Νίκος Κούλης: Ο fund manager που δεν είδε τις… λακκούβες και τις κακοτοπιές στο δρόμο προς την Αkazoo και την MLS

«Ένα τσιγάρο δρόμος» θα μπορούσε να είναι η απόσταση ανάμεσα στην Akazoo και την MLS. Τι δρόμος όμως… Γεμάτος λακκούβες και κακοτοπιές, που ο 63χρονος σήμερα fund manager Νίκος Κούλης δεν μπόρεσε να διακρίνει. Με αποτέλεσμα να σκοντάψει. Κι όταν σκοντάφτει κάποιος στις μπίζνες, υπάρχει το αναπόφευκτο κόστος. Ακόμη κι αν αυτό δεν έχει άμεση επίπτωση, αλλά «πληρώνεται» με τη φθορά που προκαλεί σε επικοινωνιακό επίπεδο.

Στα πορτογαλικά, «Ακαζού» λέγεται

το ξύλο του δέντρου μαόνι, το οποίο έχει μια κοκκινωπή απόχρωση. Προμήνυμα θαρρείς για τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια που βρέθηκαν στο βαθύ κόκκινο των ζημιών, έχοντας τοποθετηθεί στην εταιρεία streaming μουσικής Akazoo. Με έδρα το Λουξεμβούργο και εισηγμένη στην αμερικανική αγορά του Nasdaq, απ’ όπου και θα διαγραφεί. Καθότι πιστοποιήθηκε ότι το μεγαλύτερο κομμάτι του ισολογισμού της είχε παραποιηθεί, ενσωματώνοντας «μαϊμού» στοιχεία εσόδων. Οι αμερικανικές αρχές βέβαια βρήκαν άμεσα την άκρη με το «σοφιστικέ» σκάνδαλο (όπως το χαρακτήρισαν) ενώ εδώ, με τη Folli Follie, ακόμη την ψάχνουν…

Προφανώς, σε διαδικασία ψαξίματος για το τι πήγε λάθος με την τοποθέτηση 12 εκατ. ευρώ στην Akazoo θα πρέπει να βρίσκεται και ο Νίκος Κούλης. Διευθύνων Σύμβουλος και μέτοχος με ποσοστό 18,9% της Deca Investments. Ανώνυμης εταιρείας διαχείρισης εναλλακτικών επενδύσεων, που εποπτεύεται από την επιτροπή κεφαλαιαγοράς και έχει την αποκλειστική διαχείριση του Diorama Fund. To οποίο εδρεύει στο Λουξεμβούργο, συστάθηκε το 2014 με 135 εκατ. ευρώ επενδυτικά κεφάλαια, εκ των οποίων τα 50 εκατ. είναι του Δημήτρη Δασκαλόπουλου. Τα υπόλοιπα, αφορούν συμμετοχές επενδυτικών οργανισμών,  χρηματοοικονομικών φορέων και άλλων Ελλήνων επιχειρηματιών.

Η  αρχική τοποθέτηση του Diorama έγινε τον Δεκέμβριο του 2016 μέσω της μειοψηφικής συμμετοχής που αποκτήθηκε στην κυπριακή internetQ, η οποία και λειτούργησε ως προθάλαμος για τον μεταγενέστερο έλεγχο του 4% της Αkazoo. Των «αλχημιστών» περί τα οικονομικά, όπως αποδεικνύεται τώρα, Απόστολου Ζερβού και Παναγιώτη Δημητρόπουλου.

Ψάχνοντας για παγκόσμιους πρωταθλητές

Δύο μήνες αργότερα, τον Φεβρουάριο του 2017, παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση το Fund Diorama, που μέχρι τότε είχε κάνει τρεις επενδύσεις σε εταιρείες, συνολικής αξίας 26 εκατ. ευρώ. Με τελευταία αυτήν της Αkazoo, που είχε απορροφήσει σχεδόν τα μισά από τα επενδεδυμένα κεφάλαια.

Σε εκείνη την εκδήλωση, είχε μιλήσει μεταξύ των άλλων και ο Νίκος Κούλης, που έχοντας και θέση μέλους στην επενδυτική επιτροπή του  Diorama, ανέφερε για τους στόχους του αναπτυξιακού Fund : «Θέλουμε να βρούμε 10-12 καλές εταιρείες και να τις κάνουμε πρωταγωνίστριες σε ολόκληρο τον κόσμο…»

Αν μη τι άλλο, ο Νίκος Κούλης, ενδεχομένως και με βερμπαλιστική χροιά, έδειξε ότι είναι ένας πολύ αισιόδοξος διαχειριστής επενδύσεων. Τοποθέτησε τον πήχη ψηλά. Σε σημείο που μπορεί να τον περάσει κάποιος, αλλά από κάτω…

Κάτι τέτοιο συνέβη με την Akazoo, η οποία έπεσε στα βράχια. Έχοντας μάλιστα σημαντικό «ειδικό βάρος» στο χαρτοφυλάκιο του Diorama. Και τούτο γιατί αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη, επιχειρηματική συμμετοχή ,από τις μέχρι τώρα εννέα ,  που έχει κάνει το Fund . Η συνολική αξία των οποίων εκτιμάται ότι κινείται στα επίπεδα των 90 εκατ. ευρώ. Με πρώτη εκείνη στη Viva Wallet για την οποία δαπανήθηκαν 90 εκατ. ευρώ.

