Νίκος Σαβούρης (Easy Power Α.Ε.): Η τεχνολογία και η καινοτομία στην εξυπηρέτηση του στόχου επιβίωσης του πλανήτη
Στο πρώτο αεροδρόμιο στον κόσμο με μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα και μηδενικές εκπομπές άνθρακα μετατρέπεται η 115 ΠΜ στη Σούδα μέσω των τεχνολογικών λύσεων που προσφέρουν δύο ελληνικών εταιρείες, η Easy Power και η Τέρνα Ενεργειακή.
Η «EASY POWER, η οποία ιδρύθηκε την 1η Φεβρουαρίου 2007, εξειδικεύεται στις επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλά και στη μελέτη, τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και
Για την επίτευξη των παραπάνω, η Εταιρία έχει δημιουργήσει έναν ολοκληρωμένο μηχανισμό καταγραφής, ανάλυσης, μελέτης, σχεδιασμού, προμήθειας εξοπλισμού, κατασκευής, συντήρησης και διαχείρισης κάθε έργου, συστήματος ή προϊόντος που διαθέτει στην Ελληνική ή Διεθνή Αγορά.
Για την πρόσφατη συνεργασία της με την Τέρνα Ενεργειακή για την μετατροπή της 115 ΠΜ της Σούδας σε ένα «πράσινο» αεροδρόμιο, μας μιλά ο αντιπρόεδρος της Easy Power, κ. Νίκος Σαβούρης.
Ερώτηση: Τα τελευταία χρόνια έχετε διακριθεί ως Εταιρία, με τα καινοτόμα προϊόντα και τις υπηρεσίες σας, στις Υβριδικές Μονάδες Παραγωγής και Διάθεσης Ηλεκτρικής Ενέργειας και από ότι πληροφορηθήκαμε τώρα από το Δελτίο Τύπου της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, αυτή η τεχνογνωσία σας θα χρησιμοποιηθεί για την ενεργειακή αναβάθμιση του Αεροδρομίου της 115 ΠΜ στην Σούδα, σε NET ZERO ENERGY AND CARBON EMISSIONS. Μπορείτε να μας δώσετε τα βασικά τεχνικά και οικονομικά στοιχεία αυτού του έργου και ποια θα είναι τα οφέλη για την συγκεκριμένη Μονάδα της Αεροπορίας;
Απάντηση: Κατ’ αρχάς πρόκειται για μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, η οποία πέραν της γενναιόδωρης αυτής προσφοράς των 3,5 εκ. € προς τις ΕΕΔ, αποφάσισε – χρησιμοποιώντας αφενός τη δική μας τεχνογνωσία και αφετέρου τη δική της εμπειρία στις κατασκευές – να δημιουργήσει το πρώτο Αεροδρόμιο Μηδενικού Ενεργειακού Αποτυπώματος και Άνθρακα στον Κόσμο.
Η επίτευξη αυτού του στόχου περιλαμβάνει δύο φάσεις υλοποίησης:
Α. Κατασκευή ολοκληρωμένου συστήματος θερμομονώσεων και αντικατάσταση των εξωτερικών κουφωμάτων, (στα κτίρια εκείνα που το ενεργειακό τους φορτίο είναι εκτός προδιαγραφών), αντικατάσταση των λεβήτων θέρμανσης και κάθε μηχανήματος που λειτουργεί με ορυκτά καύσιμα, με αντίστοιχα ηλεκτρικά, αλλαγή όλων των φωτιστικών σωμάτων πυρακτώσεως με άλλα τεχνολογίας LED, αντικατάσταση των οχημάτων -που κινούνται εντός των εγκαταστάσεων- με ηλεκτροκίνητα, κ.λπ.
Β. Κατασκευή ενός Φ/Β σταθμού ισχύος 1,7MW (εντός του χώρου των εγκαταστάσεων), μίας μονάδας αποθήκευσης ενέργειας με συσσωρευτές Ιόντων Λιθίου μεγάλης χωρητικότητας (από τις μεγαλύτερες που έχουν εγκατασταθεί ποτέ στην Χώρα) και ενός ειδικού λογισμικού, που θα διαχειρίζεται την παραγόμενη και καταναλισκόμενη ενέργεια, που όμως το ετήσιο ισοζύγιό τους θα είναι τουλάχιστον μηδέν.
Τα οφέλη για την 115 ΠΜ θα είναι, αφενός η μείωση του ετήσιου λειτουργικού κόστους της κατά 400.000€ και αφετέρου η ενεργειακή αυτάρκεια, που στην πράξη για μία στρατιωτική εγκατάσταση μεταφράζεται σε Ενεργειακή Ασφάλεια – αφού θα μπορεί αυτό το σύστημα να τροφοδοτεί αδιαλλείπτως τις κρίσιμες επιχειρησιακές καταναλώσεις της Μονάδας για πολλές ημέρες.
