Με 180 εκατ. ευρώ ξεκινά η μάχη της κυβέρνησης για την επίλυση του δημογραφικού

08:32 5/8/2019 - Πηγή: Mononews

Με προϋπολογισμό 180 εκατ. ευρώ θα ξεκινήσει από τον Ιανουάριο του 2020 η καταβολή του επιδόματος τοκετού των 2.000 ευρώ για κάθε νέα γέννα, σύμφωνα με πληροφορίες του mononews.gr.

Στόχος της υφυπουργού Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνας Μιχαηλίδου, είναι να διατεθούν σε πρώτο στάδιο 90.000 επιδόματα.

Το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει συγκεκριμένες παροχές για την επίλυση του δημογραφικού προβλήματος, έχοντας ως άξονα ότι θα

αφορούν το σύνολο της κοινωνίας.

Συγκεκριμένα για το επίδομα τοκετού, η υφυπουργός επισήμανε σε δηλώσεις της ότι  θα εξαιρεθούν οι οικογένειες με πολύ υψηλά εισοδήματα, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει αποφασιστεί το όριο.

Το επίδομα των 2.000 ευρώ θα είναι η πρώτη δράση από την δέσμη μέτρων που θα υλοποιήσει το υπουργείο Εργασίας για την σταδιακή αποκλιμάκωση του δημογραφικού προβλήματος, έχοντας ως άξονα ότι οι παρεμβάσεις θα αφορούν το σύνολο της κοινωνίας και θα ενδυναμώσουν το θεσμό της οικογένειας. Στο πλαίσιο αυτό θα νομοθετηθεί άμεσα επιπλέον 1.000 ευρώ αφορολόγητο για κάθε παιδί, ενώ για τις νέες μητέρες κάτω των 30 ετών θα δοθούν επιπλέον παροχές, όχι επιδοματικού χαρακτήρα, όπως επιπλέον μοριοδότηση για την ένταξη σε προγράμματα.

 Άλλωστε, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επισημάνει ότι το πρόβλημα της υπογεννητικότητας συνδέεται με  τους  χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, επισημαίνοντας ότι το δημογραφικό είναι ένα εθνικό υπαρξιακό διακύβευμα. Γι’ αυτό και στο πρόγραμμα της κυβέρνησης προβλέπεται ένα σχέδιο τεσσάρων κατευθύνσεων με  μείωση του βάρους για την απόκτηση παιδιού, στήριξη των εργαζομένων γονέων, κυρίως των γυναικών που σηκώνουν σήμερα το μεγάλο βάρος της ανατροφής των παιδιών, επιστροφή των νέων που έφυγαν από την Ελλάδα και διαγενεακή αλληλεγγύη μέσω ενός σύγχρονου ασφαλιστικού συστήματος.

«Θέλω να τονίσω, ώστε να μην υπάρχουν παρερμηνείες, ότι  οι παροχές για το δημογραφικό είναι οριζόντιες για όλους και έχουν ήδη προϋπολογιστεί. Κατά συνέπεια, το επίδομα τοκετού των 2.000 ευρώ, που θα ισχύσει από 1ης Ιανουαρίου 2020,  θα δίνεται σε όλες τις γέννες, με πιθανή εξαίρεση των γονιών με πολύ υψηλά εισοδήματα, ώστε να υπάρχει μία αίσθηση δικαίου.  

Όχι μόνο δε θα καταργήσουμε κανένα από τα υπάρχοντα επιδόματα, αλλά θα τα ενισχύσουμε. Οι συνεργάτες μου και εγώ στο υφυπουργείο καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να στηρίξουμε την ελληνική οικογένεια, η οποία έχει τα τελευταία χρόνια επωμιστεί τεράστια βάρη. Η στήριξη του κοινωνικού κράτους αποτελεί βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης», δηλώνει στο mononews.gr η υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου.

Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για την ανάσχεση της υπογεννητικότητας, το 2050 ο πληθυσμός της Ελλάδας θα κυμαίνεται μεταξύ 8,3 εκατ. και 10 εκατ. άτομα, με μέση ηλικία τα 47-50 έτη, ενώ τα άτομα άνω των 65 ετών θα αποτελούν ποσοστό 30%-33% του πληθυσμού, σύμφωνα με την επιστημονική έκθεση που περιλαμβάνεται στο πόρισμα της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Δημογραφικό. Στο τέλος της επόμενης εικοσαετίας, το 2035, ο πληθυσμός της Ελλάδας θα κυμανθεί από 10,4 έως 9,5 εκατομμύρια.

Καταστροφικές είναι οι συνέπειες για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης της χώρας λόγω της γήρανσης του πληθυσμού.

