Με την πλάτη στον τοίχο ο Τσίπρας: Παραίτηση ζητά ο Μητσοτάκης σε περίπτωση ήττας

Χαρακτήρα δημοψηφίσματος έχουν λάβει οι ευρωεκλογές με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, να ζητάει άμεση παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα σε περίπτωση ήττας του ΣΥΡΙΖΑ.

Παρά τις κινήσεις Τσίπρα να ανακοινώσει τα προεκλογικά

πακέτα παροχών, το κυβερνών κόμμα βρίσκεται σε δεινή θέση μετά τα απανωτά χτυπήματα των τελευταίων ημερών που αποδομούν οποιοδήποτε αφήγημα ηθικού πλεονεκτήματος και βάζουν τον πρωθυπουργό με την πλάτη στον τοίχο, μετά την ανοικτή και χωρίς ενδοιασμούς στήριξη στον Παύλο Πολάκη, αλλά και την ιστορία με τις διακοπές στην πολυτελή θαλαμηγό του εκλιπόντος εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου.

Όλα τα παραπάνω, αλλά και συνολικά ο βίος της κυβέρνησης, βαραίνουν το πολιτικό κλίμα και οι ευρωεκλογές, σε δύο εβδομάδες, αποκτούν χαρακτήρα δημοψηφίσματος. Το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης θα κρίνει πολλά σχετικά με την μάχη των εθνικών εκλογών, ενώ είναι πιθανό να κρίνει και τον χρόνο διεξαγωγής τους, παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού ότι οι κάλπες θα στηθούν τον Οκτώβριο.

Στην μάχη χαρακωμάτων που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ των δύο κομμάτων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντά στον διχαστικό λόγο του Αλέξη Τσίπρα με το δίλημμα «ναι ή όχι» στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλέξη Τσίπρα». Μάλιστα, χθες στη διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης Τύπου που έδωσε κάλεσε τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί, εφόσον ηττηθεί στις ευρωεκλογές. «Εφόσον ο κ. Τσίπρας ηττηθεί στις ευρωεκλογές, πρέπει να παραιτηθεί και να πάει η χώρα σε εθνικές εκλογές σε τέσσερις εβδομάδες» είπε.

Η γκάφα

Εν τω μεταξύ, σε άλλη γκάφα υπέπεσε χθες το Μέγαρο Μαξίμου μετά τις αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη στην διακαναλική για τις σύγχρονες μορφές απασχόλησης και την σύμβαση επταήμερης λειτουργίας στην καπνοβιομηχανία Παπαστράτος. Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε χαρακτηριστικά ως παράδειγμα σύγχρονης μορφής εργασίας που εκμεταλλεύεται τις τεχνολογικές προόδους το εξής: «Όταν μια μία επιχείρηση, αναφέρω συγκεκριμένα παραδείγματα, συμφωνεί με τους εργαζόμενους με επιχειρησιακή σύμβαση να πάει από πενθήμερο σε επταήμερο, με τη σύμφωνα γνώμη των εργαζομένων, με πολύ καλύτερες απολαβές από πριν και αυξημένα δικαιώματα και συμφωνούν τα δύο μέρη δεν κάνουμε τίποτα άλλο από το να αναγνωρίζουμε πως είμαστε σε έναν κόσμο που αλλάζει.»

Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόταν στο παράδειγμα της Παπαστράτος, η οποία προχώρησε πριν από ένα χρόνο σε ένα πρωτοποριακό μοντέλο λειτουργίας στο εργοστάσιό της με το οποίο διασφαλίζεται η εικοσιτετράωρη και επταήμερη λειτουργία ορισμένων τμημάτων της παραγωγής, με ταυτόχρονη μείωση του χρόνου εργασίας των εργαζομένων στα τμήματα αυτά κατά περίπου 7% .

