Νέα αναβολή στον επανακαθορισμό του κατώτατου μισθού – Υπό εξέταση η έναρξη της διαδικασίας τον Σεπτέμβριο

Σε νέα αναβολή οδηγείται η διαδικασία επανακαθορισμού του κατώτατου μισθού λόγω του τρίτου κύματος της πανδημίας και του «παγώματος» της οικονομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναμένεται να καταθέσει διάταξη που θα προβλέπει την τέταρτη αναβολή έναρξης του διαλόγου, κάτι που θα γινόταν το τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου, ώστε να ολοκληρωθεί στο τέλος Ιουλίου, προκειμένου ο υπουργός Εργασίας να εισηγηθεί τον νέο κατώτατο μισθό στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Υψηλόβαθμα

στελέχη του υπουργείου Εργασίας εξετάζουν δυο διαφορετικές ημερομηνίες για την έναρξη του διαλόγου. Η πρώτη ημερομηνία που έχει τεθεί επί τάπητος είναι η έναρξη των διαπραγματεύσεων τον Μάιο, ώστε έως το φθινόπωρο να έχει καθοριστεί ο νέος κατώτατος μισθός. Η δεύτερη ημερομηνία είναι ο Σεπτέμβριος, όταν θα έχει έστω και μερικώς επανέλθει η οικονομία μετά το πέρας της πανδημίας του κορονοϊού.

Η αναβολή για άλλη μια φορά κρίνεται επιβεβλημένη, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εργασίας, καθώς ο νόμος προβλέπει ότι το ύψος του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και νομοθετημένου ημερομισθίου θα πρέπει να καθορίζεται λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές της για ανάπτυξη από την άποψη της παραγωγικότητας, των τιμών, και της ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης, του ποσοστού της ανεργίας, των εισοδημάτων και μισθών.

Υπενθυμίζεται ότι στις 30 Ιανουαρίου 2019 υπογράφηκε η απόφαση για την αύξηση του κατώτατου μισθού και καταργήθηκε ο λεγόμενος υποκατώτατος μισθός. Έτσι διαμορφώθηκαν τα εξής δεδομένα:

– Ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε από την 1η Φεβρουαρίου 2019 στα 650 ευρώ/μήνα μεικτά, από τα 586,08 ευρώ (αύξηση 11%).

– Το κατώτατο ημερομίσθιο αυξήθηκε από την 1η Φεβρουαρίου 2019 στα 29,04 ευρώ/ημέρα μεικτά, από τα 26,18 ευρώ (αύξηση 11%).

– Ο υποκατώτατος μισθός καταργήθηκε.

– Το υποκατώτατο ημερομίσθιο καταργήθηκε.

Με βάση την αύξηση του κατώτατου μισθού αναπροσαρμόστηκαν αναλογικά και οι διαμορφωμένες τριετίες.

– Το επίδομα ανεργίας αυξήθηκε από τα 360 ευρώ στα 400 ευρώ.

– Η ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας αυξήθηκε από τα 586,08 ευρώ στα 650 ευρώ.

– Αυξήθηκαν συνολικά 24 επιδόματα που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό.

Ποια είναι η διαδικασία

Η διαδικασία για τον ορισμό του νέου κατώτατου μισθού προβλέπει έναρξη της διαδικασίας από 3μελή Επιτροπή Διαβούλευσης (Πρόεδρος Ο.ΜΕ.Δ., εκπρόσωπος υπουργού Οικονομικών και εκπρόσωπος του υπουργού Εργασίας), η οποία αποστέλλει έγγραφη πρόσκληση προς εξειδικευμένους επιστημονικούς ερευνητικούς και λοιπούς φορείς, μεταξύ των οποίων, η Τράπεζα της Ελλάδος, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), το Ινστιτούτο Εργασίας της Γ.Σ.Ε.Ε./ΑΔΕΔΥ (ΙΝΕ−Γ.Σ.Ε.Ε.), το Ινστιτούτο ΙΜΕ−Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε., το Ινστιτούτο Βιομηχανικών και Οικονομικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), το Ινστιτούτο του ΣΕΤΕ (ΙΝΣΕΤΕ), το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), ο Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΙΝ. ΕΜ.Υ. ΕΣΕΕ).

Οι ερευνητικοί αυτοί φορείς πρέπει να συντάξουν έκθεση για την αξιολόγηση του ισχύοντος νομοθετημένου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου με εκτιμήσεις για την προσαρμογή τους στις επίκαιρες οικονομικές συνθήκες.

Στην συνέχεια οι επιστημονικοί φορείς θα πρέπει να υποβάλλουν τις εκθέσεις για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού.

Η Επιτροπή Διαβούλευσης σχηματίζει φάκελο με τις εκθέσεις των εξειδικευμένων ερευνητικών φορέων και των παραγόντων διαφοροποίησης του κατωτάτου μισθού και ημερομισθίου και τον στέλνει στους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, ΓΣΕΕ, Σ.Ε.Β., Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε., Ε.Σ.Ε.Ε., Σ.Ε.Τ.Ε. ώστε να εκφράσουν γνώμη, με υποβολή υπομνήματος και τεκμηρίωσης για την αναπροσαρμογή του ισχύοντος νομοθετημένου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου.

Ακολούθως η Επιτροπή Διαβούλευσης πρέπει να διαβιβάσει το υπόμνημα κάθε δια βουλευόμενου προς τους υπόλοιπους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, με πρόσκληση για προφορική διαβούλευση σε σχέση με την τυχόν αναπροσαρμογή του εκάστοτε ισχύοντος νομοθετημένου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου.

Στην συνέχεια πρέπει να διαβιβαστούν όλα τα υπομνήματα και η τεκμηρίωση των διαβουλευομένων, καθώς και η έκθεση των εξειδικευμένων επιστημονικών και ερευνητικών φορέων στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) προς σύνταξη Σχεδίου Πορίσματος Διαβούλευσης.

Το πόρισμα συντάσσεται σε συνεργασία με επιτροπή αποτελούμενη από 5 ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες σε θέματα οικονομίας και κυρίως οικονομίας της εργασίας, κοινωνικής πολιτικής καθώς και εργασιακών σχέσεων.

Μέσα σε περίπου έναν μήνα ολοκληρώνεται το Σχέδιο του Πορίσματος Διαβούλευσης και υποβάλλεται στον υπουργό Οικονομικών και τον υπουργό Εργασίας. Ακολούθως πρέπει να δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εργασίας μαζί με όλες τις εκθέσεις, τα υπομνήματα και κάθε άλλο σχετικό έγγραφο τεκμηρίωσης.

Και ακολουθεί εισήγηση του Υπουργού Εργασίας στο υπουργικό Συμβούλιο για τον νέο κατώτατο μισθό υπαλλήλων και το κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών, λαμβάνοντας υπόψη το Πόρισμα Διαβούλευσης, όπως αυτό υποβλήθηκε και συντάχθηκε.

Διαβάστε επίσης:

Τι εισφορές θα πληρώσουν μισθωτοί με «μπλοκάκι» – Σε έξι δόσεις από τις 29 Απριλίου η αποπληρωμή των εισφορών για το 2020

Αναστολές συμβάσεων εργασίας Μαρτίου: Πότε πληρώνονται οι εργαζόμενοι τα €534

ΟΑΕΔ: Νέο πρόγραμμα κατάρτισης για 3.000 ανέργους σε συνεργασία με Google

Keywords
Τυχαία Θέματα