Ο ακήρυχτος χρηματιστηριακός πόλεμος Ελλάδας – Τουρκίας

Ακήρυχτος πόλεμος μεταξύ των χρηματιστηρίων της Αθήνας και της Κωνσταντινούπολης σηματοδοτείται από τις σημερινές ανακοινώσεις της Morgan Stanley για τις αλλαγές στους δείκτες της.

Η αγορά της Τουρκίας από την αρχή του χρόνου δείχνει να σταθεροποιείται μεταξύ των 1440 – 1460 μονάδων. Με τη λίρα να καταρρέει αφού 1 ευρώ συνιστά 10 λίρες, ή 1 δολάριο ισούται με 8,2 λίρες και το 10ετές ομόλογο να έχει σκαρφαλώσει στο 18%, η εικόνα της αγοράς της Κωνσταντινούπολης,

αν μη τι άλλο δείχνει σταθεροποιημένη.

 O Toυρκικός δείκτης δείχνει σε ελεύθερη πτώση στις 52,71 μονάδες , κινούμενος σε επίπεδα που παραπέμπουν στο 2008, ενώ ο ελληνικός δείχνει σταθεροποιημένος από το 2016 καταγράφονται ισχυρή υποαπόδοση σε σχέση με την απόδοση του MSCI αναδυόμενων αγορών.

Στον ελληνικό δείκτη τρεις μετοχές, ο ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Jumbo με κεφαλαιοποίηση συνολικά 9 δισ. δολ., ενώ στον MSCI Turkey υπάρχουν 10 μετοχές με τη συνολική κεφαλαιοποίηση στα 19,7 δισ. δολ. Οι τούρκικες εισηγμένες που διαρθρώνουν τον δείκτη είναι BIM BIRLESIK MAGAZALAR με 3.57 δισ. δολ., EREGLI DEMIR CELIK FABRI με 3,21 δισ. δολ., TURKCELL ILETISIM HIZMET με 2,17 δισ. δολ., TURKIYE GARANTI BANKASI 2,01 δισ. δολ., AKBANK 1,84 δισ. δολ., KOC HOLDING 1,68 δισ. δολ., FORD OTOMOTIV SANAYI 1.49 δισ. δολ., TUPRAS TURKIYE PETROL 1,33 δισ. δολ., TURKIYE SISE VE CAM FABR 1,25 δισ. δολ. και ASELSAN ELEKTRONIK με 1,24 δισ. δολ.

Οι εισροές στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά στο μεταξύ, μπορεί να είναι πολλαπλάσιες των 200 εκατ. ευρώ.

Kι αυτό διότι μετά τη βουτιά που καταγράφει η χρηματιστηριακή αγορά της Κωνσταντινούπολης, μειώνεται η κεφαλαιοποίηση των 10 εισηγμένων που συμμετέχουν στον MSCI της γειτονικής χώρας.

Τυχόν αποβολή κάποιων εκ των τουρκικών εταιρειών, απελευθερώνει ρευστότητα για τις ελληνικές μετοχές ή τις μετοχές άλλων χωρών που μπορεί να τύχουν αναβάθμισης.

Η Τουρκία βρίσκεται στο ίδιο «καλάθι χωρών» μαζί με τις Ελλάδα, Ρωσία, Πολωνία.

Αυτό σημαίνει ότι εάν σε μια από τις προαναφερόμενες χώρες αφαιρεθούν εταιρίες από τον δείκτη, τότε επωφελούνται οι μετοχές των άλλων χωρών που βρίσκονται στο ίδιο «καλάθι».

Επίσης, αν υπάρχει είσοδος νέων εταιρειών στον ελληνικό MSCI το rebalancing που θα γίνει θα αφορά στο σύνολο του ταμπλό και ειδικά όλων των μετοχών που βρίσκονται στους εν λόγω δείκτες, όπως του ΟΠΑΠ, του ΟΤΕ, της Jumbo ή π.χ. της Motor Oil, που βρίσκεται στην  small cap κατηγορία.

Το αντίθετο, δηλαδή sell off είχαν βιώσει οι Έλληνες επενδυτές πέρσι.

Τον Μάιο του 2020 είχαν αφαιρεθεί από τον δείκτη οι μετοχές της Εθνικής Τράπεζας, της Alpha Bank, της Eurobank και του Τιτάν και μεταφέρθηκαν στη χαμηλή κεφαλαιοποίηση.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα