Λίνα Μενδώνη: Τρέχουν τα έργα του πολιτισμού για να καλυφθούν οι καθυστερήσεις

Στο 15% ανέβηκε μέσα σε λίγους μόνον μήνες η απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων για τα έργα του ΕΣΠΑ, τη στιγμή που ως τον περασμένο Ιούλιο ήταν μετά βίας 8%.

Επιπλέον πρόβλημα εξάλλου, όπως αποδείχθηκε, ήταν οι υποκοστολογήσεις των έργων! Μάλιστα, συνέβαινε και αυτό! Για παράδειγμα, τα έργα αποκατάστασης και επανάχρησης του παλαιού Μουσείου Ακρόπολης στον Ιερό Βράχο είχαν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ με 1 εκατ. ευρώ, ενώ στην πραγματικότητα απαιτούνται περισσότερα από 2 εκατομμύρια για την ολοκλήρωσή του.

Το παλαιό Μουσείο Ακρόπολης

Και δεν είναι τα μόνα, καθώς το ίδιο μοτίβο επαναλαμβάνεται

σε έργα όλης της χώρας σε αναλογία, μάλιστα, τρία έως τέσσερα ανά περιφέρεια. 

Φθάνοντας στο αίθριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, κατ’ ευθείαν από το Υπουργικό Συμβούλιο, όπου είχε συζητηθεί ακριβώς το θέμα της απορροφητικότητας των έργων του ΕΣΠΑ, η υπουργός Πολιτισμού, κυρία Λίνα Μενδώνη, είχε, κατά τη συνάντησή της με τους δημοσιογράφους, που έγινε σε χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα, όλη την εικόνα ξεκάθαρη μπροστά της.

Η βεβιασμένη και ανέτοιμη, όπως αποδεικνύεται, ένταξη κάποιων έργων στα κοινοτικά προγράμματα έχει οδηγήσει σε μια προβληματική κατάσταση, που τώρα πάντως καταβάλλεται κάθε προσπάθεια να ξεπεραστεί. 

Η Εθνική Πινακοθήκη όταν ολοκληρωθεί 

Αν κάποια έργα, ωστόσο, είχαν κοστολογηθεί λιγότερο, υπήρχαν και άλλα που δεν είχαν προϋπολογισθεί καν. Έτσι, για την Εθνική Πινακοθήκη, που όπως επαναβεβαίωσε η κ. Μενδώνη θα ανοίξει τον Μάρτιο του 2021, δεν είχε υπάρξει πρόβλεψη, αίφνης, των έργων του περιβάλλοντος χώρου της. Πρόκειται, μάλιστα, για ένα κονδύλι ύψους ενός εκατομμυρίου, στο οποίο θα πρέπει να προστεθούν ακόμη μερικά εκατομμύρια και από άλλες παραλείψεις. Ποσά, που τελικώς θα χρειαστεί να καλυφθούν από τις εθνικές δαπάνες αλλά και από χορηγίες.

Και στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, όμως, υπάρχουν ακόμη κατασκευαστικές εκκρεμότητες με πλέον ηχηρή, προκειμένου μάλιστα για ένα μουσείο, την απουσία του κατάλληλου φωτισμού, κάτι το οποίο επιλύεται τώρα. Στα τέλη Φεβρουαρίου αναμένονται, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί εξάλλου, τα εγκαίνιά του ενώ στη συνέχεια θα εξετασθεί το θέμα της κάλυψης τη θέσης του διευθυντή.

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης θα εγκαινιαστεί τον Φεβρουάριο

Ας σημειωθεί, άλλωστε, όπως υπενθύμισε η κυρία Μενδώνη, ότι μόλις συμπληρώθηκαν  23 χρόνια από την χωροθέτηση του ΕΜΣΤ στο Φιξ και αν μη τι άλλο είναι επιτακτική η ανάγκη πλέον για την λειτουργία του.

Ένα κτίριο σχεδόν έτοιμο επίσης, το Ακροπόλ, θα αποκτήσει με σχετικό νόμο, εντός του πρώτου εξαμήνου του 2020, τον φορέα λειτουργίας του, ώστε να δρομολογηθεί στη συνέχεια, το άνοιγμά του στην πόλη.

Κάποια καθυστέρηση ωστόσο εντοπίζεται αναφορικά με το νέο αναβατόριο της Ακρόπολης  -ανελκυστήρας πλαγιάς συγκεκριμένα- αφού τεχνικά προβλήματα φαίνεται ότι μετατοπίζουν χρονικά την εγκατάστασή του στους καλοκαιρινούς μήνες.

Με την διαβεβαίωση, πάντως, ότι στην αιχμή της τουριστικής περιόδου θα είναι σε λειτουργία.

Παράλληλα, υπό διευθέτηση είναι μία σειρά από άλλα μικρά ή μεγάλα προβλήματα στον Ιερό Βράχο, όπως ο εκσυγχρονισμός της αντικεραυνικής προστασίας, οι φωτισμοί αλλά και η απομάκρυνση διάσπαρτων καλωδίων και ηλεκτρικών πινάκων, που σήμερα φθάνουν τους 175, άνευ λόγου. 

Στις προετοιμασίες για το καλοκαίρι, τέλος, εντάσσονται και τα αναψυκτήρια, μία εντελώς πονεμένη ιστορία, η οποία σχετίζεται με το ΤΑΠΑ, βεβαίως.

Όπως είπε ο παρών επίσης στην συνάντηση γενικός γραμματέας, κ. Διδασκάλου, από τα 75 αναψυκτήρια, που υπάρχουν σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα, λειτουργούν μόνον τα 22.

Και από αυτά, όμως, για τα 19 έχει λήξει η σύμβαση.  Γι’ αυτήν την κατάσταση, πάντως, στο ΤΑΠΑ, που είναι εκτός ελέγχου αναμένεται ειδική ενημέρωση από την πρόεδρό του με το νέο έτος. 

Keywords
Τυχαία Θέματα