ΚΥΣΕΑ: Στο κόκκινο η ανησυχία για επάρκεια ρεύματος-τιμές ενέργειας

Σε πρώτο πλάνο μπαίνει το σχέδιο για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας καθώς αναμένεται να κλιμακωθεί η ένταση στην Ουκρανία μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η συμμετοχή του υπουργού ενέργειας Κώστα Σκρέκα στο σημερινό ΚΥΣΕΑ, αφορά την επάρκεια της χώρας σε φυσικό αέριο και τις επιπτώσεις ενδεχόμενων συνολικών κυρώσεων στη Ρωσία.

Αναμένεται να επαναξιολογηθούν όλες οι εξελίξεις και να τεθεί επί τάπητος το σχέδιο που είχε παρουσιάσει η ΡΑΕ στην προηγούμενη σύσκεψη για την επάρκεια που είχε γίνει στο Μαξίμου.

Η αναγνώριση της ανεξαρτησίας των Ντονέτσκ και Λουχάνσκ εκ μέρους της Ρωσικής Ομοσπονδίας ερμηνεύεται από πολλούς ως προοίμιο εισβολής και απαιτείται, κατά πληροφορίες, ετοιμότητα από όλους. Η αντίδραση των ΗΠΑ και της Ευρώπης σε περίπτωσης κλιμάκωσης και το ενδεχόμενο ευρύτατων κυρώσεων που θα εμποδίσουν τις όποιες εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, αν και θεωρείται έσχατο σενάριο, δεν μπορεί να αποκλειστεί. Στόχος του ελληνικού σχεδίου είναι ακόμη και σε ένα ακραίο σενάριο διακοπής της παροχής αερίου, στην Ελλάδα να μη σταματήσει η ηλεκτροπαραγωγή.

 Σύμφωνα με πηγές, η ανησυχία για την ελληνική αγορά είναι περιορισμένη, αν δεν υπάρξουν γενικές κυρώσεις καθώς η τροφοδοσία με ρωσικό αέριο γίνεται από άλλη διαδρομή, ανατολικά και όχι μέσω Ουκρανίας.

Ταυτόχρονα  έντονη ανησυχία δημιουργεί ο φόβος για εκτίνακη των τιμών φυσικού αερίου και η συνακόλουθη επίδρασή τους στις  τιμές ενέργειας σε μια εποχή που η ενεργειακή κρίση ήδη πιέζει την οικονομία, καταναλωτές και επιχειρήσεις.

Το Σχέδιο  ΡΑΕ για επάρκεια και Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων

Στη σύσκεψη για την επάρκεια που είχε πραγματοποιηθεί πρόσφατα στο Μαξίμου εξετάστηκαν όλα τα πιθανά σενάρια με στόχο την ασφάλεια της τροφοδοσίας της Ελλάδας σε φυσικό αέριο. Η ΡΑΕ είχε παρουσιάσει το σχέδιο που έχει εκπονήσει από κοινού με τη ΔΕΗ και τη ΔΕΠΑ προκειμένου η ελληνική αγορά να έχει εξασφαλίσει τις ποσότητες αερίου που χρειάζεται.

Μεταξύ άλλων, το σχέδιο προβλέπει:

Πλάνο περιορισμού της κατανάλωσης φυσικού αερίου στη χώραΑυξημένη χρήση των υδροηλεκτρικών εργοστασίων αλλά και των λιγνιτικών της ΔΕΗ.Μετατροπή των εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, ούτως ώστε να χρησιμοποιούν ως καύσιμο το πετρέλαιοΔΕΗ, Elpedison και ΗΡΩΝ να έχουν σε ετοιμότητα τις μονάδες τους που μπορούν να παράγουν ρεύμα και από πετρέλαιο (Πρόκειται για τις μονάδες της ΔΕΗ «Κομοτηνή» και «Λαύριο 4» συνολικής εγκατεστημένης ισχύος άνω του 1 GW, τις δύο μονάδες της Elpedison συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 800 MW και τις μονάδες της ΗΡΩΝ ισχύος 120 MW. Οι συγκεκριμένοι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής είναι και οι μόνοι που μπορούν να λειτουργήσουν και με πετρέλαιο. Οι υπόλοιπες θερμικές μονάδες καίνε αποκλειστικά φυσικό αέριο.)Αυξημένες εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG για την κάλυψη των αναγκών σε φυσικό αέριο, αλλά και για την αγορά της Βουλγαρίας στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Η Ελλάδα καλύπτει το 35% των αναγκών της από ρωσικό αέριο και αν δεν επιβληθούν γενικευμένες κυρώσεις δεν υπάρχει ανησυχία επάρκειας.

 

Keywords
Τυχαία Θέματα