Λιανεμπόριο – εστίαση: Μουδιασμένοι οι επιχειρηματίες για τα νέα μέτρα

Τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση για το λιανεμπόριο και την εστίαση τα οποία αφορούν στους ανεμβολίαστους πολίτες, έφεραν προβληματισμό και αγωνία στους επιχειρηματίες των δύο κλάδων.

Πρόκειται άλλωστε για δύο κλάδους που εν μέσω πανδημίας έχουν κληθεί να προσαρμοστούν αρκετές φορές σε νέα δεδομένα, με τους εκπροσώπους τους να ζητούν αντισταθμιστικά μέτρα εφόσον οι επιχειρήσεις δεν θα λειτουργήσουν και το επόμενο διάστημα υπό κανονικές

συνθήκες.

«Ανέφικτοι οι έλεγχοι στο λιανεμπόριο»

Aπό τη μία πλευρά, τα καταστήματα λιανεμπορίου θα κληθούν για πρώτη φορά μέσα στην πανδημία να εφαρμόσουν ελέγχους προκειμένου να διαπιστώσουν εάν οι πελάτες τους είναι εμβολιασμένοι ή όχι και να ζητήσουν πιστοποιητικά εμβολιασμού ή rapid test.

«Δεν είναι λύση αυτό το μέτρο αν και αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες της κατάστασης που υπάρχει» τονίζει στο mononews, o πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης.

Αν και όπως επισημαίνει, ο κλάδος θα περιμένει την περαιτέρω εξειδίκευση των μέτρων, ο ίδιος εκτιμά ότι θα προκύψουν προβλήματα ιδιαίτερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που απασχολούν ακόμη και μόνο ένα άτομο κατά τη διάρκεια των ελέγχων που θα κληθούν να κάνουν.

Ο πρόεδρος του ΕΣΑ κάνει λόγο για «ασύμμετρο βάρος στις πλάτες του λιανεμπορίου» τονίζοντας ότι ο κλάδος από την αρχή της πανδημίας έχει αντιμετωπίσει με εξαιρετική σοβαρότητα τόσο τις οικονομικές όσο και τις υγειονομικές προκλήσεις, τηρώντας ευλαβικά όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

«Σε άτυπο lockdown o κλάδος της εστίασης»

Στη εστίαση από την άλλη πλευρά, όπου ήδη προβλέπονται έλεγχοι καθώς και είσοδος μόνο για εμβολιασμένους στο εσωτερικό των καταστημάτων, η επέκταση των μέτρων και στους εξωτερικούς χώρους προκαλεί έντονο προβληματισμό.

Οι εκπρόσωποι του κλάδου μιλούσαν από τις αρχές του φθινοπώρου για απώλειες τζίρου που θα φτάσουν το 50% μέσα στον χειμώνα καθώς μειώνεται η «δεξαμενή» των πελατών τους.

Πλέον ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργος Καββαθάς, κάνει λόγο για ένα «άτυπο lockdown».

«Είναι καταστροφικό για τον κλάδο χωρίς μάλιστα μέτρα στήριξης» τονίζει. Ο ίδιος ζητά από την Πολιτεία τη λήψη αντισταθμιστικών μέτρων που αφορούν στα ενοίκια, αναστολή συμβάσεων εργασίας για πλεονάζον προσωπικό που θα προκύψει καθώς και αποπληρωμή της επιστρεπτέας έναν χρόνο αργότερα προκειμένου να στηριχθεί ο κλάδος.

Από την πλευρά του ο διευθυντής της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης, Γιάννης Λιάρος, επισημαίνει πως πρέπει να διευκρινιστούν τις επόμενες μέρες μία σειρά από ερωτήματα που προκύπτουν από τους επιχειρηματίες. Όπως για παράδειγμα, τι θα γίνει με τις επιχειρήσεις του κλάδου που λειτουργούν με self service και διαθέτουν παράλληλα τραπέζια για την παραμονή των πελατών.

Ο κ. Λιάρος τονίζει την ανάγκη να πραγματοποιούνται έλεγχοι καθολικά στις επιχειρήσεις του κλάδου επισημαίνει ωστόσο ότι είναι απαραίτητα τα αντίμετρα ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν να λειτουργούν.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι οι εκπρόσωποι της εστίασης επισημαίνουν παράλληλα και τη δύσκολη συγκυρία που βιώνει ο κλάδος λόγω και των ανατιμήσεων σε πρώτες ύλες και κόστος ενέργειας. Ο συνδυασμός όλων αυτών των παραγόντων όπως τονίζουν δημιουργούν τεράστια ανησυχία στους επιχειρηματίες τη εστίασης.

Διαβάστε επίσης:Σταύρος Καφούνης: Ασύμμετρο το βάρος για το λιανεμπόριο από τα νέα μέτρα

Keywords
Τυχαία Θέματα