Μονόδρομος η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών για τους ασφαλισμένους

Η σταδιακή επιστροφή στη κανονικότητα τις επόμενες εβδομάδες θα ανάψει το πράσινο φως για μια σειρά ριζικές αλλαγές σε ότι αφορά στις υπηρεσίες συναλλαγής του πολίτη με το κράτος. Με δεδομένο ότι η νέα καθημερινότητα θα προβλέπει υποχρεωτικά την αποφυγή συνωστισμού και την όσο το δυνατόν μικρότερη επαφή των υπαλλήλων με το κοινό, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έχει ήδη ξεκινήσει την μετάβαση σε μια νέα

ψηφιακή εποχή, όπου η επαφή με τις αρμόδιες υπηρεσίες θα είναι πλήρως αυτοματοποιημένη και ψηφιοποιημένη.

Στο σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας είναι η δημιουργία νέας πλατφόρμας ή και ενίσχυσης του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, ώστε οι εργαζόμενοι να μπορούν με αφορμή τα νέα δεδομένα στην αγορά εργασίας που δημιουργήσει ο κορονοϊός να μπορούν να προχωρήσουν ηλεκτρονικά σε καταγγελία για περικοπή των αποδοχών τους ή μη καταβολή των δεδουλευμένων τους.

Ο δικηγόρος- εργατολόγος Διονύσης Ρίζος αναφέρει στο «Mononews» ότι «Η επόμενη μέρα της πανδημίας θα βρει το σύνολο των εργαζομένων, των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων σε ένα νέο περιβάλλον καθώς η περίοδος της καραντίνας θα έχει αφήσει ανεξίτηλη τη σφραγίδα της στο σύνολο των δράσεων της ελληνικής κοινωνίας και στο σύνολο των υπηρεσιών με βάση τις οποίες ο πολίτης συναλλάσσεται με το κράτος και τους οργανισμούς του.

Ο προσανατολισμός της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι στην πλήρη αυτοματοποίηση και ψηφιοποίηση της επαφής των εργαζομένων και των ασφαλισμένων – συνταξιούχων με τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Για τους εργαζόμενους που θα έχουν και τα μεγαλύτερα προβλήματα, καθώς μετά το άνοιγμα των επιχειρήσεων αναμένεται κύμα αλλαγών σε εργασιακές σχέσεις και συμβάσεις, ήδη η πλατφόρμα ΕΡΓΑΝΗ σηκώνει τεράστιο βάρος με αρκετά όμως προβλήματα. Στην κατεύθυνση αυτή πρόκειται να ενεργοποιηθούν κι άλλες πλατφόρμες που θα κάνουν πιο εύκολη και την από πλευράς εργαζομένου πρόσβαση όπως για καταγγελίες περικοπής αποδοχών, μη καταβολή μισθού κλπ, ενώ εξετάζεται να επιδίδονται ηλεκτρονικά μέσω δικαστικών επιμελητών εξώδικα για επίσχεση εργασίας και άλλα θέματα εργασιακών σχέσεων. Σε σύντομο χρονικό διάστημα έχει ζητηθεί και από τις υπηρεσίες του ΣΕΠΕ να προχωράνε σε επεξεργασία στοιχείων και έκδοση προστίμων για καταγγελλόμενες πράξεις και ανασφάλιστη ή αδήλωτη εργασία, που θα κοινοποιούνται στους εργοδότες ηλεκτρονικά αλλά και θα τους πετάνε εκτός από προγράμματα ωφέλειας και παροχών.

Για τους ασφαλισμένους η πλατφόρμα του e – ΕΦΚΑ έχει ήδη ενισχυθεί για να εκδίδει σχετικές ηλεκτρονικές βεβαιώσεις για θέματα που μέχρι σήμερα χρειαζόταν επίσκεψη στον ΕΦΚΑ αλλά πρόκειται σε συνεργασία με τον κόμβο gov.gr να αποτελέσει ένα ολοκληρωμένο περιβάλλον εξυπηρέτησης του ασφαλισμένου ώστε να μην απαιτείται η μετάβαση του αυτοπροσώπως στο «γκισέ». Για τους υποψήφιους συνταξιούχους ήδη εγκαινιάστηκε η νέα πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων συνταξιοδότησης που αφορά τη μεταβίβαση συντάξεων λόγω θανάτου και την έκδοση συντάξεων αποκλειστικά με χρόνο ασφάλισης ΟΓΑ.

Το τεράστιο πρόβλημα όμως είναι τι θα συμβεί με το «στοκ» αιτήσεων συνταξιοδότησης  που ξεπερνούν τις 150.000 και πιθανότατα τον Ιούνιο να φτάσουν και τις 170.000. Οι εν λόγω αιτήσεις είναι αδύνατο να διεκπεραιωθούν με ηλεκτρονικά, καθώς περιλαμβάνουν ασφαλιστικό χρόνο πριν το 2000, ο οποίος μπορεί να επεξεργαστεί και να πιστοποιηθεί μόνο χειρωνακτικά από υπαλλήλους του ΕΦΚΑ.

Άλλη μια μεγάλη εκκρεμότητα που θα κληθεί άμεσα να διεκπαιρεώση ο ΕΦΚΑ είναι ο επανυπολογισμός όλων των συντάξεων με το νέο τρόπο και τους συντελεστές του ασφαλιστικού Ν. 4670/2020, ενώ αναμένεται με ενδιαφέρον η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε νέο κύμα αιτήσεων και ενστάσεων.

Σε κάθε περίπτωση εργαζόμενοι και ασφαλισμένοι θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για ένα νέο περιβάλλον που δεν θα έχει καμιά σχέση με τις υπηρεσίες και τα δεδομένα που άφησαν πίσω τους στις αρχές Μαρτίου του 2020».

Keywords
Τυχαία Θέματα