Μην κατηγορείτε την Maxim: Φταίνε τα σχέδια του Χάρη Βαφειά για την μετοχή της C3is

H πρόσφατη δημόσια προσφορά της ναυτιλιακής C3is Inc, του εφοπλιστή Χάρη Βαφειά, που οδήγησε σε βουτιά τη μετοχή της δεν είχε την σφραγίδα της  Maxim Group. Της επενδυτικής τράπεζας που κατηγορήθηκε στο παρελθόν από πολλούς επενδυτές επειδή δρομολόγησε ανάλογες κινήσεις σε

άλλες εισηγμένες ναυτιλιακές που είχαν αντίστοιχες δραματικές επιπτώσεις στις μετοχές τους.

Όπως αναφέρεται σε άρθρο του Streetwise που δημοσιεύει το tradewinds, ο Βαφειάς προχώρησε σε συνεργασία με μία άλλα τράπεζα με έδρα την Νέα Υόρκη, την Aegis Capital, στις δύο αυξήσεις κεφαλαίου που πραγματοποίησε το 2024, οι οποίες απέφεραν στη ναυτιλιακή εταιρεία C3is συνολικά 14 εκατομμύρια δολάρια σε μεικτές εισπράξεις, αλλά συνέβαλαν παράλληλα στην κατρακύλα της μετοχής της στα 0,03 δολάρια.

Ο Χάρης Βαφειάς συμπεριλαμβάνεται στην λίστα των εφοπλιστών, Ελλήνων κατά κύριο λόγο, που χρησιμοποιούσαν την Maxim για τέτοιες μικρού μεγέθους συναλλαγές, οι οποίες συνήθως συνδυάζουν warrants με κοινές μετοχές, και οδηγούν σε μεγάλο dilution των τίτλων που έχουν οι υφιστάμενο μέτοχοι.

Επιζήμιες κινήσεις

Όπως έχει αναφέρει παλαιότερα το Streetwise, αυτές οι πρακτικές συγκέντρωσης κεφαλαίων πυροδότησαν τις έντονες επικρίσεις επενδυτών και ναυτιλιακών στελεχών, οι οποίοι τις επέκριναν δημόσια ως επιζήμιες για την φήμη του ναυτιλιακού κλάδου στις χρηματιστηριακές αγορές.

Σύμφωνα με το άρθρο, το 2023 οι συναλλαγές της Maxim περιορίστηκαν σημαντικά. Μόνο τέσσερις ναυτιλιακές συμφωνίες συνολικής αξίας 56,3 εκατομμυρίων δολαρίων είχαν γίνει γνωστές μέχρι τον περυσινό Νοέμβριο, σε σύγκριση με 13 αυξήσεις αξίας 259 εκατομμυρίων δολαρίων το 2022 και έξι αξίας 442,3 εκατ. δολαρίων το 2021.

Δεν υπάρχουν γνωστές συμφωνίες της Maxim μέχρι στιγμής το 2024. Μάλιστα, η τελευταία ναυτιλιακή συμφωνία που αναφέρεται στον ιστότοπο της τράπεζας ήταν από τον περασμένο Αύγουστο και αφορούσε την πολυσυζητημένη άντληση 17 εκατομμυρίων δολαρίων από την Imperial Petroleum, επίσης του κ. Βαφειά. Η οποία είναι μητρική της C3is.

Η Aegis Capital

Αλλά όπως ανέφερε το Streetwise, στις 11 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, ο εφοπλιστής και η C3is στράφηκαν για πρώτη φορά στην Aegis Capital προκειμένου να πραγματοποιήσουν δημόσια προσφορά και να αντλήσουν κεφάλαια, με στόχο να χρηματοδοτήσουν μέρος του τιμήματος για την απόκτηση ενός aframax τάνκερ που αγόρασε η ναυτιλιακή από την Imperial.

Η C3is εξασφάλισε 7 εκατ. δολάρια, πουλώντας 28 εκατομμύρια κοινές μετοχές προς 0,25 δολάρια έκαστη, με έκπτωση 33% σε σχέση με την προηγούμενη τιμή κλεισίματος, σύμφωνα με το Streetwise. Η συμφωνία περιλάμβανε και warrants. Η είδηση είχε ως αποτέλεσμα την βουτιά της μετοχής της εισηγμένης κατά επιπλέον 46% από την τιμή του deal, στα 0,135 δολάρια.

Εκείνη την περίοδο, η C3is κινδύνευε ήδη με διαγραφή από το χρηματιστήριο Nasdaq επειδή δεν κατάφερε να διατηρήσει την τιμή της μετοχής της πάνω από 1 δολάριο, αλλά βρισκόταν σε περίοδο χάριτος έξι μηνών. Η περίοδος χάριτος ανανεώθηκε τον Φεβρουάριο.

Και λίγο αργότερα ήρθε η διπλή ανακοίνωση της εταιρείας στις 15 Μαρτίου.

