Νέα ΔΕΗ: Πώς η αύξηση κεφαλαίου, οι εξαγορές στα Βαλκάνια και τα πράσινα EBITDA αλλάζουν την επιχειρησιακή της αξία

Σε μια νέα εποχή μπαίνει η ΔΕΗ με μια αύξηση κεφαλαίου-έκπληξη με στόχο την αύξηση της επιχειρησιακής της αξίας  σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, κάνοντας εφικτή πραγματικότητα τη στροφή στις ΑΠΕ που μέχρι σήμερα ήταν μόνο σχεδιασμός.

Στόχος για τη ΔΕΗ είναι από μια εταιρεία

παραγωγής θερμικής ενέργειας με πολλαπλασιαστή EV/EBITDA 6x να γίνει μια εταιρεία παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ με πολλαπλασιαστή EV/EBITDA 15.

Όπως ανακοίνωσε χθες στην τηλεδιάσκεψη, στην αναλυτική παρουσίαση Στρατηγικής, ο στόχος για το 2026 είναι τα πράσινα  EBITDA να αντιστοιχούν στο 39% του συνόλου, από 17% σήμερα, ενώ από το 2024 θα ξεπερνούν το 30% των συνολικών, αλλάζοντας την αξία της εταιρείας.

Με επενδυτικό πρόγραμμα 5,3 δισ. στην επόμενη τριετία, στόχος είναι να πρωταγωνιστήσει στην παραγωγή πράσινης ενέργειας και να εδραιωθεί και εκτός Ελλάδος μέσω εξαγορών σε Ρουμανία και Βουλγαρία και να έχει 7,2 πράσινα GW το 2024. Η ριζική αυτή αλλαγή απαιτεί, όμως, μια επανεκκίνηση την οποία με τόλμη αποφάσισε η διοίκηση της εταιρείας, αλλά και το Δημόσιο που, σύμφωνα με πληροφορίες, στοχεύει να απομειώσει την αξία του 17% της συμμετοχής του στη ΔΕΗ για να αυξήσει μεσοπρόθεσμα την αξία του υπόλοιπου 34%. Αυτή η «ιδιότυπη» ιδιωτικοποίηση δεν εξασφαλίζει σήμερα έσοδα στο Δημόσιο, αλλά αύριο, πολλαπλασιάζοντας την αξία του υπόλοιπου 34%, αφού είναι σαν το Δημόσιο να «ανταλλάσσει» το 17% μιας εταιρείας παραγωγής θερμικής ενέργειας για να αποκτήσει (για το υπόλοιπο το 34%) την υπεραξία της μετατροπής της σε μια εταιρείας παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ.

Τα 750 εκατ. ευρώ έσοδα από την αύξηση μαζί με τα έσοδα από την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ εξασφαλίζουν στην εταιρεία δύναμη πυρός πάνω από 2 δισ. για επεκτατικές κινήσεις στα Βαλκάνια, σε Ρουμανία και Βουλγαρία, στις οποίες η εταιρεία θα προχωρήσει μέσα ήδη από το 2021. Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της εταιρείας, κ. Γιώργος Στάσσης, στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη, «υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες στις χώρες αυτές που η ΔΕΗ δεν πρέπει να χάσει, προκειμένου να ενισχύσει τη θέση της στις ΑΠΕ εντός και εκτός Ελλάδος».

Για την ανάπτυξή της στις ΑΠΕ σε  γειτονικές χώρες, η ΔΕΗ,  όπως είπε χθες στους αναλυτές, θα επενδύσει 800 εκατ. ευρώ., ενώ 2,1 δισ. ευρώ θα επενδύσει στις ΑΠΕ στην Ελλάδα, και 1 δισ. ευρώ στα δίκτυα.

Το χρονοδιάγραμμα της αύξησης κεφαλαίου της ΔΕΗ – Τι θα πει στα roadshows

Η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου θα επιτρέψει στη ΔΕΗ να επιταχύνει και να αυξήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα σε €8,4 δις μέχρι το 2026, με στόχο:

9,1GW εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ (συμπεριλαμβανομένων των Υδροηλεκτρικών Σταθμών) η οποία μεταφράζεται σε στόχο EBITDA ύψους €1,7 δισ.,τη διερεύνηση της επιλεκτικής και λελογισμένης επέκτασής της σε γειτονικές αγορές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, προκειμένου να επωφεληθεί από ευκαιρίες ανάπτυξης στην περιοχή,την αυξημένη ευελιξία σε στρατηγικό και λειτουργικό επίπεδο μέσω μιας πιο αποτελεσματικής και βιώσιμης κεφαλαιακής δομής,να μοιράσει μέρισμα το 35% των κερδών του 2023 και ως το 50% των κερδών το 2026.

