Κυριάκο, πάρε τώρα αποφάσεις και… άλλαξέ τα όλα – Άρθρο παρέμβαση

00:04 1/4/2024 - Πηγή: Mononews

Κορυφαίος οικονομικός παράγοντας της χώρας, σχολιάζοντας τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις σε συνδυασμό με την οικονομία, είπε σύμφωνα με πληροφορίες του mononews ότι περισσότερο ανησυχεί για τη δράση της κυβέρνησης.

Για όσα δηλαδή πρέπει να κάνει προκειμένου να μην σαμποτάρει την προσπάθεια που γίνεται για πολιτική και οικονομική σταθερότητα έπειτα από την υπερδεκαετή κρίση, τα μνημόνια, τις επιπτώσεις της πανδημίας και φυσικά τους κινδύνους από τη γεωπολιτική αστάθεια.

Επιχειρηματίες, άνθρωποι της αγοράς, στελέχη

που συνδέονται με ξένους επενδυτές εκφράζουν έναν προβληματισμό για το γεγονός ότι εννέα μήνες μετά τις εθνικές εκλογές, οι οποίες είχαν ξεκαθαρίσει το τοπίο και είχαν δώσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη εντολή για μεταρρυθμίσεις (όχι βεβαίως λευκή επιταγή), δημιουργούνται και πάλι συνθήκες σχετικής αστάθειας.

Και θα έχει ενδιαφέρον η αντίδραση του Χρηματιστηρίου το οποίο θα ανοίξει αύριο μετά από ένα τετραήμερο.

Πάντως, μόνο το γεγονός ότι το κλίμα για τις ευρωεκλογές θυμίζει εθνικές κάλπες κι αντί να συζητάμε για τους εκπροσώπους μας στο ευρωκοινοβούλιο βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ακραία πόλωση, είναι δηλωτικό της κρισιμότητας της περιόδου.

Η απομάκρυνση των κ. Παπασταύρου και Μπρατάκου, δύο εκ των πιο στενών συνεργατών του πρωθυπουργού, στελεχών που διαχειρίζονταν καίρια κυβερνητικά θέματα, ασφαλώς αποδυναμώνει το Μέγαρο Μαξίμου.

Διότι, πέραν της κριτικής που ασκείται από την αντιπολίτευση, το λεγόμενο «επιτελικό κράτος» που τέθηκε σε εφαρμογή από το 2019, παρήγαγε σημαντικό έργο.

Κυρίως στον τομέα της οικονομίας, των επενδύσεων, της προσέλκυσης ξένων παικτών στην Ελλάδα, της ανάκτησης της εμπιστοσύνης στα διεθνή φόρα.

Εχουν γίνει λάθη από το επιτελικό κράτος; Ασφαλώς και πολλά. Γι’ αυτά κρίθηκε η κυβέρνηση το καλοκαίρι του 2023 και θα επανακριθεί σε κάθε κάλπη που θα στήνεται από εδώ και στο εξής.

Όμως, αν δεν υπήρχε μια ισχυρή ομάδα με επικεφαλής τον Κυριάκο Μητσοτάκη και 4-5 ιδιαίτερα επιδραστικούς κι εργατικούς υπουργούς δεν θα είχαμε μια σειρά από θετικά νέα.

Την ανάπτυξη της οικονομίας με ρυθμούς υπερδιπλάσιους από άλλες χώρες.

Τις προσπάθειες που γίνονται για να βελτιωθεί το εισόδημα των πολιτών, που ωστόσο «τρώγεται» από το κύμα ακρίβειας.

Τα επιτυχημένα placement της Εθνικής και της Πειραιώς, την είσοδο στην Alpha Bank του ιταλικού τραπεζικού κολοσσού UniCredit, αλλά και την γενικότερη αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος που δείχνει να κλείνει τις βαθιές πληγές του παρελθόντος.

Παράλληλα, τον τελευταίο καιρό μεγάλα και μικρά deal δείχνουν ότι υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον για το ελληνικό επιχειρείν, κάτι που αποτυπώνεται και στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου.

Και τέλος τη ζήτηση από Ελληνες και ξένους θεσμικούς για κρατικά και εταιρικά ομόλογα, σημάδια ότι η εμπιστοσύνη στις προοπτικές της οικονομίας και των επιχειρήσεων είναι σε υψηλά επίπεδα.

Πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά

Η Ελλάδα δεν είναι πλέον το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης, όμως, έχει πολλά ακόμη να κάνει προκειμένου να συγκλίνει με τις χώρες – μέλη της ΕΕ.

Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης, θεραπεία διαχρονικών προβλημάτων στον κρατικό μηχανισμό (σαν κι αυτά που προκάλεσαν την τραγωδία στα Τέμπη), στο κτηματολόγιο, στο θεσμικό πλαίσιο για τη χωροταξία, στην πάταξη της φοροδιαφυγής και στην αντιμετώπιση των καρτέλ της αγοράς.

Για να γίνουν όλα αυτά, ωστόσο, απαιτείται ηρεμία και σταθερότητα. Δεν μπορεί η χώρα να γυρίσει πίσω, ούτε η κυβέρνηση να συνεχίσει να κάνει λάθη που θα δημιουργήσουν τις συνθήκες πολιτικής και κοινωνικής αστάθειας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης οφείλει να πάρει αποφάσεις εδώ και τώρα. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ιδρυτής της ΝΔ έλεγε ότι: «Στον τόπο μας, έχομε την συνήθεια να συζητούμε πολύ, για να μην παίρνομε αποφάσεις που συνεπάγονται ευθύνες».

Είναι η ώρα των ευθυνών, λοιπόν, για όλους.

Για τον πρωθυπουργό που πρέπει να ξαναστήσει το Μαξίμου και να ξαναλειτουργήσει το επιτελικό κράτος. Να αντικαταστήσει τους παραιτηθέντες υπουργούς, να προχωρήσει σε ευρύ ανασχηματισμό, να δώσει το σήμα της επανεκκίνησης.

Αλλά και για τους υπουργούς και τα στελέχη της κυβέρνησης που πρέπει να πάψουν να διοικούν παρασυρμένοι από την αδύναμη αντιπολίτευση και από μια οίηση που είναι πέρα για πέρα αδικαιολόγητη.

Τα προβλήματα της χώρας, αλλά και οι ευκαιρίες της είναι μπροστά μας. Δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις, λανθασμένες αποφάσεις και κακές επιλογές προσώπων.

Αν θέλει η κυβέρνηση να κατασιγάσει τις όποιες ανησυχίες γεννιούνται και να διαλύσει τα σύννεφα που μαζεύονται, οφείλει να δράσει χωρίς περιστροφές.

Εχουμε μπροστά μας τουλάχιστον 3 χρόνια διακυβέρνησης μέχρι τις επόμενες εκλογές. Αν επικρατήσει η εσωστρέφεια, η φαγωμάρα, η αλαζονεία και η τεμπελιά, τότε η Ελλάδα θα έχει πρόβλημα.

Δε νομίζω ότι το θέλει κανείς αυτό.

Διαβάστε επίσης:

BofA: Τα «ψιλά» γράμματα για τις ελληνικές τράπεζες – Οι καταλύτες ανόδου ή πτώσης στις μετοχές τους
Ευρωπαϊκό πτυχίο: Στην κούρσα για την απονομή κοινών τίτλων τα ελληνικά Πανεπιστήμια
Αλλάζουν όλα για τους servicers: Τα νέα δικαιώματα των οφειλετών και οι αυστηρές διαδικασίες αδειοδότησης

Keywords
Αναζητήσεις
kyriako-pare-tora-apofaseis-kai-allaxe-ta-ola--arthro-paremvasi.htm
Τυχαία Θέματα