Μητσοτάκης στους FT: Εφικτή η χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας – Οι επενδυτές εμπιστεύονται την Ελλάδα

Την πεποίθηση ότι είναι εφικτή η αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας στον απόηχο της πανδημίας εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στους Financial Times.

Συγκεκριμένα είπε: «Θα υπάρξει αλλαγή στο πλαίσιο και δεν πρόκειται να λειτουργήσει εναντίον μας. Οποιαδήποτε βελτίωση θα λειτουργήσει προς όφελός μας».

Οι συζητήσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την αλλαγή στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης έχουν ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να ενταθούν μεταξύ

των χωρών.

Το Σύμφωνο βρίσκεται σε αναστολή από πέρυσι, όταν ξέσπασε η πανδημία, ωστόσο είναι πιθανό να τεθεί ξανά σε ισχύ από το 2023.

Ο λόγος του δημόσιου χρέους της Ελλάδας προς το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν ανέβηκε στο 207% μετά την πανδημία, πολύ πάνω από το όριο του 60% που έχει επιβάλει η ΕΕ -είναι το υψηλότερο στην ευρωζώνη, αναφέρουν οι FT.

Πίεση για ευελιξία

Τα κράτη μέλη από τον νότο της ΕΕ πιέζουν για μεγαλύτερη ευελιξία στους κανόνες, ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να επενδύουν. Αλλά η συζήτηση δεν θα ξεκινήσει σοβαρά έως ότου μια νέα κυβέρνηση συνασπισμού αναλάβει καθήκοντα στη Γερμανία.

Η επίτευξη συμφωνίας μπορεί να πάρει μήνες και θα ακολουθήσει η νομοθέτηση των νέων κανόνων.

Οι λεγόμενες φειδωλές χώρες -όπως και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες της Γερμανίας, που είναι πιθανό να αναλάβουν το υπουργείο Οικονομικών- είναι αντίθετοι σε μεγάλες αλλαγές.

Χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι είναι βέβαιος ότι «η συμφωνία θα αλλάξει, θα ενσωματώσει τα διδάγματα της πανδημίας και της κρίσης της ευρωζώνης».

Αλλά πρόσθεσε ότι το υψηλό χρέος της Ελλάδας δεν ήταν ανησυχητικό και ότι η χώρα δανείζεται με ιστορικά χαμηλά επιτόκια.

«Οι επενδυτές φαίνεται να αισθάνονται άνετα με την πολιτική κατάσταση -είμαστε μια σταθερή μονοκομματική κυβέρνηση με ισχυρή πλειοψηφία και μεγάλη πιθανότητα να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές» είπε.

Οι ελληνικές αμυντικές δαπάνες

Ένα ερώτημα που συζητείται έντονα είναι εάν οι τροποποιημένοι κανόνες δαπανών της ΕΕ θα μπορούσαν να επανακατηγοριοποιήσουν ορισμένα είδη κρατικών δαπανών ως επενδύσεις που ωφελούν ολόκληρη την ΕΕ. Ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να έχει μεγαλύτερα δημοσιονομικά περιθώρια εξαιτίας των αμυντικών δαπανών και των δαπανών για το μεταναστευτικό.

Οι FT σημειώνουν ότι φέτος οι ελληνικές αμυντικές δαπάνες έχουν αυξηθεί στο 3,82% του ΑΕΠ φέτος, το υψηλότερο από οποιοδήποτε άλλο μέλος του ΝΑΤΟ, λόγω ανησυχιών για την τουρκική απειλή. Μάλιστα, ο κ.  Μητσοτάκης έχει δεχτεί πυρά από την αντιπολίτευση για αυτήν την αύξηση, καθώς «προσθέτει» περίπου 10 δισ. ευρώ στο υψηλό χρέος της Ελλάδας.

«Δεν ήμουν πολύ πρόθυμος να δαπανήσω περισσότερα από το 2% του ΑΕΠ στην άμυνα, αλλά έπρεπε να γίνει» δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Όσο για την μεταναστευτική κρίση, σημείωσε ότι είναι ένα ακόμη «ακανθώδες ζήτημα».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι το παράδοξο είναι πως η μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια της Ελλάδας προέρχεται από την Τουρκία, η οποία είναι και μέλος του ΝΑΤΟ.

Εάν η Ελλάδα δεχόταν επίθεση από την Τουρκία, δεν θα μπορούσε να επικαλεστεί τη ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής του άρθρου 5 της βορειοατλαντικής συμμαχίας. «Έτσι χρειαζόμαστε μια διαφορετική εγγύηση ασφάλειας και ξεκαθαρίσαμε ότι η Ευρώπη πρέπει να μας την προσφέρει» πρόσθεσε.

Μιλώντας για την πρόσφατη αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία, σημείωσε ότι «αυτή η συμμαχία είναι πιθανώς το πρώτο βήμα για μια ευρύτερη ομάδα πρόθυμων χωρών που, στο πλαίσιο της έννοιας της στρατηγικής αυτονομίας, θα περιλάμβαναν επίσης μια πολύ ισχυρότερη ρήτρα αμοιβαίας βοήθειας σε επίπεδο ΕΕ».

Πρόσθεσε ότι η ΕΕ πρέπει να υιοθετήσει «επιθετική αποτροπή» κατά της Ρωσίας για τις στρατιωτικές απειλές της κατά της Ουκρανίας ή κινδυνεύει να χάσει την αξιοπιστία της ως παράγοντα εξωτερικής πολιτικής. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι είναι απίθανο η ΕΕ να είναι έτοιμη να αναπτύξει στρατεύματα για να ενισχύσει την ουκρανική ασφάλεια, αλλά πρέπει να «διερευνήσει επιλογές» για πρόσθετες κυρώσεις κατά της Μόσχας υπό το φως της ανανεωμένης συσσώρευσης στρατιωτικού υλικού και στρατευμάτων κοντά στα ουκρανικά σύνορα.

«Κάποια στιγμή, αν θέλουμε να είμαστε αξιόπιστοι, οι απειλές μας πρέπει να είναι αξιόπιστες» κατέληξε.

Διαβάστε ακόμη:

Μητσοτάκης στους Financial Times: Θέμα πολύ υψηλού ενδιαφέροντος το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα