Κριστίν Λαγκάρντ (ΕΚΤ): «Έχει κρίσιμη σημασία» να επιτύχει το ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ

«Έχει κρίσιμη σημασία» για την ανόρθωση της ευρωζώνης «να επιτύχει» το ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ και ο στόχος της καταβολής των χρημάτων αυτών στις αρχές του 2021 «πρέπει οπωσδήποτε να τηρηθεί», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται σήμερα.

«Αν δεν είναι στοχευμένο, αν χαθεί στους διοικητικούς δαιδάλους και δεν αρδεύσει την πραγματική οικονομία για να προσανατολίσει τις χώρες μας προς την ψηφιακή και την πράσινη

οικονομία, θα έχουμε χάσει μια ιστορική ευκαιρία για να αλλάξουμε τα δεδομένα», προειδοποίησε η Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Le Monde, η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα από τον ιστότοπο της γαλλικής εφημερίδας.

Οι διαπραγματεύσεις γι’ αυτό το έκτακτο σχέδιο, που υιοθετήθηκε τον Ιούλιο από τους 27 για να βοηθηθούν τα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές συνέπέιες της υγειονομικής κρίσης, προσκρούουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο ζήτημα της εξάρτησης της καταβολής των χρημάτων από τον σεβασμό του κράτους δικαίου.

Ερωτηθείσα σχετικά με τον κίνδυνο αυτά τα 750 δισεκ. ευρώ να διανεμηθούν «πολύ αργά», η πρόεδρος της ΕΚΤ απάντησε: «ο στόχος της Επιτροπής είναι να μπορούν να καταβληθούν στις αρχές του 2021 και πρέπει οπωσδήποτε να τηρηθεί».

«Η μπάλα είναι στην περιοχή των κρατών, τα οποία οφείλουν να παρουσιάσουν τα σχέδιά τους για την ανάκαμψη –μερικά είναι ήδη έτοιμα– και της Επιτροπής, η οποία θα πρέπει να τα περάσει γρήγορα από κόσκινο. Οι πολιτικοί αξιωματούχοι θα πρέπει επίσης να προχωρήσουν γρήγορα, ιδιαίτερα τα εθνικά κοινοβούλια για να υιοθετήσουν τους μηχανισμούς», συνέχισε.

«Έχει κρίσιμη σημασία αυτό το έκτακτο σχέδιο, το οποίο έριξε σημαντικά ταμπού σε ορισμένες χώρες, να επιτύχει», επέμεινε.

Την Παρασκευή, στο τέλος της συνόδου κορυφής των 27 στις Βρυξέλλες, ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απηύθυνε έκκληση να υπάρξει «πνεύμα συμβιβασμού» στο κοινοβούλιο για να ξεμπλοκάρουν οι διαπραγματεύσεις για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, στον οποίο βασίζεται το σχέδιο ανάκαμψης.

Οι ευρωβουλευτές απαιτούν έναν αποτρεπτικό μηχανισμό ώστε να εξαρτηθούν οι ευρωπαϊκές επιδοτήσεις από τον σεβασμό του κράτους δικαίου, κάτι στο οποίο αντιτίθενται η Πολωνία και η Ουγγαρία, πράγμα που μπλοκάρει ολόκληρη τη διαδικασία.

Keywords
Τυχαία Θέματα