Η δημογραφική βόμβα αναμένεται να πυροδοτηθεί τα αμέσως επόμενα χρόνια, προκαλώντας δραματικές αναταράξεις στην ελληνική οικονομία και κατά συνέπεια στο ασφαλιστικό, καθώς εκτιμάται πως μόνο εξαιτίας της αύξησης του προσδόκιμου ζωής το σύστημα θα επιβαρυνθεί κατά 37,3 δισ. ευρώ σε παρούσες αξίες.

Η συνολική αυτή επιβάρυνση μεταφράζεται σε περίπου 1,3 δισ. ευρώ ανά έτος για την περίοδο 2017-2057 ή σε μείωση των παροχών σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους κατά το αντίστοιχο αυτό ποσό, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη από τους επιστήμονες Σάββα Ρομπόλη, ομότιμο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, και Βασίλη Μπέτση, υποψήφιο διδάκτορα του Παντείου.

Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα εμφανίζει το μεγαλύτερο ποσοστό εκτρώσεων στην Ευρώπη και το τρίτο στον κόσμο, με περίπου 250.000 ετησίως, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Περιγεννητικής Ιατρικής (ΕΕΠΙ), Γεώργιο Δασκαλάκη σε ομιλία του σε ημερίδα με θέμα «Δράση για την υπογεννητικότητα».

Το πακέτο των προωθούμενων δράσεων

Οι αρμόδιοι στο υπουργείο Εργασίας μελετούν την εφαρμογή ολοκληρωμένης πολιτικής για την στήριξη της οικογένειας με δράσεις όπως οι παρακάτω:

– Χορήγηση υποτροφιών για νέες μητέρες που είναι φοιτήτριες

– Δυνατότητα επιλογής του χρόνου κατά τον οποίο θα γίνει χρήση της άδειας εγκυμοσύνης και λοχείας. Ενδεικτικά: Η έναρξη της άδειας να γίνεται από 6 έως 2 εβδομάδες πριν την πιθανή ημερομηνία τοκετού. Το τυχόν υπόλοιπο να μεταφέρεται μαζί με την άδεια λοχείας.

– Κατόπιν διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους, να δοθεί μεγαλύτερη χρονικά άδεια σε μονογονεϊκές οικογένειες.

– Μεγαλύτερη στήριξη της οικογένειας με παιδιά στην προσχολική ηλικία: Για κάθε παιδί που δεν βρίσκει θέση σε δημοτικό παιδικό σταθμό, η οικογένεια του, εφόσον πληροί τα εισοδηματικά κριτήρια, θα λαμβάνει κουπόνι ύψους 180 ευρώ το μήνα για 10 μήνες το χρόνο, το οποίο θα μπορεί να εξαργυρώνεται σε βρεφονηπιακό σταθμό της επιλογής της.

– Επέκταση του ωραρίου των παιδικών σταθμών, με ποιοτικό πρόγραμμα και τις κατάλληλες υποδομές, ούτως ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εργαζόμενων γονέων.

– Δημιουργία προγράμματος στήριξης όσων επιστρέφουν στην αγορά εργασίας μετά από διακοπή για την ανατροφή τέκνων ή την βοήθεια ηλικιωμένων.

– Εισαγωγή της τηλε-εργασίας και της ημιαπασχόλησης στο Δημόσιο για τους νέους γονείς που το επιθυμούν.

– Θέσπιση καθεστώτος εμπιστευτικού τοκετού (ανώνυμη γέννα), για να εκλείψουν τα φαινόμενα επικίνδυνων τοκετών και εγκατάλειψης βρεφών. Το νεογέννητο θα μπορεί να δίδεται για υιοθεσία.

– Ο τερματισμός της εγκυμοσύνης δεν αποτελεί εργαλείο οικογενειακού προγραμματισμού. Πρωτοβουλίες για τον περιορισμό των ανεπιθύμητων κυήσεων, ειδικά μάλιστα των εφήβων και των νέων, με σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, ενημέρωση για τις αντισυλληπτικές μεθόδους και βεβαίως για τις επιλογές που έχει μία γυναίκα που αντιμετωπίζει ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, αλλά και η απρόσκοπτη πρόσβαση στη δωρεάν, νόμιμη και ασφαλή διακοπή της για όλες τις γυναίκες.

– Επέκταση της προστασίας από απόλυση από τους 18 στους 24 μήνες μετά τον τοκετό, και επέκταση της ρύθμισης στους πατέρες, μόλις ανακοινώνουν στην εργασία τους ότι οι γυναίκες τους κυοφορούν.

– Ανάδειξη του ρόλου των δημόσιων μαιευτηρίων και επανεξέταση του πλαισίου της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για τα υπογόνιμα ζευγάρια.

The post Με 180 εκατ. ευρώ ξεκινά η μάχη της κυβέρνησης για την επίλυση του δημογραφικού appeared first on mononews.

Keywords
Τυχαία Θέματα