Μοχάμεντ Ελ-Εριάν: Η εξέλιξη του χρυσού σε «must have» επένδυση ενέχει κινδύνους
Ο συγγραφέας είναι ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz και εκλεγμένος πρόεδρος του Queens’ College του Πανεπιστημίου Cambridge
Μέχρι πρόσφατα, η ραγδαία άνοδος της τιμής του χρυσού είχε να κάνει περισσότερο με ευκαιριακές συναλλαγές παρά με κάποια μεγαλύτερη επενδυτική ιδέα και ακόμη λιγότερο με μια μείωση της φυσικής προσφοράς ή αύξηση της βιομηχανικής χρήσης.
Τώρα, το μέταλλο φαίνεται να προσφέρει κάτι για όλους. Αυτό είναι ένα
Μετά την άνοδο του 17% το πρώτο εξάμηνο του έτους, η τιμή του χρυσού αυξήθηκε σε επίπεδα ρεκόρ πριν υποχωρήσει την Τρίτη λίγο κάτω από τα 2.000 δολάρια. Στο μεσοδιάστημα, οι επενδυτές πέρασαν από το να αντιμετωπίζουν τον χρυσό ως βραχυπρόθεσμη επένδυση με βάση το momentum στο να τον βλέπουν περισσότερο ως αποδεκτή, αυτόνομη επιλογή για τα μακροπρόθεσμα χαρτοφυλάκια. Για να καταλάβετε γιατί τόσοι πολλοί επενδυτές αγοράζουν χρυσό ως μακροπρόθεσμη επιλογή, αρκεί μόνο να δείτε τις πραγματικές αποδόσεις των κρατικών ομολόγων μετά την προσαρμογή τους με βάση τον πληθωρισμό.
H πρόσφατη μείωση των ονομαστικών αποδόσεων συνέπεσε με μια αύξηση των πληθωριστικών προσδοκιών. Αυτό καθιστά τον χρυσό ελκυστικότερο ως υποκατάστατο των κρατικών ομολόγων με δύο τρόπους. Οι επενδυτές που επιλέγουν το χρυσό απαρνούνται λιγότερο εισόδημα από ό,τι θα έκαναν αν οι αποδόσεις των ομολόγων ήταν υψηλότερες. Επίσης, αντισταθμίζουν τη δραματική μείωση που θα είχε η αξία αυτών των ομολόγων, εάν οι κεντρικές τράπεζες σταματούσαν να προσπαθούν να διατηρήσουν τα επιτόκια χαμηλά, ισοπεδώνοντας τα επίσημα επιτόκια και αγοράζοντας μαζικά τίτλους από την αγορά.
Ο χρυσός αποδεικνύεται επίσης συναρπαστικός και για άλλους λόγους, συγκεντρώνοντας ένα απίθανο καστ υποστηρικτών, πέρα από τους συνήθεις ύποπτους που ανησυχούν για την υποτίμηση νομισμάτων και τα γεωπολιτικά σοκ. Κάποιοι πιστεύουν ότι θα προστατεύσει τους επενδυτές από τυχόν περαιτέρω υποτίμηση του αμερικανικού δολαρίου. Άλλοι τον θέλουν για να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο μιας παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης και μιας κατάρρευσης στις χρηματιστηριακές αγορές που, ήδη, είναι εντυπωσιακά αποσυνδεδεμένες από την επιχειρηματική και την οικονομική πραγματικότητα. Το στρατόπεδο του χρυσού σήμερα καταφέρνει να προσελκύσει ακόμη και όσους θέλουν να προστατευτούν έναντι ανταγωνιστικών αποτελεσμάτων, π.χ. αποπληθωρισμό και πληθωρισμό.
