Νέα είσοδος για την Ακρόπολη – Για την διευκόλυνση των επισκεπτών και την αποκατάσταση του μνημείου
Αλλάζουν όλα! Ή καλύτερα αλλάζουν εκείνα, που προκαλούν τον τεράστιο συνωστισμό στην Ακρόπολη και ειδικά στο τμήμα της ανόδου προς τα Προπύλαια. Εκεί, όπου οι επισκέπτες αναγκάζονται να συνωθούνται ακολουθώντας μία οφιοειδή πορεία, η οποία συχνά είναι και επικίνδυνη, παρά τα μέτρα προστασίας που έχουν ληφθεί.
Στην προσπάθεια λοιπόν, βελτίωσης αυτής της κατάστασης, παράλληλα όμως και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, που έχουν δημιουργηθεί από τις επεμβάσεις στη νεώτερη εποχή, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο
Στη μελέτη προτείνεται, επίσης, η δημιουργία μιας παρόμοιας προσπέλασης, από τα νότια, που θα διευκολύνει ακόμη περισσότερο την επίσκεψη. Γιατί στην αρχαιότητα και για πολλούς αιώνες οι άνθρωποι ανέβαιναν κατ’ ευθείαν στην Ακρόπολη μέσω μιας μεγάλης σκάλας, που σήμερα δεν υπάρχει, παρά μόνον κατά ένα τμήμα της. Με τις νέες διαμορφώσεις ωστόσο, αυτό, ως ένα σημείο θα διαφοροποιηθεί.
Όπως επισημαίνει μάλιστα ο ίδιος, εκτός από την διευκόλυνση της κίνησης των επισκεπτών, οι επεμβάσεις θα συντελέσουν και στην ορθή πρόσληψη της μορφής και των λειτουργικών χαρακτηριστικών των αρχαίων μνημείων, κάτι που αποτελεί υψηλό και αυτοτελή στόχο. Γιατί, είτε λίγοι είναι οι επισκέπτες είτε πολλοί, αυτό που αντικρίζουν, θα πρέπει να είναι έγκυρο και τεκμηριωμένο, όπως αναφέρει.
Σχεδιαστική αναπαράσταση της ανόδου προς την Ακρόπολη μέσω των Προπυλαίων κατά τον 5ο π.Χ. αιώναΓεγονός είναι, ότι όπως όλα τα μνημεία της Ακρόπολης δεν έφθασαν αλώβητα ως τις μέρες μας, έτσι η σκάλα της ανόδου υπέστη πολλές καταστροφές, αλλοιώσεις αλλά και μετασκευές από την αρχαιότητα (Κλασική εποχή, Ρωμαϊκή) αλλά και στον Μεσαίωνα.
Και στα νεώτερα χρόνια εξάλλου, έγιναν κάποιες λανθασμένες επεμβάσεις, ενώ ακόμη και στα εντελώς πρόσφατα, συγκεκριμένα από το 1977 έως το 2004 πολλές από αυτές ήταν τελείως αντίθετες προς την αρχαιολογική μαρτυρία.
Μόνο τους ελαφρυντικό ήταν το προσωρινό του χαρακτήρα τους, αλλά και καθαρά πρακτικοί λόγοι, που είχαν να κάνουν με την αναστήλωση των μνημείων. Επιπλέον, πάντα υπήρχε η προϋπόθεση μιας οριστικής αποκατάστασης με βάση την αρχαιολογική τεκμηρίωση.
Η δυσκολία ανόδου σήμερα, λόγω της κατεστραμμένης σκάλαςΗ μαρμάρινη σκάλαΚαι ποια είναι αυτή:
Για την προσπέλαση στην κορυφή του λόφου της Ακρόπολη είχε κατασκευαστεί από τον 6ο π.Χ αιώνα μία πλατιά ανωφερική πρόσβαση με μορφή ράμπας, πλάτους 12 μέτρων, η οποία χρησίμευε και για τη μεταφορά των υλικών κατασκευής των ναών. Όταν κτίσθηκαν τα Προπύλαια (437 – 431π.Χ. χωρίς να ολοκληρωθούν), η άνοδος προς αυτά είχε διαπλατυνθεί και είχε γίνει διπλάσια της προηγουμένης. Μέσα από την κεντρική αίθουσα των Προπυλαίων άλλωστε περνούσε ο δρόμος για την Ακρόπολη.
Στη Ρωμαϊκή εποχή, το 1ο μ.Χ. αιώνα η αναβάθρα μετατράπηκε σε μία εντυπωσιακή μαρμάρινη κλίμακα με πλάτος 21,70 μέτρα. Μεγάλα τμήματά της μάλιστα αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια ανασκαφών (1835 έως 1850). Η σκάλα αυτή διακοπτόταν από ένα μεγάλο πλατύσκαλο, τεσσάρων μέτρων σε όλο το πλάτος της, το οποίο ήταν συνεχόμενο, προς βορρά με το άνδηρο όπου βρίσκεται το Βάθρο του Αγρίππα και προς νότο, με την οδό που ανεβαίνει από τα νότια και περνά μπροστά από τον πύργο της Αθηνάς Νίκης.
Από αυτό το ευρύ πλατύσκαλο έως τα Προπύλαια υπήρχαν 36 βαθμίδες και δύο στενά πλατύσκαλα -ένα τερματικό και ένα ενδιάμεσο- ενώ πριν από το μεγάλο πλατύσκαλο υπήρχε μία ακόμη κλίμακα με 26 βαθμίδες και προ αυτής ένα πλατύσκαλο τριών μέτρων.
Από τις πρώτες φωτογραφίες των Προπυλαίων μετά την απομάκρυνση των προσκτισμάτων. Διακρίνεται το μονοπάτι ανόδουΤα οχυρωματικά έργαΔύο αιώνες μετά, και εξ αιτίας των επιδρομών των Ερούλων το 267 μ.Χ. επιβλήθηκε η κατασκευή οχυρωματικών έργων στην Ακρόπολη. Έτσι στην περιοχή δυτικά των Προπυλαίων κατασκευάσθηκε ένα ισχυρό τείχος με δύο πύλες: μία κάτω από τον πύργο της Αθηνάς Νίκης και μία στα δυτικά. Αυτή η δεύτερη πύλη αποτελεί σήμερα την κύρια είσοδο για την ανάβαση στον ιερό βράχο, έχει πάρει μάλιστα το όνομά της «Πύλη Μπελέ» από τον Γάλλο αρχαιολόγο Beulé που έκανε ανασκαφές στο σημείο, το 1852.
Στο Μεσαίωνα και στα Νεώτερα χρόνια τέλος, τα Προπύλαια και ό,τι βρισκόταν μπροστά τους μετατράπηκαν σε ένα σύνθετο οχυρό με διαδοχικές γραμμές άμυνας και πύλες, που αναπτύσσονταν κατά μήκος μιας ελικοειδούς διαδρομής.
Σήμερα στην Ακρόπολη ανεβαίνουμε από την αρχαία ανηφοριά. Αριστερά και δεξιά της βλέπουμε τα υπολείμματα από την μεγάλη σκάλα, που είχαν κατασκευάσει οι Ρωμαίοι, καθώς και την Πύλη Μπελέ. Πρόκειται για μία κατάσταση, που έχει προκύψει, τόσο από τις ανασκαφές που έγιναν από το 1834 έως το 1888 όσο και από τις αναστηλώσεις. Αρχικά κατεδαφίστηκαν τα διάφορα κτίσματα που είχαν προστεθεί στον ιερό βράχο ενώ από το 1850 έως το 1917 αλλά και από το 1977 έως το 2016 πραγματοποιήθηκαν οι αναστηλωτικές εργασίες.