Το σημαντικότερο όμως όλων, είναι η παγκόσμια αναγνώριση ότι στην Ελλάδα, σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από Ελληνικές Εταιρείες (Easy Power και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) το ενεργειακό έργο για το πρώτο αεροδρόμιο στο Κόσμο, το οποίο θα είναι NET ZERO ENERGY and CARBON EMISSIONS AIRPOR.
Ερώτηση: Πόσο σημαντική είναι η δική σας τεχνογνωσία των Υβριδικών Συστημάτων στην επίτευξη του στόχου του Μηδενικού Ενεργειακού Αποτυπώματος σε όλες τις κτιριακές υποδομές και εγκαταστάσεις, που όπως γνωρίζουμε, έχει δεσμευτεί η Ευρώπη να υλοποιήσει το αργότερο έως το 2050;
Απάντηση: Να ξεκινήσω με την διαπίστωση, ότι μετά την Σύμβαση /Πλαίσιο του 1992 για τις κλιματολογικές μεταβολές από τον ΟΗΕ, το Πρωτόκολλο (συμπερασμάτων και ευχών) του Κιότο του 1997 και την καταλυτική από ότι φαίνεται Συμφωνία του Παρισιού του 2016 για το κλίμα, για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας, βρέθηκε μία Ένωση Χωρών (ΕΕ) -με την απόφαση του Συμβουλίου των Αρχηγών της, τον Δεκέμβρη του 2019- να δεσμευτεί σε ένα αναλυτικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης αυτών των σημαντικών Στόχων για το Περιβάλλον.
Όσον αφορά την τεχνογνωσία μας, αυτή ουσιαστικά ανοίγει το «μονοπάτι» που πρέπει κάποιος να διανύσει, προκειμένου να επιτευχθούν οι συγκεκριμένοι στόχοι, με ολοένα μικρότερο κόστος, (λόγω της εκτιμώμενης βελτίωσης της τεχνολογίας και της μείωσης της αξίας του χρησιμοποιημένου εξοπλισμού).
Όμως εδώ θα πρέπει να τονιστεί ιδιαιτέρως το γεγονός ότι, είτε με τα τεχνολογικά μοντέλα που χρησιμοποιούμε σήμερα, είτε με αυτά που εκτιμάμε ότι θα υπάρξουν τις επόμενες 10ετίες, φαίνεται σχεδόν ακατόρθωτο να μηδενιστούν οι 36,5 δις τόνοι αερίων του θερμοκηπίου που παράγονται ετησίως σε όλο τον πλανήτη, ανεξαρτήτως των στόχων που έχουν τεθεί για την επίτευξή τους έως το 2050.
Ο λόγος είναι διότι τα μεν εκλυόμενα αέρια από την παραγωγή ηλεκτρισμού (27,50%), από την βιομηχανία (22,20%) και των κατοικιών και εμπορικών δραστηριοτήτων (12,10%), υπάρχει η τεχνολογία και η τεχνογνωσία, που μπορούν να μηδενιστούν, αλλά αυτά που προέρχονται από τις μεταφορές (28,90%) -που συμμετέχουν εκτός των άλλων τα αεροσκάφη και τα πλοία- αλλά και της Γεωργίας/Κτηνοτροφίας (12,30%) -λόγω των αερίων των ζώων- δεν μπορούν να μηδενιστούν, αλλά μόνο να μειωθούν δραστικά.
Ερώτηση: Γνωρίζετε αν στην πράξη υπάρχει συμμετοχή και ανταπόκριση των Εταιριών, στους στόχους που έχει θέσει η Διεθνής Κοινότητα για την μείωση ή τον μηδενισμό των εκλυόμενων αερίων του θερμοκηπίου και πως αυτή έχει αποτυπωθεί μέχρι τώρα στην λειτουργία τους;
Απάντηση: Έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια πολύ θετικά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση, από τις μεγάλες Ευρωπαϊκές εταιρίες αλλά κυρίως τις Αμερικάνικες, οι οποίες έχουν επανασχεδιάσει τις βασικές γραμμές στην παραγωγή και την λειτουργία τους, με βάση τα μοντέλα της Κυκλικής Οικονομίας και της Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Προκειμένου να γίνει περισσότερο κατανοητό το νέο πλαίσιο που καλούνται να δραστηριοποιηθούν αυτές οι εταιρίες -που έχουν αποφασίσει να εφαρμόσουν τους στόχους για την Προστασία του Περιβάλλοντος – θα πρέπει προηγουμένως να κατανοήσουμε τους όρους “Κυκλική Οικονομία και Βιώσιμη ή Αειφόρο Ανάπτυξη” και τι αυτές περιλαμβάνουν.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Κοροναϊός: Καθοριστική η συμπεριφορά του μέχρι τέλος Απριλίου για τη μετέπειτα πορεία του
