους για να διασφαλίσουν την ευρεία απορρόφηση των εμβολίων, χωρίς να προκαλέσουν περαιτέρω δυσαρέσκεια στο κουρασμένο, από την πανδημία, κοινό.

Παρόλο που το μητρώο της Ισπανίας θα κοινοποιηθεί και σε άλλους Ευρωπαίους εταίρους, δεν θα δημοσιοποιηθεί, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Salvador Illa σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι La Sexta. Ο εμβολιασμός είναι εθελοντικός στην Ισπανία και τα στοιχεία αυτά θα «αντιμετωπίζονται με απόλυτο σεβασμό για την προστασία των προσωπικών δεδομένων», δήλωσε ο Illa.

Τη Δευτέρα, η Ισπανία έγινε η τέταρτη ευρωπαϊκή χώρα που καταγράφει ρεκόρ με περισσότερους από 50.000 θανάτους από κορονοϊό.

Η Γαλλία θα έχει επίσης μητρώο με την ταυτότητα των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί και τις συνθήκες υγείας τους. Η εκστρατεία της γαλλικής κυβέρνησης ξεκίνησε αργά, καθώς οι αξιωματούχοι προσπαθούν να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη στο σύστημα. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν υψηλά επίπεδα σκεπτικισμού με λιγότερο από το ήμισυ του πληθυσμού της χώρας να προτίθεται να κάνει το εμβόλιο.

«Το έχω πει πριν και το επαναλαμβάνω: το εμβόλιο δεν θα είναι υποχρεωτικό», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στο Twitter. «Το κόστος του εμβολίου καλύπτεται πλήρως. Δεν υπάρχουν χρεώσεις. Ας είμαστε περήφανοι για το σύστημα υγείας μας».

Στην Ιταλία, οι πολιτικοί ανησυχούν για την αντίσταση του κοινού και συζητούν εάν θα καταστήσουν υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για εργαζόμενους όπως οι δημόσιοι υπάλληλοι και το ιατρικό προσωπικό. Έρευνες έχουν δείξει ότι σημαντικά τμήματα του πληθυσμού είναι επιφυλακτικά απέναντι στο εμβόλιο.

Όπως η πλειονότητα της Ευρώπης, η επίσημη γραμμή της Ιταλίας είναι ότι η λήψη του εμβολίου αποτελεί προσωπική επιλογή. Αλλά εάν το ποσοστό του πληθυσμού που θα θελήσει να εμβολιαστεί παραμείνει χαμηλό, «θα πρέπει να υιοθετήσουμε ορισμένα αντίμετρα», δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας Pierpaolo Sileri, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Stampa την Τρίτη.

Στη Γερμανία, αξιωματούχοι ανησυχούν για τις πιέσεις στον κοινωνικό ιστό και έχουν μιλήσει κατά της διαφορετικής μεταχείρισης στα εμβολιασμένα άτομα σε σχέση με όσους δεν έχουν εμβολιαστεί. Ενώ στις κρατικές υπηρεσίες απαγορεύονται οι διακρίσεις στο συγκεκριμένο θέμα, υπάρχει μια «γκρίζα» ζώνη στον ιδιωτικό τομέα.

«Θα υπάρξουν τομείς όπου εργοδότες ή άτομα στις δημόσιες υπηρεσίες θα υποστηρίξουν ότι το αποδεικτικό του εμβολιασμού ή τα αποτελέσματα του διαγνωστικού τεστ αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση», δήλωσε ο Δήμαρχος του Βερολίνου Michael Mueller στην τηλεόραση ZDF, την Τρίτη. «Όσο περισσότεροι άνθρωποι εμβολιάζονται, τόσο περισσότερη ανακούφιση φέρνει σε όλους».

Ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Jens Spahn, δήλωσε στη Funke Mediengruppe τη Δευτέρα: «Κανείς δεν πρέπει να κάνει λόγο για ειδικά δικαιώματα έως ότου όλοι έχουν την ευκαιρία να εμβολιαστούν».

Από την πλευρά του, ο Frank Ulrich Montgomery, πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου, επισήμανε σε μια συνέντευξη στο Bloomberg TV: «Δεν έχουμε ακόμη πλήρη απόδειξη της ανοσίας. Και πριν βεβαιωθούμε, δεν θα είμαστε σε θέση να συζητήσουμε για προνόμια που μπορεί να έχουν όσοι εμβολιαστούν. Έχουμε πολλά να συζητήσουμε, αλλά τίποτα να αποφασίσουμε».

«Blacklist» με όσους αρνούνται να εμβολιαστούν κατά της Covid-19 στην Ισπανία

Πέτσας: Έρχονται 429.000 εμβόλια ως τέλος Ιανουαρίου

Ισραήλ: Ταχύτατοι ρυθμοί εμβολιασμών και ελπίδες εξόδου από την πανδημία

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

Keywords
Τυχαία Θέματα