Μητσοτάκης: Ιστορική η σημερινή συνεδρίαση για την ψήφο των αποδήμων – Περήφανος για τη διακομματική συναίνεση

Για μια ιστορική στιγμή έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ψήφο των αποδήμων, το οποίο αναμένεται να λάβει ευρεία στήριξη από σχεδόν όλα τα κόμματα.

«Έπρεπε να περάσουν 44 χρόνια και 8 μήνες για να λάβει το άρθρο αυτό νομική σάρκα και οστά. Και είμαι περήφανος που αυτό συμβαίνει με πρωτοβουλία της ΝΔ και καθώς φαίνεται, με μεγάλη διακομματική συναίνεση», είπε από το βήμα της Βουλής

ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι αυτή η διακομματική συναίνεση θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί νωρίτερα, αν η προηγούμενη κυβερνητική πλειοψηφία είχε επιλέξει να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή σχετικό νομοσχέδιο. Υπενθύμισε ότι η ΝΔ είχε καταθέσει δύο προτάσεις νόμου οι οποίες ουδέποτε συζητήθηκαν.

«Αυτό το ιδιότυπο ανάχωμα στην επαφή των Ελλήνων του εξωτερικού με την πατρίδα υπήρξε θεσμικό στίγμα. Υπήρξε και ένα έλλειμμα Δημοκρατίας και σύγχρονης λειτουργίας για ένα κράτος στο κέντρο της Ευρώπης του 21ου αιώνα», συνέχισε και χαρακτήρισε τη σημερινή συνεδρίαση στη Βουλή ιστορική γιατί, όπως είπε, απαντά σε ένα πολύχρονο αίτημα του χθες, ανταποκρίνεται στην ανάγκη του σήμερα και ανοίγει το δρόμο για ένα καλύτερο αύριο.

«Δίνουμε σάρκα και οστά στη πρόσφατη ενισχυμένη συνταγματική κατοχύρωση», είπε επίσης κάνοντας λόγο για μεταρρύθμιση που αποδέχθηκε πάνω από τα 2/3 της Εθνικής Αντιπροσωπείας. Επ’αυτού σημείωσε ότι μπορεί να ήταν πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ωστόσο απέκτησε εμβέλεια χάρις στο διακομματικό διάλογο, αποτελεί νίκη του κοινοβουλευτισμού και είναι υπόδειγμα συναίνεσης και πολιτικής συνεννόησης.

Ο κ. Μητσοτάκης θύμισε επίσης ότι εξ αρχής είχε εκφράσει την επιθυμία του αυτό το νομοσχέδιο να ψηφιστεί και από τους 300 βουλευτές και δήλωσε ικανοποιημένος που «θα πλησιάσουμε αυτόν τον αριθμό». Παράλληλα έκανε έκκληση στο κόμμα του κ. Βαρουφάκη που είναι το μόνο που έχει δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσει υπέρ, έστω την τελευταία στιγμή να αναθεωρήσει.

Επιπλέον παραδέχθηκε ότι η αρχική εισήγηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας και του ΚΙΝΑΛ ήταν πιο γενναιόδωρη προς τους συμπολίτες μας στο εξωτερικό.

«Η δική μας δεν έθετε περιορισμούς στο εύρος του εκλογικού σώματος και αναγνώριζε την επιστολική ψήφο η οποία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη από το 2001», συμπλήρωσε σημειώνοντας ότι το Σύνταγμα απαιτεί συμφωνία 200 βουλευτών για να περάσει η οποιαδήποτε αλλαγή. «Είχαμε χρέος να φανούμε ευέλικτοι», υπογράμμισε αναφέροντας τις συνεδριάσεις της διακομματικής επιτροπής, τη δική του συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς και τις ενέργειες των υπουργών Εσωτερικών και Επικρατείας.

Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι οι διατάξεις που θα ψηφιστούν ενσωματώνουν 4 κομβικά σημεία.

Πρώτον την απόλυτη προσμέτρηση της ψήφου των εκτός Επικρατείας Ελλήνων στο συνολικό αποτέλεσμα των εθνικών αναμετρήσεων. Απορώ, είπε, πως μπορούσε να σκεφτεί κανείς οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική πρόταση η οποία θα ήταν αντισυνταγματική.

Δεύτερον δίνει το δικαίωμα σύστασης εκλογικών τμημάτων με 40 τουλάχιστον εκλογείς.

Τρίτον, αυξάνονται από 12 σε 15 οι βουλευτές Επικρατείας μεταξύ των οποίων τρεις θα είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού και ένας στις πρώτες θέσεις μετά από σχετική πρόταση της Φώφης Γεννηματά.

Τέταρτον, αναφέρθηκε στις δύο προϋποθέσεις που ζήτησαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ ώστε οι Έλληνες που θα αποκτήσουν αυτό το δικαίωμα να ψηφίζουν από το μόνιμο τόπο διαμονής τους, να έχουν ζήσει τουλάχιστον δυο χρόνια στην Ελλάδα την τελευταία 35ετία και να είναι φορολογικά ενεργοί το τρέχον έτος.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι δεν συζητάμε για πρόσθετο δικαίωμα αλλά για διευκόλυνση όσων είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και τελικά αυτή ήταν η μόνη ρεαλιστική και εφαρμόσιμη λύση.

«Διαφορετικά, αντί να κάνουμε ένα έστω σημαντικό βήμα μπροστά θα υποχωρούσαμε δύο βήματα πίσω στο όνομα του άλματος που δεν θα κάναμε ποτέ. Τώρα έχουμε ένα νόμο, έστω και με εκπτώσεις», υπογράμμισε.

«Το παρόν νομοσχέδιο συμπλήρωσε αποτελεί δημοκρατική νίκη αφού διευρύνει στην πράξη το δικαίωμα της ψήφου», πρόσθεσε ενώ ανέφερε ότι ο αποκλεισμός πολλών Ελλήνων από τη συμμετοχή τους στην εκλογική διαδικασία είχε και ταξικό πρόσημο καθώς βασικό εμπόδιο για πολλούς ήταν το κόστος.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για δημοκρατική και κοινοβουλευτική νίκη αλλά και εθνική νίκη.

«Επιτελεί ένα χρέος που η Ελλάδα είχε απέναντι στα παιδιά της. Ανασυνδέει τους Έλληνες του κόσμου με την εθνική τους εστία. Αναθερμαίνεται έτσι το ενδιαφέρον τους για την πατρίδα», τόνισε και είπε επίσης ότι η σημερινή συνεδρίαση της Βουλής είναι μήνυμα σύμπνοιας, ενότητας και αποφασιστικότητας.

«Είμαστε λίγοι για να είμαστε διχασμένοι και γι’αυτό επιλέγουμε να μη μείνουμε διασκορπισμένοι. Ο παγκόσμιος ελληνισμός είναι εδώ και σας καλεί να το αποδείξετε σε λίγο με τη ψήφο σας», κατέληξε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός.

Keywords
Τυχαία Θέματα