Μυτιληναίος: Μερίδιο αγοράς 45% στο εγχώριο LNG -πώς ωφελείται διπλά από την πτώση της τιμής

Κερδισμένος από την συγκυρία πτώσης των τιμών του LNG είναι ο όμιλος Μυτιληναίου καθώς, αυξάνεται η ζήτηση και τα μερίδιά του στην ελληνική αγορά και ταυτόχρονα, τα περιθώρια κέρδους στην ηλεκτροπαραγωγή αφού μειώνεται το κόστος του αερίου και το λειτουργικό κόστος των μονάδων. Έτσι ο όμιλος ωφελείται διπλά, τόσο από την αύξηση της ζήτησης και των μεριδίων του, όσο και από την αποδοτικότητα της δραστηριότητας, παραγωγή ενέργεια από φυσικό αέριο.

Αντίθετα με την πορεία της ζήτησης, στις διεθνείς αγορές, όπου βυθίστηκε λόγω της καραντίνας,

η ελληνική κατανάλωση LNG αυξήθηκε έως και 20% τον Μάρτιο σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, καθώς οι πολίτες έμειναν στα σπίτια τους, καταναλώνοντας περισσότερο καύσιμο για θέρμανση σύμφωνα με την Mytilineos Holdings SA, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου της χώρας.

Το αποτέλεσμα είναι να αυξηθεί περαιτέρω μαζί με τη ζήτηση και το μερίδιο της Μυτιληναίος που πλέον ηγείται της αγοράς με μερίδιο στο 45%. Ο Όμιλος Μυτιληναίου έχει καταστεί πλέον ο μεγαλύτερος εισαγωγέας LNG ξεπερνώντας την ΔΕΠΑ, με μερίδιο 45% έναντι 30% που έχει πλέον περιοριστεί το μερίδιο της ΔΕΠΑ, στις εισαγωγές.

Την ίδια στιγμή η ζήτηση αερίου στην Ελλάδα κινείται αυξητικά αφού η ηλεκτροπαραγωγή λόγω των χαμηλότερων τιμών στρέφεται στο φυσικό αέριο, αυξάνοντας τόσο τις πωλήσεις LNG του ομίλου όσο και το περιθώριο κέρδους του στην ηλεκτροπαραγωγή.

Η Ελλάδα ήταν μεταξύ των κορυφαίων αγοραστών LNG των ΗΠΑ φέτος

Όπως δήλωσε ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής, Επιχειρησιακή Μονάδα Ενέργειας και Φυσικού Αερίου στη Μυτιληναίος στο Bloomberg News, «η ζήτηση οφείλεται στην υψηλότερη κατανάλωση, καθώς τα άτομα χρησιμοποίησαν περισσότερο αέριο δεδομένου του περιορισμού στο σπίτι και εν μέσω ψυχρότερων καιρικών συνθηκών». Το άλμα στην ελληνική ζήτηση είναι ένα από τα ελάχιστα φωτεινά σημεία σε μια αγορά όπου ένα τεράστιο πλεόνασμα απειλεί να περιορίσει την παραγωγή στα εργοστάσια της Βόρειας Αμερικής τους επόμενους μήνες.

Η Ελλάδα ήταν μεταξύ των κορυφαίων αγοραστών LNG των ΗΠΑ φέτος. Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι βιομηχανικές μονάδες δεν έχουν κλείσει κάτι που επίσης υποστήριξε τη ζήτηση φυσικού αερίου, όπως επισημαίνει ο Κανελλόπουλος.

Οφέλη από την πτώση τιμών LNG

Οι αγοραστές LNG από την Ελλάδα έχουν αξιοποιήσει την ευκαιρία που έδωσε η κατάρρευση των τιμών στην Ασία, σε επίπεδο αρνητικού ρεκόρ εξαιτίας της πανδημίας, κάτι που υποχρέωσε ορισμένους από τους μεγαλύτερους αγοραστές να αναβάλλουν τις αγορές τους λόγω της πολύ χαμηλής ζήτησης, των αυξημένων αποθεμάτων και των εκτεταμένων περιοριστικών μέτρων στις οικονομίες.

Σημειώνεται ότι υποχώρησαν σε ιστορικό χαμηλό  οι τιμές του αερίου και στην Ευρώπη και αυτό σημαίνει ότι ο Όμιλος Μυτιληναίου είναι σε θέση να παράγει ενέργεια πιο ανταγωνιστικά στις τρεις μονάδες φυσικού αερίου που διαθέτει, με δυναμικότητα 1200 mW.

Όσον αφορά το νέο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας με φυσικό αέριο, δυναμικότητας 826 mW, στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας, η κατασκευή προχωρά με κανονικούς ρυθμούς παρά την πανδημία, και η μονάδα θα μπει σε παραγωγή έως το τέλος του 2021.

Σημειώνεται ότι ο Όμιλος αγοράζει μόνο όσο φυσικό αέριο χρειάζεται, καθώς δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα η δυνατότητα αποθήκευσης. Το Υπερταμείο έχει ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε διεθνή διαγωνισμό, για την κατασκευή και λειτουργία μιας υποθαλάσσιας αποθήκης φυσικού αερίου στην Καβάλα.

Keywords
Τυχαία Θέματα