Με σφραγίδα Βερολίνου το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας – Στην Αθήνα σήμερα ο Κρίστιαν Λίντνερ με μήνυμα για «δαπάνες με μέτρο»

Τα μηνύματα του Βερολίνου ενόψει της εξόδου της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία, μεταφέρει  σήμερα Τρίτη στην Αθήνα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ που συναντάται με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το Χρήστο Σταϊκούρα.

Η συνάντηση έχει ιδιαίτερη αξία και σημειολογία καθώς γίνεται δύο μόλις 24ωρα πριν τη συνεδρίαση του Eurogroupστο Λουξεμβούργο, την Πέμπτη, όπου αναμένεται να επισφραγιστεί η έξοδος από την ενισχυμένη, μεταμνημονιακή εποπτεία.

Οι υπουργοί

Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να συναινέσουν ώστε η χώρα από τον Αύγουστο του 2022, να περάσει σε μια πιο lightεποπτεία, μετά από τέσσερα χρόνια πολύ στενής παρακολούθησης. Θα δώσουν μάλιστα “πράσινο φως” παρά το ότι η χώρα δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει μια σειρά από προαπαιτούμενα τα οποία μεταφέρονται πια στο νέο πιο χαλαρό, πλαίσιο εποπτείας που θα ισχύσει από τις 20 Αυγούστου.

Η ενισχυμένη εποπτεία και η διαμόρφωση του ταμειακού αποθέματος διαθεσίμων, που σήμερα ανέρχεται περίπου σε 39 δισ. ευρώ ήταν μέρος της συμφωνίας εξόδου της χώρας από το τρίτο Μνημόνιο, τον Αύγουστο του 2018, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, σε μια προεκλογική πια περίοδο, η κυβέρνηση της ΝΔ τερματίζει το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας και περνά σε ένα νέο, πιο χαλαρό πλαίσιο παρακολούθησης ευελπιστώντας πως αυτή η κίνηση θα δώσει παράλληλα ένα ισχυρό σήμα στις αγορές πως η χώρα βαίνει καλώς αφού μέχρι και οι Ευρωπαίοι, που είναι οι μεγαλύτεροι πιστωτές μας, δείχνουν εμπιστοσύνη στη χώρα και χαλαρώνουν τον έλεγχο.

Το γεγονός ωστόσο ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται εν μέσω θυέλλης στις αγορές και εκτίναξης του επιτοκίου στο δεκαετές ελληνικό ομόλογο στη ζώνη του 4,5%, προφανώς δεν αφήνει τελικά στην πράξη πολλά περιθώρια χαλάρωσης στα δημοσιονομικά, ενώ ενισχύει την παραδοσιακά σκληρή γραμμή της γερμανικής πλευράς υπέρ της επιστροφής των κρατών – μελών στη δημοσιονομική σύνεση.

Κάτι που αναμένεται να υπογραμμίσει σήμερα ο Γερμανός υπουργός ο οποίος θα δώσει συνέντευξη τύπου μαζί με τον Έλληνα υπουργό μετά την προγραμματισμένη τους συνάντηση. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην  Καθημερινή της Κυριακής ο κ. Λίντνερ δεν φείσθηκε  τα θετικά λόγια για την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην ελληνική οικονομία που όπως μεταξύ άλλων ανέφερε έχει ανακάμψει από την πανδημία, καλύτερα από άλλα κράτη – μέλη της ευρωζώνης. Ήταν όμως ιδιαίτερα μετρημένος σε ότι αφορά το δημοσιονομικό πλαίσιο τονίζοντας μεταξύ άλλων πως είναι σημαντικό τα κράτη – μέλη να μην κάνουν κατάχρηση της ρήτρας διαφυγής και θα πρέπει όλοι να εξετάσουν ποιες δαπάνες είναι πραγματικά απαραίτητες και ποιες προτεραιότητες πρέπει να τεθούν. Υπογραμμίζοντας παράλληλα πως η αύξηση του ορίου του χρέους θα ήταν προς τη λάθος κατεύθυνση, τόνισε πως η ευρωζώνη χρειάζεται εθνικές οικονομίες που αναπτύσσονται και χρειάζονται δημοσιονομική σταθερότητα, διατηρώντας δημοσιονομικά αποθέματα που θα τις θωρακίσουν απέναντι σε νέες κρίσεις.

Αυτή είναι φυσικά και η «γραμμή» των αγορών και των οίκων αξιολόγησης από τους οποίους η χώρα μας διεκδικεί την επενδυτική βαθμίδα μέχρι το πρώτο μισό του 2023 και σε αυτό το πλαίσιο κυβερνητικοί αξιωματούχοι τονίζουν πως ανεξαρτήτως των εξελίξεων στην πολιτική σκηνή, η επίτευξη του στόχου για το έλλειμμα φέτος είναι αδιαπραγμάτευτη και τα περιθώρια παροχών τους επόμενους μήνες, περιορισμένα.  Ιδιαίτερη σημασία θα έχουν την Τετάρτη τα στοιχεία που δημοσιοποιεί το υπουργείο Οικονομικών για την πορεία του κρατικού προϋπολογισμού καθώς θα ισχυροποιήσουν την προσπάθεια της Αθήνας να περάσει ένα ακόμη στοχευμένο πακέτο στήριξης, χωρίς να «σηκώσει φρύδια» στην ευρωζώνη για υπέρμετρες παροχές σε μια ευαίσθητη περίοδο. Την Πέμπτη αναμένεται επίσης να καθοριστεί ο χάρτης εκταμίευσης των δύο δόσεων που εκκρεμούν συνολικού ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ. Πρόκειται για μια δόση 748 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο των παρεμβάσεων για το χρέος και μίας ακόμα δόσης αντίστοιχου ύψους που εκκρεμεί από το 2019, που το πιθανότερο είναι να εκταμιευθεί προς το τέλος του έτους και όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγησης που θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο. Στις εκκρεμότητες είναι μεταξύ άλλων η εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, το clawback, η σύσταση του φορέα ακινήτων, οι εκκρεμείς υποθέσεις του  Ν. Κατσέλη, το Κτηματολόγιο και τους δασικούς χάρτες.Διαβάστε επίσης:

Το διήμερο σε Αθήνα και Βρυξέλλες που θα κρίνει τα νέα μέτρα στήριξης

Κομβικής σημασίας το ερχόμενο Eurogroup: Κλειδώνει η έξοδος της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία

Keywords
Τυχαία Θέματα