Μειωμένη επενδυτική δραστηριότητα βλέπουν για φέτος οι επιχειρήσεις
Μειωμένη επενδυτική δραστηριότητα, καθώς και αλλαγή προτεραιοτήτων στο βιομηχανικό κλάδο μαρτυρά νέα έρευνα επενδύσεων, που πραγματοποίησε το Ίδρυμα Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).
Στη νέα έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στο δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου του τρέχοντος έτους, έγινε η τέταρτη και τελευταία εκτίμηση για την τάση των επενδύσεων στη Βιομηχανία κατά το προηγούμενο έτος.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιχειρήσεων, οι επενδυτικές δαπάνεςΗ τελευταία έρευνα έδειξε ότι, ναι μεν, το 2018 διευρύνθηκε η επενδυτική δραστηριότητα σε αρκετούς κλάδους, ωστόσο σε άλλους, βασικούς κλάδους παρουσίασε σημαντική επιδείνωση.
Στον κλάδο των τροφίμων – ποτών και καπνού, που αποτελεί κλάδο βαρύνουσας σημασίας για την οικονομία, αφού επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό το σύνολο της βιομηχανίας, οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων καταλήγουν σε μείωση των επενδυτικών δαπανών κατά 21,9%.
Παρατηρώντας την τάση σε άλλους βιομηχανικούς κλάδους, διαπιστώνεται ότι υπάρχει μεγάλη μείωση της επενδυτικής δαπάνης, κατά 87,7%, στην Ένδυση – Υπόδηση, ενώ αντίθετα παρατηρείται αύξηση 65,1% στην Κλωστοϋφαντουργία.
Πιο αναλυτικά, από τις βασικές βιομηχανίες, στον κλάδο Μη Μεταλλικών Ορυκτών σημειώθηκε άνοδος της τάξης του 83,3%. Αντιθέτως, στα Χημικά, σημειώθηκε υποχώρηση της τάξης του 4,7%.
Επιπλέον, στις Ηλεκτρικές μηχανές & συσκευές καταγράφηκε σημαντική άνοδος το 2018 (+39,0%) και στον Μηχανολογικό εξοπλισμό παρουσιάστηκε πτώση στην επενδυτική δραστηριότητα (-4,9%). Τέλος, στα προϊόντα Ξύλου, η μείωση της επενδυτικής δαπάνης πέρυσι εκτιμάται στο 61,4%, ενισχύοντας την υποχώρηση στον συνολικό μέσο όρο.
Οι εκτιμήσεις για το 2019Η τελευταία έρευνα περιέχει και μια δεύτερη πρόβλεψη, που αφορά στις επενδυτικές δαπάνες τους για το 2019. Συνήθως, οι προβλέψεις στην αρχή ενός έτους για το ύψος της επενδυτικής δραστηριότητας κατά τη διάρκειά του τείνουν να διαφέρουν σημαντικά από τις επόμενες προβλέψεις και την τελική εκτίμηση ύστερα από ένα έτος. Επομένως, τα σχετικά αποτελέσματα θεωρείται ότι ενσωματώνουν έναν υψηλό βαθμό αβεβαιότητας για την εξέλιξη των επενδύσεων.
Λαμβάνοντας ως δεδομένα τα παραπάνω, οι σχετικές δαπάνες για το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία από την Έρευνα Επενδύσεων στη Βιομηχανία στην περίοδο Μαρτίου-Απριλίου φέτος, αναμένεται να μειωθούν κατά 1,1%.Αξιοσημείωτο αποτελεί το γεγονός ότι παρατηρούνται σημαντικές διαφορές τάσης μεταξύ των κλάδων. Ωστόσο, κυρίαρχη παραμένει η ανοδική. Πιο συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις εκτιμούν ότι αυξητικά αναμένεται να κινηθούν οι επενδύσεις το 2019, σύμφωνα με τη δεύτερη πρόβλεψη για αυτό το έτος, στα Τρόφιμα – Ποτά – Καπνός (κατά 8,5%), στα Χημικά (22,9%) και τα Μη Μεταλλικά Ορυκτά (36,4%). Στον κλάδο Ένδυσης – Υπόδησης αναμένεται αρνητική μεταβολή των επενδυτικών δαπανών (-31,8%), όπως και στην Κλωστοϋφαντουργία (-9,2%).