Στα τέλη του 19ου αιώνα η άποψη από το εσωτερικό των Προπυλαίων προς τα έξωΟι επεμβάσειςΌσον αφορά την μαρμάρινη σκάλα (ό,τι έχει απομείνει από αυτήν), το 1850 αναστηλώθηκε κατά το ένα έβδομο του πλάτους της. Ωστόσο, όπως αναφέρει στην εγκεκριμένη πλέον πρότασή του ο κ. Κορρές «το 1890 και το 1934, η κλίμακα συμπληρώθηκε, από το μέσον της έως την πύλη, κατά τρόπον λίαν βλαπτικό για τα μαρμάρινα μέλη της και την αυθεντικότητα της μορφή της. Και το 1957, το μεν εσφαλμένο μέρος της κλίμακας διατηρήθηκε, ενώ το ορθώς αναστηλωμένο μέρος καθαιρέθηκε, υπέρ της νυν δις τεθλασμένης ατραπού, πλάτους 2,30 μ.».
Για όλους αυτούς τους λόγους λοιπόν, η μελέτη του κ. Κορρέ περιλαμβάνει την καθαίρεση όλων των λανθασμένων επεμβάσεων και την επανάχρηση των λίθων με τον ορθό τρόπο. Ακολουθούν, μεταξύ άλλων, οι αποκαταστάσεις του μεγάλου πλατύσκαλου, άνδηρων και της κλίμακας έως το μεγάλο πλατύσκαλο, και η κατάργηση της υφιστάμενης νότιας εισόδου.
Όσον αφορά ωστόσο την ευκολότερη είσοδο των επισκεπτών ο κ. Κορρές προτείνει την δημιουργία μιας παρόμοιας, από τα νότια, προσπέλασης, του έσω της πύλης, πλατύσκαλου. Πόσο μάλλον, όπως λέει ο ίδιος, που η ύπαρξη μιας τέτοιας προσπέλασης πιθανολογείται σε διάφορα δημοσιευμένα σχέδια αναπαράστασης, αν και επιτόπου δεν έχουν απομείνει σχετικές ενδείξεις. Για τον λόγο αυτό προτείνει έναν ξύλινο διάδρομο μήκους 30 και πλάτους 3,5 – 4 μέτρων.
Διαβάστε επίσης:Ερωτηματικά προκαλεί η πρόσληψη του αδερφού του Δημήτρη Λιγνάδη στο Εθνικό Θέατρο
Ανοιχτή πρόσκληση σε δημιουργούς για την Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης
Κομφούκιος και Σωκράτης συναντιούνται στην Αρχαία Αγορά
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Πώς διαμορφώνεται το τοπίο στη συνδρομητική τηλεόραση – Στις 200 χιλ. οι πειρατικές συνδέσεις!
- Κορονοϊός: Έρχονται νέα μέτρα στην Αττική – Αυξάνονται επικίνδυνα τα νούμερα
- Αίγυπτος: Στο φως μούμια 2.000 ετών με χρυσή γλώσσα
- Αίγυπτος: Βρέθηκε μούμια 2.000 ετών με χρυσή γλώσσα
- Σταϊκούρας: Θα δώσουμε όσα χρειαστεί για να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις
- Αντόνιο Περκάσι: Ποιο είναι το νέο αφεντικό της ΝΙΚΕ στην Ελλάδα που ψάχνει ήδη προσωπικό (pics)
- Jeff Bezos: Με δόξα και υπερκέρδη αποχωρεί από το “τιμόνι” της Amazon
- «Πράσινο φως» από την ΕΕ για «κούρεμα» κατά 50% στα δάνεια της Επιστρεπτέας 1-3
- Έντονος προβληματισμός στην κυβέρνηση για την Αττική - Το "γαλλικό κλειδί" που μπορεί να κρατάει τις εξελίξεις
- ΙΤΑΛΙΑ: Ο Μάριο Ντράγκι ράβει κουστούμι Πρωθυπουργού – Τον κάλεσε ο Ματαρέλα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Mononews
- Πώς διαμορφώνεται το τοπίο στη συνδρομητική τηλεόραση – Στις 200 χιλ. οι πειρατικές συνδέσεις!