Η αναφορά αυτή ερμηνεύτηκε από το Μέγαρο Μαξίμου ως «δέσμευση» του προέδρου της ΝΔ για επταήμερη εργασία. Μάλιστα την ανακοίνωση του γραφείου του Πρωθυπουργού ακολούθησαν ένα πλήθος παρόμοιων δηλώσεων υπουργών, αλλά και του ΚΙΝΑΛ, το οποίο προσπαθώντας να αντιπαρατεθεί στην ΝΔ έσπευσε να υιοθετήσει την γκάφα του Μαξίμου. Μάλιστα την ίδια παραποιημένη εκδοχή των δηλώσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη υποστήριξε στην προεκλογική ομιλία του και ο Αλέξης Τσίπρας!

Στη συνέχεια η Πειραιώς αποκάλυψε για ποια συγκεκριμένη σύμβαση αναφερόταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας μάλιστα πως αυτή έλαβε την σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Εργασίας.

Απαντώντας, το υπουργείο Εργασίας προσπάθησε να πείσει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αναφερόταν στο συγκεκριμένο παράδειγμα… αλλά έκανε μια γενική αναφορά, καθώς όπως είπε αναφέρθηκε ξεκάθαρα σε «επταήμερη εργασία». Ωστόσο, στην αναφορά του ο κ. Μητσοτάκης ουδέποτε ανέφερε την φράση «επταήμερη εργασία», αλλά για συμφωνία της επιχείρησης «να πάει από πενθήμερο σε επταήμερο».
Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας αναφέρει

«Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε καθαρά για θέσπιση επταήμερης εργασίας. Αυτό είναι σαφές από τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Στη συνέχεια το επικοινωνιακό επιτελείο της ΝΔ επιδόθηκε σε μια αστεία προσπάθεια με στόχο να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα. Κατανοούμε την ανάγκη τους να διαψεύσουν τα όσα ο ίδιος ο αρχηγός τους είπε, όμως η πραγματικότητα είναι συγκεκριμένη.

Η δυνατότητα συνεχούς επταήμερης λειτουργίας επιχειρήσεων, βιομηχανιών και εταιρειών ισχύει διαχρονικά και δεν έχει καμία σχέση με την επτάημερη εργασία για την οποία μίλησε ο κ. Μητσοτάκης. Η σύμβαση στην επιχείρηση Παπαστράτος προβλέπει ότι εφόσον η επιχείρηση πάρει άδεια συνεχούς λειτουργίας και εφόσον εισαχθεί στην παραγωγή ένα νέο προϊόν, εργαζόμενοι και εργοδότης θα συμφωνήσουν την οργάνωση του χρόνου εργασίας σε βάρδιες, και δεν προβλέπει επταήμερη εργασία. Οι εργαζόμενοι, δηλαδή και με επταήμερη λειτουργία, θα εξακολουθούν να δουλεύουν με βάση όσα προβλέπει η εργατική νομοθεσία και σε καμία περίπτωση επταήμερο. Για την ιστορία, η επιχείρηση αυτήν τη στιγμή δουλεύει Δευτέρα έως Παρασκευή, με οχτάωρη εργασία.

Επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας υπήρχαν και θα υπάρχουν. Εργαζόμενοι συνεχούς και εξοντωτικής εργασίας υπάρχουν μόνο στα σχέδια του κ. Μητσοτάκη. Εκεί όπου, επίσης, οι Συλλογικές Συμβάσεις είναι ιδεοληψίες και αγκυλώσεις, το 8ωρο ξεπερασμένο, τα κοινωνικά επιδόματα πελατειακές παροχές εξαγοράς, εκεί όπου το δώρο Χριστουγέννων και η 13η σύνταξη δεν πρέπει να υπάρχουν. Το «αύριο» που υπόσχεται ο κ. Μητσοτάκης είναι κυριολεκτικά επιστροφή στο πιο σκληρό και εκμεταλλευτικό χτες για τους εργαζόμενους».

The post Με την πλάτη στον τοίχο ο Τσίπρας: Παραίτηση ζητά ο Μητσοτάκης σε περίπτωση ήττας appeared first on mononews.

Keywords
Τυχαία Θέματα