Στο σύνολο των λοιπών βιομηχανιών, οι νέες προβλέψεις καταλήγουν σε μειωμένη επενδυτική δραστηριότητα το 2019, υποχωρώντας κατά κατά 19% σε σχέση με πέρυσι. Η πτώση αυτή εκτιμάται ότι οφείλεται στις δυσμενείς προβλέψεις από τον κλάδο της Βασικής Μεταλλουργίας (-62,6%).
Διαφοροποιημένες οι προτεραιότητες για φέτοςΌπως καταδεικνύουν τα τελευταία αποτελέσματα, οι ελληνικές βιομηχανίες το 2018 παρουσιάζουν ανακατατάξεις ως προς τις βασικές προτεραιότητες στο επενδυτικό τους σχέδιο, συγκριτικά με τις ενέργειες που πραγματοποίησαν το 2017.Σημειώνεται ότι, το 2018, το επενδυτικό πρόγραμμα των επιχειρήσεων αφορούσε κυρίως σε δαπάνες για αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας, αναφορικά με τα ήδη παραγόμενα προϊόντα (26% από 18% το 2017), θέση που πρόπερσι κατείχαν οι δαπάνες για διεύρυνση της παραγωγικής δυναμικότητας για νέα προϊόντα, οι οποίες το 2018 ήταν τρίτες σε σειρά προτεραιότητας (20% από 26% και το 2017).
Οι δαπάνες για αντικατάσταση του υφιστάμενου κεφαλαιουχικού εξοπλισμού παρέμειναν στη σχετική κατάταξη οι δεύτερες πιο σημαντικές, με μικρή ενίσχυση του μεριδίου τους στο σύνολο (21% από 19% 2017).
Ακολουθούν, με ίδιο ποσοστό (14%), οι δαπάνες για άλλους σκοπούς όπως η προστασία του περιβάλλοντος, η ενίσχυση των συνθηκών ασφαλείας στην παραγωγική διαδικασία κ.λπ., και οι επενδύσεις για τη βελτίωση των μεθόδων παραγωγής που ήδη εφαρμόζονται (από 13% και 17% αντίστοιχα το 2017). Τελευταία στις επενδυτικές προτεραιότητες έρχεται η εισαγωγή νέων παραγωγικών μεθόδων (5% από 7% το 2017).
Παρά τα στοιχεία του 2018, οι επενδυτικές προτεραιότητες για το 2019 παρουσιάζουν διαφοροποίηση, με τα σχετικά ποσοστά να τροποποιούνται σε σημαντικό βαθμό από το προηγούμενο έτος. Κύρια προτεραιότητα πλέον είναι οι δαπάνες για διεύρυνση της παραγωγικής δυναμικότητας για νέα προϊόντα (27%), που πέρυσι κατείχαν την τρίτη θέση στη σχετική κατάταξη, ενώ ακολουθούν οι δαπάνες για αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας για τα ήδη παραγόμενα προϊόντα, που αποτελούσαν πρώτη προτεραιότητα το 2018 (21%). Οι δαπάνες για βελτίωση των μεθόδων παραγωγής που ήδη εφαρμόζονται έρχονται τρίτες κατά σειρά (19%), ενώ ακολουθούν εκείνες για αντικατάσταση του υφιστάμενου κεφαλαιουχικού εξοπλισμού (15%), οι επενδύσεις που αφορούν άλλους σκοπούς (13%) και τέλος, η εισαγωγή νέων παραγωγικών μεθόδων (7%).