Ο χρυσός δεν είναι το μοναδικό asset που έχει αναπτύξει αυτήν την πολλαπλή και φαινομενικά διπολική προσωπικότητα. Οι λεγόμενες Big Tech μετοχές θεωρείται επίσης ότι προσφέρουν τα πάντα σε όλους. Υπόσχονται ανάπτυξη, λόγω της μετάβασης από τις φυσικές στις εικονικές δραστηριότητες που επέβαλε η πανδημία, αλλά και προστασία από τον κίνδυνο υποχώρησης, επειδή έχουν τεράστια ρευστότητα, χαμηλό χρέος και θετικές ταμειακές ροές. Η κατάρρευση των ονομαστικών αποδόσεων των κρατικών και των ασφαλών εταιρικών ομολόγων κάνει επίσης κάποιους επενδυτές να αναρωτιούνται αν τελικά τα μη επενδυτικής κατηγορίας ομόλογα «σκουπίδια» μπορεί να είναι ένα ασφαλές μέρος για να παρκάρουν τα χρήματά τους.
Πίσω από αυτές τις αντιφατικές εξελίξεις βρίσκεται η πίστη των επενδυτών ότι οι κεντρικές τράπεζες θα τους προστατεύσουν από τις μεγάλες απώλειες συνεχίζοντας να παρεμβαίνουν κάθε φορά που διολισθαίνουν οι αγορές. Ο χρυσός εξελίσσεται σε ένα «must-have» περιουσιακό στοιχείο. Αυτό οδηγεί την τιμή του προς τα πάνω, αφού η ομάδα των δυνητικών αγοραστών εξελίσσεται από μια μικρή ομάδα ιδιόμορφων τύπων σε μια πολύ μεγαλύτερη ομάδα επενδυτών που αυτό που επιδιώκουν είναι να μετριάσουν τον κίνδυνο. Και όπως συμβαίνει με πολλές ξαφνικές διαρθρωτικές μετατοπίσεις, η διαδικασία αυτή είναι πιθανό να περιλαμβάνει και μια αρχική εκτίναξη της τιμής σε κάπως υπερβολικά επίπεδα.
Σκεφτείτε το ως μέρος μιας ευρύτερης μεταβαλλόμενης γραμμής βάσης. Οι επενδυτές αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερα παραδοσιακά επισφαλή assets ως χαμηλού κινδύνου ή ακόμη και ως αντιστάθμιση έναντι του κινδύνου. Βραχυπρόθεσμα, αυτό ωθεί τις τιμές υψηλότερα, ενισχύοντας την αλλαγή στάσης και κάνοντας τους πολιτικούς και τους κεντρικούς τραπεζίτες να πιστεύουν ότι ο κύκλος της αγοράς έχει κατακτηθεί. Αλλά είναι πιθανό να αποδειχθούν τόσο λάθος όσο εκείνοι που, πριν από την οικονομική κρίση του 2008, πίστεψαν εσφαλμένα ότι είχαν νικήσει κατά κράτος τον επιχειρηματικό κύκλο.
Copyright The Financial Times Limited 2020
© 2020 The Financial Times Ltd. All rights reserved.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Το συμβιβαστικό «πακέτο» για τα αναδρομικά των συνταξιούχων
- Τουρκικός Τύπος: Τι είχε συμφωνήσει η Ελλάδα με την Τουρκία
- Ιταλία - Κορωνοϊός: Φορούσαμε μάσκες στην Κέρκυρα και μας κοίταζαν σαν… Αρειανούς
- Σφοδρή κριτική του Μπιλ Γκέιτς: «Τα τεστ κορωνοϊού στις ΗΠΑ είναι πιο άχρηστα αποτελέσματα οποιασδήποτε χώρας στον κόσμο»
- Γιατί ο Αρκάς επί κυβερνήσεως ΝΔ έχασε …. το χιούμορ του !