Παρά το γεγονός ότι η θέση στην Αkazoo ήταν μεγάλη, Deca και Diorama δεν είχαν καμιά συμμετοχή στο Διοικητικό της Συμβούλιο, ούτε και φαίνεται να υποψιάστηκαν το παραμικρό για τα «πέτσινα» στοιχεία» στοιχεία της. Σαφώς η επιλογή για τη συγκεκριμένη τοποθέτηση δεν είναι «ενός ανδρός αρχή», καθώς στην επενδυτική επιτροπή υπάρχουν και άλλα μέλη, πέραν του Νίκου Κούλη. Η θέση του ως Διευθύνων Σύμβουλος στην  Deca Investments και κυρίως η εμπειρία του, του χρεώνουν ένα σημαντικό μερίδιο στην τελική απόφαση. Εκτός κι αν υπάρχουν άλλες λεπτομέρειες, που δεν έχουν βγει στον «αφρό» της δημοσιότητας. Και βεβαίως δεν μπορεί να παραγνωριστεί και το γεγονός ότι στις μπίζνες και τις επενδύσεις, δεν ευδοκιμούν πάντα όλες οι κινήσεις. Κάποιες θα αστοχήσουν…

Από τη Νέα Υόρκη στην ΜLS

Ο Νίκος Κούλης αποφοίτησε το 1979 από το Οικονομικό τμήμα της Νομικής Αθηνών, με τη δεύτερη καλύτερη βαθμολογία.  Ακολούθησαν οι σπουδές του στο Wharton School University of Pennsylvania, από όπου το 1983 έλαβε Master στη διοίκηση επιχειρήσεων. Ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα στην πόλη της Νέας Υόρκης, όπου εργάστηκε επί 18 χρόνια για εταιρίες όπως η McKinsey & Company, η First Boston Corporation και η Bear Stearns & Co,  ως Senior Managing Director. Το 2002 ήρθε στην Ελλάδα, δημιούργησε τη δική του εταιρεία, μέσω της οποίας για 8 χρόνια παρείχε συμβουλές σε επιχειρήσεις για θέματα εξαγορών, αναδιαρθρώσεων και αποεπενδύσεων. Το 2010 ανέλαβε καθήκοντα Διευθυντή επενδύσεων επιχειρηματικού κεφαλαίου στη Eurobank, όπου παρέμεινε για μια τετραετία, μέχρι που μετακινήθηκε στη Deca Investments.

Τέλη Ιουνίου του 2012 βρέθηκε στο Δ.Σ της MLS του Γιάννη Καματάκη. Ώς ανεξάρτητο και μη εκτελεστικό μέλος. Θέση που διατήρησε μέχρι τις 15 Μαΐου, όταν και παραιτήθηκε. Δύο 24ωρα μετά από την παρέμβαση της επιτροπή κεφαλαιαγοράς, που ζήτησε την αναμόρφωση του κονδυλίου για τα άυλα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας, καθώς θεώρησε ότι αυτά δεν έχουν αποτυπωθεί ορθά στη χρήση του 2018. «Φουσκώνοντας» αντίστοιχα κρίσιμα στοιχεία του ισολογισμού της τεχνολογικής εταιρείας, που από πέρσι τον Οκτώβριο είχε βρεθεί σε χρηματιστηριακή δίνη.

Το πώς και το γιατί βρέθηκε ο Νίκος Κούλης  επί 8 ολόκληρα χρόνια στο Δ.Σ της MLS είναι άγνωστο. Όπως άγνωστο είναι επίσης και το γιατί παραιτήθηκε. Αναλογιζόμενος ίσως το ενδεχόμενο να πέσει σε μια δεύτερη «λακκούβα» μετά από αυτήν της Akazoo. H υπόθεση της οποίας, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, δεν συσχετίζεται σε καμία περίπτωση με αυτήν της τεχνολογικής εταιρείας.

Στο πληροφοριακό έγγραφο για την περσινή έκδοση του τρίτου κατά σειράν εταιρικού ομολόγου της MLS, αποτυπώνεται η μετοχική συμμετοχή του Νίκου Κούλη στην Deca Investments. Σε παλαιότερο πληροφοριακό έγγραφο, του 2016, φαίνεται ότι ο Νίκος Κούλης δεν είχε καθόλου αμοιβές από τη θέση του στο Δ.Σ της MLS.

Μαζί του πάντως, την ίδια μέρα, αποχώρησε από το Διοικητικό Συμβούλιο και ο Παντελής Παπαγεωργίου, στέλεχος και μέτοχος του Elikonos Capital Partners. O επενδυτικός βραχίονας του οποίου έχει συμμετοχή στην ελεγχόμενη από το Diorama «Ελαία Ζεύς» που εξαγόρασε πέρσι τον Σεπτέμβριο την ελαιουργική «Μινέρβα».

Στα χρόνια της πολυμετοχικής ΑΕΚ

Ο Νίκος Κούλης ακούστηκε πολύ στο… ποδοσφαιρικό σκηνικό, καθώς το 2004 πλαισίωσε την ομάδα του Ντέμη Νικολαΐδη, όντας εκ των πρωτεργατών της ιδέας για την πολυμετοχική ΑΕΚ. Μάλιστα είχε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του business plan, που στόχευε να οργανώσει τον κιτρινόμαυρο σύλλογο σε ευρωπαϊκά πρότυπα. Στην όλη αυτή προσπάθεια, μετείχε στην ΠΑΕ ΑΕΚ με ποσοστό 1,2%, διέθεσε προσωπικά του λεφτά, ενώ χρημάτισε και αντιπρόεδρος. Έπειτα από 5 χρόνια αποχώρησε, καθώς έπεσαν και τυπικά οι τίτλοι τέλους στην πολλά υποσχόμενη κίνηση αλλαγής, στο ελληνικό ποδόσφαιρο…

Keywords
Τυχαία Θέματα