Πριν από το άνοιγμα των συναλλαγών στη Νέα Υόρκη, η C3is ανακοίνωσε ότι συγκέντρωσε 6 εκατομμύρια δολάρια σε μεικτές εισπράξεις από μια συμφωνία με ανάδοχο την Aegis, στην οποία πούλησε 120 εκατομμύρια νέες μετοχές προς 0,05 δολάρια η καθεμία, με έκπτωση 37% σε σχέση με το κλείσιμο της προηγούμενης ημέρας των 0,079 δολαρίων. Η εταιρεία πούλησε σχεδόν τρεις φορές τον προηγούμενο αριθμό μετοχών της, συν warrants.

Αυτή η κίνηση βύθισε την μετοχή στο ιστορικό χαμηλό των 0,028 δολαρίων στο κλείσιμο, με όγκο συναλλαγών 200 εκατ. μετοχές.

«Δεν έχω δει ποτέ δημόσια προσφορά πέντε σεντ ανά μετοχή», δήλωσε βετεράνος εισηγμένης ναυτιλιακής στο tradewinds. «Απίστευτα κακό.»

Στη συνέχεια, λίγο μετά το κλείσιμο των συναλλαγών της 15ης Μαρτίου, η C3is ανακοίνωσε ότι έλαβε νέα ειδοποίηση διαγραφής από το Nasdaq – αυτή τη φορά επειδή έκλεισε κάτω από τα 0,10 δολάρια ανά μετοχή για 10 συνεχόμενες συνεδριάσεις. Η εταιρεία άσκησε έφεση και η ακρόαση της αναμένεται εντός 30 έως 45 ημερών.

Σε κάθε περίπτωση, η αγορά αναμένει η C3is να κάνει αυτό που συνήθως έκαναν και οι άλλες εταιρείες που συνδέθηκαν με την Maxim σε τέτοιες περιπτώσεις: να πραγματοποιήσει reverse split των μετοχών της, αυξάνοντας τεχνητά την τιμή πάνω από το 1 δολάριο, προκειμένου να συμμορφωθεί με τους κανονισμούς του Nasdaq.

Ποιος φταίει;

Παρά τα πυρά που δέχεται ο Βαφειάς για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η C3is, υπάρχουν ευθύνες και σε άλλους.

Στο παρελθόν, υπερασπιζόμενος τις πρακτικές της Imperial Petroleum, θυγατρικής της StealthGas, ο εφοπλιστής σημείωσε ότι η πρόθεση της εταιρείας να χρηματοδοτήσει τις δραστηριότητές της μέσω πώλησης μετοχών περιγράφονταν ξεκάθαρα στο ενημερωτικό της και στα αρχεία που κατέθεσε στις αμερικανικές αρχές εποπτείας των κινητών αξιών.

Το ίδιο ισχύει και για την C3is, η οποία αποκάλυψε 36 ξεχωριστούς «παράγοντες κινδύνου» για την εταιρεία στο ενημερωτική της αρχικής δημόσιας προσφοράς. Το ενημερωτικό στην πιο πρόσφατη άντληση κεφαλαίων της, αναφέρει: «Ενδέχεται να αντιμετωπίσετε μελλοντικό dilution ως αποτέλεσμα μελλοντικών προσφορών μετοχών και άλλων εκδόσεων των κοινών μετοχών μας».

Επιπλέον, το Streetwise έχει γράψει για τους πιθανούς κινδύνους που εμπεριέχονται σε συμφωνίες τύπου Maxim πολλές φορές από το 2022.

Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, οι επενδυτές έχουν προειδοποιηθεί, επισήμανε.

Παράλληλα, η συνηθισμένη επίπτωση αυτών των συναλλαγών – “αλλοίωση” μετοχικού κεφαλαίου, βύθιση της τιμής της μετοχής, reverse split μετοχών, νέες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου – δεν θα συνέβαινε χωρίς την ανοχή των κανόνων του Nasdaq που αποσκοπούν στη διατήρηση των δημόσιων εταιρειών στο χρηματιστήριο, επισημαίνει το άρθρο.

Η C3is βρισκόταν ουσιαστικά σε «επιτήρηση» στο Nasdaq όταν πραγματοποίησε τα δύο deals του 2024 με την Aegis. Δηλαδή, μέχρι να γίνει το reverse split των μετοχών και να ξεχαστούν όλα.

Αλλά όπου κι αν επιλέξει κανείς να αποδώσει ευθύνες, υπάρχει κάποιος που δεν ευθύνεται, τουλάχιστον σε αυτή την περίπτωση, και αυτή είναι η Maxim, επισημαίνει κλείνοντας το άρθρο.

Διαβάστε ακόμη:

Χάρης Βαφειάς: Ένας Dragon που απειλείται με «έξωση» από τον Nasdaq

Τα σχέδια του Χάρη Βαφειά για την C3is Inc: Reverse split και σύντομα πάνω από 1 δολάριο

Χάρης Βαφειάς: Προειδοποίηση για την εισηγμένη C3is Inc για διαγραφή από το Nasdaq

Keywords
Αναζητήσεις
min-katigoreite-tin-maxim-ftaine-ta-schedia-tou-chari-vafeia-gia-tin-metochi-tis-c3is.htm
Τυχαία Θέματα