- Νέο χαράτσι για όσους προσφεύγουν στην δικαιοσύνη
- Το πρώτο «λουκέτο» σε αεροπορική εταιρεία λόγω κοροναϊού-Ακυρώθηκαν οι πτήσεις, απολύθηκαν υπάλληλοι
- Θεσσαλονίκη: Ανοίγει ο δρόμος για να γίνουν σούπερ μάρκετ τα Ηλύσια
- Είναι το μέλι καλύτερο από τη ζάχαρη;
- Δέκατο κρούσμα στην Ελλάδα- Σε εγρήγορση ο κρατικός μηχανισμός για την εξάπλωση του ιού
- Γιατί μπήκε λουκέτο σε δύο ανταλλακτήρια συναλλάγματος
- Θεσσαλονίκη: Ανατίναξαν ΑΤΜ - Οι δράστες πήραν βαμμένα χαρτονομίσματα
- Δεσμευτικές προσφορές για την Εθνική Ασφαλιστική
- Ο υψηλότερος σιδηροδρομικός σταθμός στην Ευρώπη
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Mononews
- Κοροναϊός: Καθοριστική η συμπεριφορά του μέχρι τέλος Απριλίου για τη μετέπειτα πορεία του
- Το πρώτο «λουκέτο» σε αεροπορική εταιρεία λόγω κοροναϊού-Ακυρώθηκαν οι πτήσεις, απολύθηκαν υπάλληλοι
- Άγονος και ο σημερινός πλειστηριασμός για τους Πεταλιούς. Σε αναζήτηση επενδυτή ο οφειλέτης Μαρής Εμπειρίκος
- Ζώδια: Οι προβλέψεις για σήμερα Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020
- Κορονοϊός: Στην Πάτρα το σοβαρότερο κρούσμα – 52 σε καραντίνα, κλειστά σχολεία και χώροι συναθροίσεων
- Στην προανακριτική σήμερα ο Νίκος Παππάς μετά τις «βόμβες» του Σάμπι Μιωνή
- Σκόπελος
- Δέκατο κρούσμα του κοροναϊού στη χώρα μας-Η σύζυγος του 66χρονου στη Πάτρα
- Μεταναστευτικό: Με την στήριξη της ΕΕ προχωρά το σχέδιο της κυβέρνησης – Τι γίνεται με κλειστές δομές και ξερονήσια
- Νίκος Σαβούρης (Easy Power Α.Ε.): Η τεχνολογία και η καινοτομία στην εξυπηρέτηση του στόχου επιβίωσης του πλανήτη
- Τελευταία Νέα Mononews
- Νίκος Σαβούρης (Easy Power Α.Ε.): Η τεχνολογία και η καινοτομία στην εξυπηρέτηση του στόχου επιβίωσης του πλανήτη
- Μεταναστευτικό: Με την στήριξη της ΕΕ προχωρά το σχέδιο της κυβέρνησης – Τι γίνεται με κλειστές δομές και ξερονήσια
- Το πρώτο «λουκέτο» σε αεροπορική εταιρεία λόγω κοροναϊού-Ακυρώθηκαν οι πτήσεις, απολύθηκαν υπάλληλοι
- Στην προανακριτική σήμερα ο Νίκος Παππάς μετά τις «βόμβες» του Σάμπι Μιωνή
- Σκόπελος
- Δέκατο κρούσμα του κοροναϊού στη χώρα μας-Η σύζυγος του 66χρονου στη Πάτρα
- Κορονοϊός: Στην Πάτρα το σοβαρότερο κρούσμα – 52 σε καραντίνα, κλειστά σχολεία και χώροι συναθροίσεων
- Πρόεδρος λοιμωξιολόγων για κοροναϊό: Δυστυχώς κάποιοι δεν έχουν καταλάβει τη σοβαρότητα της κατάστασης
- Επίθεση με γκαζάκια στο σπίτι του Θάνου Τζήμερου
- Συννεφιασμένος ο καιρός σήμερα με τοπικές βροχές και καταιγίδες – Δείτε αναλυτικά
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Οικονομική καταστροφή αγροτών του Προγράμματος Δάσωσης Γαιών
- Έρευνα: Το μικροκλίμα της Θεσσαλονίκης κάνει πιο επιθετικό το έντομο-φονιά στο Σέιχ Σου
- Επίθεση αγνώστων στον σταθμό του μετρό στην Ακρόπολη
- Τηλεφωνική επικοινωνία του Υπ. Υγείας Β. Κικίλια με τον Γερμανό ομόλογό του για τον κοροναϊό
- Στην Πάτρα και το δέκατο κρούσμα κορονοϊού
- Στο Λονδίνο οι δεσμευτικές προσφορές της Εθνικής Ασφαλιστικής
- Μηταράκης: Μεταφορές από τα νησιά στην ενδοχώρα-Οι πρώτοι στις Σέρρες
- Entersoft: Ολοκληρώνεται η δημόσια εγγραφή για είσοδο στην κύρια αγορά
- Κύπελλο Ελλάδας: ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 3-2 κ’ ΑΕΚ-Άρης 2-1 -Τα γκολ των ημιτελικών