- Τρία ακόμη άτομα εμπλέκονται στο πολύνεκρο τροχαίο με μετανάστες στην Εγνατία
- Ριμπολόβλεφ: Επένδυση 5,7 εκατ. ευρώ για 4στερο ξενοδοχείο στο Νυδρί
- Συνάντηση Δένδια με τον πρέσβη του Ισραήλ
- Έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ την Παρασκευή
- Τι είχε συμφωνήσει τελικά η Ελλάδα με την Τουρκία;
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Mononews
- Τι είχε συμφωνήσει τελικά η Ελλάδα με την Τουρκία;
- Kamala Harris: Η πρώτη έγχρωμη υποψήφια Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ – Tο μεγαλύτερο «όπλο» στα χέρια του Joe Biden
- Μηδενίζεται η προκαταβολή φόρου για πάνω από 84.000 επιχειρήσεις
- Λίνα Μενδώνη: Δεν διαθέτει λογαριασμούς σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης
- «Καμπανάκι» από Κικίλια: Ο μέσος όρος ηλικίας όσων νόσησαν τον Αύγουστο έχει κατέβει στα 36 χρόνια
- Έβρος: Πληροφορίες για κρούσματα κορονοϊού σε γάμο – Θετικοί η νύφη και ο γαμπρός
- Μοχάμεντ Ελ-Εριάν: Η εξέλιξη του χρυσού σε «must have» επένδυση ενέχει κινδύνους
- Τζορτζ Σόρος: Ποιοι μισούν τον 90χρονο επιχειρηματία;
- Τα οφέλη μιας χαλαρής κουβέντας στην εργασία
![Μοχάμεντ Ελ-Εριάν,mochament el-erian](https://images32.inewsgr.com/3836/38367321/mochament-el-erian-i-exelixi-tou-chrysou-se-must-have-ependysi-egkymonei-kindynous-160.jpg)
- Τελευταία Νέα Mononews
- Μοχάμεντ Ελ-Εριάν: Η εξέλιξη του χρυσού σε «must have» επένδυση ενέχει κινδύνους
- Τα οφέλη μιας χαλαρής κουβέντας στην εργασία
- Μηδενίζεται η προκαταβολή φόρου για πάνω από 84.000 επιχειρήσεις
- «Καμπανάκι» από Κικίλια: Ο μέσος όρος ηλικίας όσων νόσησαν τον Αύγουστο έχει κατέβει στα 36 χρόνια
- Λίνα Μενδώνη: Δεν διαθέτει λογαριασμούς σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης
- Τι είχε συμφωνήσει τελικά η Ελλάδα με την Τουρκία;
- Έβρος: Πληροφορίες για κρούσματα κορονοϊού σε γάμο – Θετικοί η νύφη και ο γαμπρός
- Στους 215 οι νεκροί στην Ελλάδα – Κατέληξε ηλικιωμένη στη Λάρισα
- Συναγερμός σε οίκο ευγηρίας: Με κορονοϊό 35 ηλικιωμένοι
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Αγροτικός Σύλλογος Βέροιας: «Ο δρόμος του αγώνα γίνεται πλέον καθολικός»
- Ιρλανδία: Οι συνέπειες του COVID-19 στα αγροτικά εισοδήματα το 2020
- Βασίλης Κικίλιας: “Ο Μέσος Όρος ηλικίας όσων έχουν νοσήσει τον Αύγουστο έχει κατέβει στα 36 χρόνια”
- Σφοδρή κριτική του Μπιλ Γκέιτς: «Τα τεστ κορωνοϊού στις ΗΠΑ είναι πιο άχρηστα αποτελέσματα οποιασδήποτε χώρας στον κόσμο»
- Κικίλιας: 36 έτη ο μ.ο. ηλικίας όσων κόλλησαν τον Αύγουστο
- Θυσία στον βωμό του Covid-19 και το πρόγραμμα Erasmus+!
- Κορονοϊός-Ρωσία: Σε δύο εβδομάδες η πρώτη δόση του εμβολίου
- Κορoνοϊός: Συναγερμός σε οίκο ευγηρίας στη Θεσσαλονίκη
- Σε θετικό έδαφος οι ευρωαγορές-Γιατί «λάμπει» ο βρετανικός FTSE 100
- WSJ: Την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο δρομολογεί η Airbnb