Ν. Σύψας: Η απομόνωση το μόνο όπλο στη μάχη με τον κορονοϊό

Την ανάγκη να τηρηθούν απαρέγκλιτα από όλους τα περιοριστικά μέτρα επεσήμανε ο Νίκος Σύψας, καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής για τον κορονοϊό που συνεδριάζει καθημερινά υπό τον καθηγητή, κ Σωτήρη Τσιόδρα, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό.

Παράλληλα τόνισε πως, παρόλο που η πορεία της επιδημίας στη χώρα επί του παρόντος είναι ελεγχόμενη, δεν υπάρχει κανένας λόγος εφησυχασμού, καθώς η καλή σχετικά εικόνα μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανατραπεί.

«Πρέπει να είμαστε όλοι

συγκεντρωμένοι και κανείς να μην βγαίνει έξω από το σπίτι του, χωρίς σοβαρό λόγο. Ο ιός θα τους βρει, είτε σε κάποια επιφάνεια, είτε θα τους μετατρέψει σε φορείς  διασποράς στην κοινωνία και στην οικογένειά τους.

Το ζήτημα δεν είναι να μην καταγραφεί αύξηση κρουσμάτων, που θα γίνει διότι η καμπύλη είναι ανοδική σε αυτή τη φάση, αλλά να είναι διαχειρίσιμη και να μπορεί να αντιμετωπιστεί από το σύστημα Υγείας. Να επαρκέσουν κλίνες, αναπνευστήρες και ΜΕΘ ώστε κανείς που θα χρειάζεται στήριξη, να μην βρεθεί χωρίς βοήθεια. Θα μπορούσαμε να διπλασιάζουμε τα κρούσματα κάθε ημέρα, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες», ανέφερα ο κος Σήψας.

Mιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Γiάννη Λαβράνο τόνισε ότι ανά πάσα στιγμή αυτή η εικόνα μπορεί να ανατραπεί, ειδικά σε περίπτωση χαλάρωσης των μέτρων και  υπογράμμισε πως οι επόμενες ημέρες είναι εξαιρετικά  κρίσιμες. «Το κλείσιμο  σχολείων και καφετεριών έδειξε θετικά αποτελέσματα. Περιμένουμε να δούμε την απόδοση των άλλων μέτρων», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για τη μάχη με το χρόνο αναφορικά με την  εξέλιξη  των θεραπειών ξεκαθάρισε πως εφόσον σήμερα δεν έχουμε στα χέρια μας καμία αποτελεσματική θεραπεία, συνεπώς ούτε και αντισώματα ώστε να υπάρξουν εμβόλια, μόνο όπλο παραμένει η απομόνωση.

Για τις μέχρι στιγμής θεραπείες με χλωροκίνη και κολχικίνη σημείωσε πως υπάρχουν ενδείξεις- όχι αποδείξεις- ότι βοηθούν στις λοιμώξεις από  τον κορονοιό. «Υπάρχουν και κάποια άλλα φάρμακα που είναι ανοσομετατροπείς και βοηθούν τους διασωληνωμένους. Έστω και έτσι όμως, θα χρησιμοποιηθούν. Οι ασθενείς μας θα πάρουν ό,τι υπάρχει διαθέσιμο ακόμα και αν δεν είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι  βοηθάει. Για όλα τα φάρμακα θα υπάρξουν ερευνητικά πρωτόκολλα μέσω των οποίων οι ασθενείς θα τα λαμβάνουν με ασφάλεια»

Αναφορικά με την προσμονή οριστικής θεραπείας,  ο καθηγητής προέκρινε ως  μεγάλη ελπίδα ένα καινούργιο αντιικό φάρμακο που λέγεται ρεβερσιβίρη. Όπως ανέφερε, αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε κλινικές μελέτες και μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένονται αποτελέσματα, που αν είναι καλά, θα έχουμε πλέον ένα αποτελεσματικό φάρμακο, το οποίο θα είναι έτοιμο προς διάθεση στα τέλη  του καλοκαιριού.

Για όλους όσοι εκδήλωσαν ύποπτα συμπτώματα ή βρέθηκαν θετικοί στον κορονοιό, συμπλήρωσαν το 15νθήμερο της καραντίνας και είναι υγιείς, ο κ Σύψας συνέστησε να είναι προσεκτικοί για άλλη μία εβδομάδα και να φορούν μάσκα όταν είναι εκτός σπιτιού.

Όσο για τον ευρύ έλεγχο των πολιτών- μέσω τεστ- ο καθηγητής είπε ότι θα χρησιμοποιηθούν σε δεύτερη φάση, (τα λεγόμενα γρήγορα και τα τεστ ανοσίας ), προκειμένου να διαπιστωθεί με ασφάλεια,  η έκταση της ανοσίας του πληθυσμού.

Keywords
Τυχαία Θέματα