Στις 19 Οκτωβρίου να πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση για την έγκριση της αύξησης κεφαλαίου, ενώ οι τελικοί όροι της αύξησης κεφαλαίου θα ανακοινωθούν στα τέλη Οκτωβρίου όταν και θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών και στις αρχές Νοεμβρίου θα διαπραγματεύονται οι νέες μετοχές στο Χρηματιστήριο. Με την κίνηση αυτή η εισηγμένη αυξάνει το free float και την εμπορευσιμότητα της μετοχής της.

Η εταιρεία ξεκινά άμεσα τις παρουσιάσεις στους επενδυτές με στόχο να παρουσιάσει αναλυτικά τη νέα ταυτότητά της, και το λεπτομερές στρατηγικό-επενδυτικό της σχέδιο που θα την οδηγήσει στο στόχο για 9,1 πράσινα GW το 2026, το οποίο παρουσίασε χθες στους αναλυτές.

Όπως έδειξε στην Ελλάδα, από 3,1 πράσινα GW σήμερα που προέρχονται από τα υδροηλεκτρικά, θα πάει στα 3,68 GW το 2022, στα 4,96 GW το 2023, στα 6,47 GW το 2024, στα 7,5 GW το 2025 και στα 8,1 πράσινα GW το 2026.

Στόχος τα πράσινα EBITDA στο 39% των συνολικών 

Η ΔΕΗ, μέχρι πρότινος, είχε στόχο για το 2023 τα 1545 MW από ΑΠΕ και τότε τα “πράσινά” EBITDA της θα ήταν στο 4,84%, κάτι που την κατατάσσει µε βάση την Morgan Stanley στην χαµηλότερη κλίµακα η οποία περιλαµβάνει τις εταιρείες ηλεκτρισµού που τα «πράσινα» EBITDA τους είναι κάτω από 25%.

Ωστόσο, το νέο επιχειρηματικό σχέδιο που ανακοίνωσε χθες αλλάζει τα πάντα, καθώς πλέον τα αυξημένα πράσινα EBITDA αλλάζουν όχι μόνο τη δραστηριότητα της εταιρείας αλλά και την επιχειρησιακή της αξία και την ελκυστικότητα της μετοχής της. Σημειώνεται ότι η µεσαία διαβάθµιση της Morgan Stanley είναι   25-50% «πράσινα» EBITDA και η ανώτατη διαβάθµιση που 50-90% «πράσινα» EBITDA. Όσο πιο γρήγορα καταφέρει η ΔΕΗ να αυξήσει τα πράσινα EBITDA τόσο θα αυξάνει την αξία της. Στόχος της διοίκησης, με το νέο επενδυτικό πρόγραμμα, είναι για το 2026 τα πράσινα  EBITDA να αντιστοιχούν στο 39% του συνόλου των EBITDA από 17% σήμερα.

H Morgan Stanley διαβαθμίζει την αξία των ενεργειακών εταιρειών με βάση τα πράσινα EBITDA

Στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη μετά τα αποτελέσματα, στην οποία συμμετείχαν 120 αναλυτές, το κεντρικό ερώτημα στη διοίκηση αφορούσε το timing αυτής της απόφασης και ο Πρόεδρος της εταιρείας Γιώργος Στάσσης εξήγησε πόσο άμεση και επιτακτική είναι η ανάγκη στροφής στις ΑΠΕ ώστε η εταιρεία να πραγματοποιήσει την ενεργειακή της μετάβαση και να απεξαρτηθεί από τις εισαγόμενες ανατιμήσεις, τονίζοντας ότι αυτό πρέπει να γίνει τώρα γιατί τώρα προχωρά γρήγορα η ενεργειακή μετάβαση και στις χώρες των Βαλκανίων και παρουσιάζονται ευκαιρίες.

Η υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων της ΔΕΗ θα αλλάξει την επιχειρησιακή της αξία, καθώς αυτή τη στιγµή η ΔΕΗ διαπραγµατεύεται µε ένα προσδοκώµενο EV/EBITDA 2022 = 6, το οποίο είναι αντίστοιχο µε εταιρείες ηλεκτρισμού που έχουν υψηλή έκθεση στην παραγωγή ενέργειας µέσω θερµικών µονάδων και αυτές ανήκουν κυρίως στην Ανατολική Ευρώπη. Τώρα όμως η ΔΕΗ θέτει τις βάσεις για να μεταμορφωθεί σε εταιρεία ηλεκτρισμού που παράγει ενέργεια από ΑΠΕ κάτι που θα τις επιτρέψει να παίζει µε EV/EBITDA στο 15.

Keywords
Τυχαία Θέματα