Μητσοτάκης: Όσα έρχονται θέλουν πειθαρχία – Αν χαλαρώσουμε, θα το πληρώσουμε

12:21 2/4/2020 - Πηγή: Mononews

Ήρθα εδώ για να κάνω έναν απολογισμό των πρώτων 30 ημερών μάχης κατά του ιού, τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ανοίγοντας την παρέμβασή του στην Βουλή.

«Ο Απρίλιος ίσως αποδειχθεί καθοριστικός για το μέλλον. Έχουμε τα πρώτα συγκρατημένα ελπιδοφόρα αποτελέσματα, αλλά όσα έρχονται απαιτούν πειθαρχία, ενότητα και αλληλεγγύη γιατί είμαστε ίσοι απέναντι στην απειλή» τόνισε.

Τα πρώτα μέτρα ελήφθησαν όχι σε μια ουδέτερη εποχή, αλλά ενώ μαινόταν η προσφυγική κρίση στον Έβρο, τόνισε.

«Πήραμε

πρωτόγνωρα μέτρα με σοβαρές συνέπειες στις ζωές και στην οικονομία, η κοινωνία όμως στήριξε αυτά μέτρα. Θέλω να ευχαριστήσω την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών που αντιλήφθηκαν την ανάγκη να επιβάλλουν περιορισμούς στην ελευθερία τους για να προστατέψουν την ανθρώπινη ζωή, το υπέρτατο αγαθό» τόνισε.

Συνέχισε λέγοντας ότι δεν είμαστε στην αρχή του τέλος, αλλά ίσως στο τέλος της αρχής. Στόχος, συνέχισε, παραμένει να κερδίσουμε χρόνο για να μην εξαντληθεί το δημόσιο σύστημα υγείας, και μέχρι στιγμής το πετυχαίνουμε.

«Η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί με το ίδιο σθένος και αφοσίωση. Ο Απρίλιος είναι ο πιο κρίσιμος, αν χαλαρώσουμε, θα το πληρώσουμε και δεν πρέπει να συμβεί αυτό.»

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι αυτή την στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη ένας παγκόσμιος διπλωματικός πόλεμος για την εξασφάλιση ιατροφαρμακευτικών υλικών.

Οι επιχειρήσεις, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, πρέπει να είναι έτοιμες να βάλουν μπροστά την μηχανή της ανάπτυξης όταν τελειώσει η έκτακτη κατάσταση.

Επιχειρήσεις και εργαζόμενοι

Ρίχνουμε στην μάχη περίπου 10 δισ. ευρώ σε τέσσερις δέσμες μέτρων για την προστασία των επιχειρήσεων. Κύριο μέλημα η διατήρηση των θέσεων απασχόλησης και η δίκαιη και οριζόντια κοινωνική μέριμνα.

Τα χαμηλά εισοδήματα είναι αυτά που ζημιώνονται λιγότερο, είπε και αναφέρθηκε στην οριζόντια ενίσχυση των 800 ευρώ που επεκτάθηκε σχεδόν στο σύνολο των εργαζομένων κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στους χαμηλόμισθους.

Τόνισε επίσης ότι οι απολύσεις έχουν απαγορευτεί, οι εργαζόμενοι λαμβάνουν σε πρώτη φάση μια αμοιβή των 800 ευρώ διατηρώντας όλα τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα, κάτι που ισχύει για όλους τους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους.

Υπογράμμισε μάλιστα ότι κανείς δεν χάνει το επίδομα Πάσχα.

Τα επιδόματα ανεργίας παρατείνονται, όσοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα έχουν έκπτωση 40% στο ενοίκιό τους, οι περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι εργάζονται με τηλεργασία, ενώ όλοι οι εργαζόμενοι με παιδιά έως 15 ετών μπορούν να λάβουν ειδική άδεια.

Σε ένα άλλο πεδίο επαγγελματίες και επιχειρήσεις ανακουφίζονται άμεσα από τις υποχρεώσεις τους, είπε και πρόσθεσε ότι όσες επιχειρήσεις το χρειαστούν, θα χρηματοδοτηθούν με την επιστρεπτέα προκαταβολή. Θα υπάρξουν και νέες πηγές δανεισμού που μπορεί να φτάσουν τα 8 δισ. ευρώ.

Πρόσθεσε ότι «οι παρεμβάσεις που έγιναν στην εργατική νομοθεσία αφορούν μόνο την περίοδο της κρίσης».

