Λαβρόφ σε Πούτιν: Πάντα υπάρχει πιθανότητα συμφωνίας με τη Δύση – Μερικώς ικανοποιημένη η Μόσχα με τις απαντήσεις ΗΠΑ-NATO

Διαδοχικές συναντήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας, Σεργκέι Λαβρόφ και Σεργκέιο Σοϊγκού είχε τη Δευτέρα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, συζητώντας το ζήτημα του διαλόγου με τη Δύση και των εγγυήσεων ασφάλειας που έχει ζητήσει η Ρωσία.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ παρουσίασε στην εισήγηση του τις απόψεις του υπουργείου Εξωτερικών για τις γραπτές απαντήσεις που έλαβε από τις ΗΠΑ και το NATO

στις προτάσεις της Μόσχας για τις εγγυήσεις ασφάλειας.

Ο Λαβρόφ, ανέφερε πως οι απαντήσεις χωρίζονται σε δύο μέρη. Το πρώτο από αυτά που αφορά τα τρία βασικά ζητήματα που σχετίζονται με τις απαιτήσεις της Μόσχας (μη διεύρυνση NATO προς ανατολάς, μη εγκατάσταση οπλικών συστημάτων στα σύνορα της Ρωσίας και επιστροφή της στρατιωτικής παρουσίας του NATO στην Ευρώπη στις θέσεις που κατείχε το 1997), ο Λαβρόφ ανέφερε πως οι απαντήσεις ήταν αρνητικές και μη ικανοποιητικές.

Ωστόσο, ως προς το δεύτερο μέρος, που αφορά συγκεκριμένα μέτρα όσον αφορά στους πυραύλους μέσου και μικρού βεληνεκούς, ο Λαβρόφ χαρακτήρισε επικοδομητικές τις απαντήσεις. Το σκέλος αυτό περιλαμβάνει επίσης μια σειρά από και περιλαμβάνει μια σειρά προτάσεων για την μείωση των στρατιωτικών κινδύνων, την ενίσχυση της εμπιστοσύνης και της διαφάνειας στα στρατιωτικά θέματα.

Με βάση αυτά, ο Λαβρόφ διαβεβαίωσε τον Πούτιν πως η Ρωσία θα συνεχίσει να επιδιώκει απαντήσεις στα ζητήματα που έχουν σχέση με τις εγγυήσεις ασφαλείας, ενώ δήλωσε πως υπάρχει πιθανότητα να καταλήξει η Ρωσία σε συμφωνία με τους εταίρους της σε βασικά ζητήματα.

Ο Πούτιν αφού άκουσε την εισήγηση ρώτησε τον Λαβρόφ: «Πώς κατά την άποψη σας, υπάρχει παρόλα αυτά πιθανότητα να συμφωνήσουμε με τους εταίρους μας στα βασικά ζητήματα που μας προκαλούν ανησυχία, ή αυτό είναι μια απόπειρα να μας εμπλέξουν σε μια ατελείωτη διαδικασία διαπραγματεύσεων, που δεν έχει καμία λογική κατάληξη;».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών απάντησε: «πάντα υπάρχει πιθανότητα», προσθέτοντας ότι η ρωσική απάντηση στις προτάσεις της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών είναι ήδη έτοιμη και «το σχέδιο (της απάντησης) έχει διατυπωθεί σε δέκα σελίδες».

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο Πούτιν θα εγκρίνει «έγκαιρα» της απάντηση της Ρωσίας στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Τι συζήτησαν Πούτιν και Σοϊγκου

Ο Υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, αναφερόμενος στις στρατιωτικές ναυτικές ασκήσεις που γίνονται σε διάφορες θάλασσες, στην περιοχή της Κεντρικής στρατιωτικής διοίκησης αλλά και στις κοινές ασκήσεις με την Λευκορωσία, είπε ότι «μερικές ολοκληρώνονται, ενώ άλλες θα ολοκληρωθούν σύντομα».

Ο Σοϊγκού στάθηκε ιδιαίτερα στο περιστατικό με το αμερικανικό υποβρύχιο Virginia το οποίο εντοπίσθηκε στις ακτές των Κουρίλων νήσων στις 12 Φεβρουαρίου, λέγοντας ότι «ως αποτέλεσμα των ενεργειών που διήρκεσαν σχεδόν τρεις ώρες, το υποβρύχιο εκδιώχθηκε από τα χωρικά ύδατα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, στα οποία εισήλθε σε αρκετά μεγάλο βάθος για τα μέτρα των νησιών, δηλαδή μεγαλύτερο των 4 χιλιομέτρων».

Ο ίδιος επεσήμανε ότι ότι αυτού του είδους η δραστηριότητα των ΗΠΑ είναι «εντελώς ακατανόητη και αβάσιμη».

Ενισχύονται οι ρωσικές δυνάμεις στα σύνορα της Ουκρανίας

Πάντως, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε τη Δευτέρα πως η Ρωσία ενίσχυσε περαιτέρω τη στρατιωτική της δύναμη στα σύνορα της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου,  παρά την ανακοίνωση της Μόσχας για το τέλος ορισμένων στρατιωτικών γυμνασίων.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «έχει άφθονες δυνατότητες στη διάθεσή του», είπε ο Κίρμπι στο CNN. «Συνεχίζει να στέλνει επιπλέον δυνάμεις κατά μήκος αυτών των συνόρων με την Ουκρανία, όπως και μέσα στο Σαββατοκύριακο και έχει αναπτύξει πάνω από 100.000 (στρατιώτες)».

«Δεν είναι μόνο ζήτημα αριθμών», συνέχισε ο εκπρόσωπος. «Αυτές οι δυνατότητες (…) περιλαμβάνουν από άρματα μάχης έως μονάδες πεζικού, ειδικές δυνάμεις, κυβερνοεπιθέσεις ή ακόμη και αεροπορική και αντιπυραυλική άμυνα».

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου επιβεβαίωσε ότι ο Πούτιν έχει όλες τις δυνατότητες να εξαπολύσει «ανά πάσα στιγμή» μια «πολύ συμβατική μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία» ή ακόμη και μια μικρότερης κλίμακας επίθεση για να αποσταθεροποιήσει τη χώρα.

Διαβάστε επίσης

Σχέδιο Εκτάκτου Ανάγκης – Πώς θα αντιδράσει η Ελλάδα στην περίπτωση διακοπής του φυσικού αερίου από Ουκρανία – Τι συζητήθηκε στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου

Ουκρανία: Οι επιπτώσεις μίας πολεμικής σύρραξης στο πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τα τρόφιμα

Keywords
Τυχαία Θέματα