The post Μειωμένη επενδυτική δραστηριότητα βλέπουν για φέτος οι επιχειρήσεις appeared first on mononews.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- «Καρφιά» Φίλη: Είχαμε ψευδαισθήσεις για τον Κώστα Καραμανλή
- Δυο φωτιές σε εξέλιξη στο Μαρούσι
- ΕΥΔΑΠ: Νέος CEO o Χάρης Σαχίνης
- Χωρίς αύξηση η σύνταξη χηρείας λόγω τεχνικού προβλήματος
- Επιταγές θεάματος και αγοράς βιβλίων - Τα δύο νέα προγράμματα ΕΛΕΚΠ
- Μέρες παλαιάς δόξας ζει ξανά το Bitcoin
- Εκλογές της 7ης Ιουλίου: Όλα τα κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων που «κατεβαίνουν»
- Ολοκληρώθηκε η πώληση του Νότιου Αφάντου
- Κόσοβο: Ελλείψεις τροφίμων στον βορρά, η Σερβία κάνει λόγο για "ανθρωπιστική καταστροφή"
- ΕΥΔΑΠ: Ο Χάρης Σαχίνης νέος Διευθύνων Σύμβουλος – To Διοικητικό Συμβούλιο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Mononews
- «Καρφιά» Φίλη: Είχαμε ψευδαισθήσεις για τον Κώστα Καραμανλή
- Δυο φωτιές σε εξέλιξη στο Μαρούσι
- Ποιος είναι o Χάρης Σαχίνης, ο νέος CEO της ΕΥΔΑΠ
- Γαλλία: Τρεις νεκροί από θερμικό σοκ καθώς έμπαιναν στη θάλασσα για να δροσιστούν
- VesselsValue: Πώς διαμορφώθηκαν οι τιμές στις αγοραπωλησίες πλοίων. Οι κινήσεις της εβδομάδας
- Markopoulo Park: Οι πέντε ιπποδρομίες που έκοψαν την ανάσα (video)
- Είκοσι κόμματα διεκδικούν την ψήφο μας στις εκλογές της 7ης Ιουλίου
- Την αθώωση Λιακουνάκου, Αρκουμανέα, Σμπώκου και Κάντα για τα αντισταθμιστικά των ελικοπτέρων Σινούκ ζητά ο εισαγγελέας
- Μειωμένη επενδυτική δραστηριότητα βλέπουν για φέτος οι επιχειρήσεις
- Εθνικιστικό παραλήρημα από τον Μπαχτσελί: Ο Τσίπρας θα πεταχτεί στην θάλασσα όπως οι παππούδες του
- Τελευταία Νέα Mononews
- Μειωμένη επενδυτική δραστηριότητα βλέπουν για φέτος οι επιχειρήσεις
- Την αθώωση Λιακουνάκου, Αρκουμανέα, Σμπώκου και Κάντα για τα αντισταθμιστικά των ελικοπτέρων Σινούκ ζητά ο εισαγγελέας
- Είκοσι κόμματα διεκδικούν την ψήφο μας στις εκλογές της 7ης Ιουλίου
- Χρυσό μετάλλιο για την Άννα Κορακάκη στο Μινσκ
- Υπό έλεγχο οι πυρκαγιές στο Μαρούσι
- Ποιος είναι o Χάρης Σαχίνης, ο νέος CEO της ΕΥΔΑΠ
- Εθνικιστικό παραλήρημα από τον Μπαχτσελί: Ο Τσίπρας θα πεταχτεί στην θάλασσα όπως οι παππούδες του
- ΤΑΙΠΕΔ: Ολοκληρώθηκε η συμφωνία πώλησης του Νότιου Αφάντου στην Τ.Ν. Aegean Sun Investment
- «Καρφιά» Φίλη: Είχαμε ψευδαισθήσεις για τον Κώστα Καραμανλή
- ΟΔΔΗΧ: Ρευστότητα, ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου και μη εξυπηρετούμενα δάνεια οι αδυναμίες της οικονομίας
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Τσίπουρο Δεκαράκι, Ούζο Πλωμαρίου Άδολο και M DRY Mastiha συνθέτουν το “The Local Spirit Project”
- Thomas Cook: Ενισχύει το ανώτερο διοικητικό δυναμικό των ξενοδοχείων της
- Εκλογές της 7ης Ιουλίου: Όλα τα κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων που «κατεβαίνουν»
- Τι σημαίνει για τη φαρμακοβιομηχανία η εξαγορά- μαμούθ της Allergan από την AbbVie
- Τα ρομπότ απειλούν το εργασιακό μέλλον 20 εκατομμύριων ανθρώπων στη βιομηχανία
- ΤΑΙΠΕΔ: Ολοκληρώθηκε η συμφωνία πώλησης του Νότιου Αφάντου
- Συνεδριάζει το ΕΣΕΠ με επίκεντρο τις τουρκικές προκλήσεις
- Το νέο Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ - CEO ο Χάρης Σαχίνης
- Στη Διαύγεια η υπουργική απόφαση για τις συντάξεις χηρείας