Τα μέτρα έχουν κόστος, αλλά εξασφαλίσαμε τα δημοσιονομικά περιθώρια. Στηρίζουμε και τους αγρότες.

«Υποστηρίζω σθεναρά το ευρωομόλογο»

Με λόγια του Ζακ Ντελόρ, στα 94 του, ότι η έλλειψη αλληλεγγύης θέτει σε θανάσιμο κίνδυνο την Ευρώπη, ο πρωθυπουργός επανέλαβε την αναγκαιότητα να συμφωνήσει η ΕΕ σε ένα ευρωομόλογο.

«Υποστηρίζω σθεναρά την σύσταση αποτελεσματικού μέσου κοινού δανεισμού. Το κοινό πρόβλημα θέλει κοινές λύσεις» τόνισε.

Και συνέχισε λέγοντας ότι «χώρες που δεν προσυπέγραψαν το κοινό κείμενο των εννέα ηγετών, τώρα θα συμφωνούν. Το 2020 δεν είναι ούτε 2010, ούτε το 2015. Πρόκειται για ένα συμμετρικό σοκ που χτυπά προσφορά και ζήτηση σε όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες. Σκοπός είναι, βέβαια, να μην έρθει πολύ αργά όταν θα είναι ανεπαρκές».

«Δεν ανέχομαι προειδοποιήσεις του στυλ ‘θα λογαριαστούμε’»

«Είμαι εδώ για να ακούσω κάθε κριτική και χρήσιμη πρόταση. Δεν είναι ώρα για χυδαίες επιθέσεις. Δεν είναι σωστό να μας ασκεί κριτική ο ΣΥΡΙΖΑ για προσλήψεις, όταν μέσα σε λίγες ημέρες έγιναν οι μισές από όσες επ’ιι 4,5 χρόνια προκήρυσσε. Αντίθετα, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση οι προτάσεις κ. Ξανθού».

«Για τις τιμές ΜΕΘ συγκρίνετε μήλα με πορτοκάλια. Συγκρίνετε τιμή κρεβατιού με τιμή πλήρους κάλυψης που περιλαμβάνει ιατρονοσηλευτικό προσωπικό» είπε.

Ακόμη πρόσθεσε: «Δεν θα ανεχθώ φθηνές απειλές του στυλ «όταν γυρίσουμε θα λογαριαστούμε». Ούτε την αναπαραγωγή επικίνδυνων fake news από χείλη πολιτικών. Τα λένε και τα κάνουν επώνυμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ».

«Προσωπικά έχω υποχρέωση να δώσω λογαριασμό σε όλους. Κινούμαστε αποφασιστικά και συνετά. Οσοι σήμερα σπεύδουν να ζητούν ατελείωτες παροχές είναι σαν να στέλνουν από σήμερα την Ελλάδα σε νέο μνημόνιο. Ας προσέχουν τι ζητούν. Εξακολουθώ να εμπιστεύομαι τους ειδικούς επιστήμονες και τεχνοκράτες που τόσο απαξιώθηκαν τα χρόνια λαϊκισμού.

» Κάποιοι επέλεξαν να δώσουν ιδεολογικό χρώμα σε αυτή την πανδημία. Ότι αφορά πλούσιους και χριστιανούς, ότι έρχεται το τέλος του νεοφιλελευθερισμού. Όλες αυτές οι αναλύσεις είναι εκτός θέματος. Η σωτηρία της πατρίδας και των πολιτών της είναι πάνω απ’ όλα. Το κράτος αποδεικνύει ότι μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων».

«Τα όπλα που επιστρατεύουμε στην πρώτη γραμμή κατά του κορονοϊού δεν θα σιγήσουν» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

«Εγκληματική αδιαφορία λίγων»

Απευθυνόμενος και πάλι στους πολίτες, επανέλαβε ότι η συντριπτική πλειονότητα σέβεται τα μέτρα, αλλά λίγοι δείχνουν «εγκληματική αδιαφορία».

Το φετινό Πάσχα πρέπει να γίνει το Πάσχα της ευθύνης και της ζωής. Ας μείνουμε πρωτοπόροι και νικητές μέχρι τέλους, για να γίνουμε μέρος της λύσης».

Και σημείωσε: «Έχουμε κι άλλα βέλη στην φαρέτρα, αλλά να μην χρειαστεί να τα χρησιμοποιήσουμε».

Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Μένουμε σπίτι σαν ελεύθεροι πολιορκημένοι, επιλέγουμε να είμαστε πολιορκημένοι, γιατί είμαστε ελεύθεροι».

Keywords
Τυχαία Θέματα