- Κορονοϊός: Έρχονται νέα μέτρα στην Αττική – Αυξάνονται επικίνδυνα τα νούμερα
- Ερωτηματικά προκαλεί η πρόσληψη του αδερφού του Δημήτρη Λιγνάδη στο Εθνικό Θέατρο
- ΠΟΥ: Η ατμοσφαιρική ρύπανση ευθύνεται για περισσότερους από 7 εκ. προώρους θανάτους – Τι λένε Έλληνες επιστήμονες
- Ζώδια: Οι προβλέψεις για σήμερα Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2021
- Συννεφιασμένος καιρός με τοπικές βροχές σήμερα
- Folli Follie: Η Δικαιοσύνη αποφασίζει για το σχέδιο εξυγίανσης – Τι προβλέπει
- Ενδιαφέρον από 19 εταιρείες για το έργο της διαλειτουργικότητας των συστημάτων του δημοσίου, προϋπολογισμού €55,8 εκατ.
- Νέα είσοδος για την Ακρόπολη – Για την διευκόλυνση των επισκεπτών και την αποκατάσταση του μνημείου
![Ακρόπολη –,akropoli –](https://images32.inewsgr.com/4018/40180946/nea-eisodos-gia-tin-akropoli--gia-tin-diefkolynsi-ton-episkepton-kai-tin-apokatastasi-tou-mnimeiou-160.jpg)
- Τελευταία Νέα Mononews
- Νέα είσοδος για την Ακρόπολη – Για την διευκόλυνση των επισκεπτών και την αποκατάσταση του μνημείου
- Ερωτηματικά προκαλεί η πρόσληψη του αδερφού του Δημήτρη Λιγνάδη στο Εθνικό Θέατρο
- Συννεφιασμένος καιρός με τοπικές βροχές σήμερα
- Ενδιαφέρον από 19 εταιρείες για το έργο της διαλειτουργικότητας των συστημάτων του δημοσίου, προϋπολογισμού €55,8 εκατ.
- Ζώδια: Οι προβλέψεις για σήμερα Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2021
- Folli Follie: Η Δικαιοσύνη αποφασίζει για το σχέδιο εξυγίανσης – Τι προβλέπει
- Κορονοϊός: Έρχονται νέα μέτρα στην Αττική – Αυξάνονται επικίνδυνα τα νούμερα
- ΠΟΥ: Η ατμοσφαιρική ρύπανση ευθύνεται για περισσότερους από 7 εκ. προώρους θανάτους – Τι λένε Έλληνες επιστήμονες
- Πώς διαμορφώνεται το τοπίο στη συνδρομητική τηλεόραση – Στις 200 χιλ. οι πειρατικές συνδέσεις!
- Η επιδείνωση της πανδημίας οδηγεί προς νέα παράταση του «παγώματος» των πλειστηριασμών
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Έργα 61 εκ. ευρώ για συντήρηση οδικού δικτύου στην Κεντρική Μακεδονία
- ΠΟΥ: Ο "εθνικισμός των εμβολίων" βλάπτει όλο τον κόσμο
- Αυξάνονται τα σχολεία και τα τμήματα σε αναστολή λόγω κορονοϊού
- Η διεθνής κρίση αεροπορικής συνδεσιμότητας απειλεί την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη
- Το «σταυρόλεξο» των εσόδων,των μέτρων στήριξης και... τα ταμειακά διαθέσιμα
- Έρευνα Focus Bari: «Θυσία» στον βωμό της πανδημίας οι κοινωνικές σχέσεις για το 40% των Ελλήνων
- Κορονοϊός: Πάνω από 600.000 νεκροί εξαιτίας του κορονοϊού
- Ο Κ. Τσιάρας, η ΛΟΑΤΚΙ Κοινότητα και το νομοσχέδιο για την "συνεπιμέλεια"
- Μαζικές συλλήψεις στην Ρωσία έπειτα από την φυλάκιση του Ναβάλνι
- Γιατί στην Ελλάδα η ύφεση είναι βαθύτερη