«Οι επενδυτές να μείνουν στο περιθώριο»

Μετοχές, πετρέλαιο και κρατικά ομόλογα κατέγραψαν ισχυρές απώλειες την Τετάρτη, γεγονός που υποδηλώνει ότι υπήρξαν βεβιασμένες πωλήσεις σε όλες τις αγορές, εγείροντας παράλληλα αμφιβολίες σχετικά με την ικανότητα των κυβερνήσεων να περιορίσουν τις οικονομικές ζημίες που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού.

Η προοπτική υποχώρησης της ενεργειακής ζήτησης έστειλε την τιμή του αμερικανικού αργού πετρελαίου (WTI) περίπου 24% χαμηλότερα,

στα 20 δολάρια ανά βαρέλι, με τη χθεσινή ημέρα να είναι η τρίτη χειρότερη για την αγορά που έχει καταγραφεί ιστορικά. Η τιμή του πετρελαίου Brent, η οποία αποτελεί και τον διεθνή δείκτη αναφοράς, υποχώρησε περίπου 9%, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 ετών, στα 26 δολάρια ανά βαρέλι.

Το ισχυρό sell-off στις αμερικανικές μετοχές έσβησε μεγάλο μέρος των κερδών που καταγράφηκαν την Τρίτη παρά το γεγονός ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα, η Federal Reserve, ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της νύχτας σειρά μέτρων στήριξης και τις συνομιλίες του Λευκού Οίκου με το Κογκρέσο για πακέτο δημοσιονομικών κινήτρων ύψους 1 τρισ. δολαρίων.

Ο δείκτης S&P 500 έκλεισε με απώλειες οριακά πάνω από 5%, υψηλότερα από το ενδοσυνεδριακό χαμηλό του. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average έχασε περισσότερο από 6%, διαγράφοντας τα κέρδη που είχε καταγράψει από τότε που ο Ντόναλντ Τραμπ ορκίστηκε πρόεδρος των ΗΠΑ, στις 20 Ιανουαρίου 2017.

Το αμερικανικό δολάριο ενισχύθηκε και η στερλίνα υποχώρησε κατά 4% μετά από μια βίαιη διαπραγμάτευση. Το βρετανικό νόμισμα έφτασε να υποχωρεί στα 1,1463 δολάρια, έχοντας κλείσει την προηγούμενη ημέρα στα 1,2050 δολάρια.

«Υπάρχουν κι άλλες κακές ειδήσεις σε ό,τι αφορά τη δυνητική σοβαρότητα και τη διάρκεια της αιφνίδιας στάσης της παγκόσμιας οικονομίας, συνεχιζόμενες ενδείξεις πίεσης στη λειτουργία των αγορών και ανησυχία για γενικευμένη απομόχλευση», δήλωσε ο Μοχάμεντ Ελ-Εριάν, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος στην Allianz.

Αφού αρχικά κινήθηκαν ανοδικά την Τετάρτη, τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα έγιναν στόχος μαζικών πωλήσεων, με την απόδοση του 10ετούς τίτλου αναφοράς να ενισχύεται κατά 0,12 ποσοστιαίες μονάδες στο 1,20%. Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων ενισχύθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί εδώ και εβδομάδες, καθώς, σύμφωνα με traders, οι διαχειριστές κεφαλαίων κλήθηκαν να επιστρέψουν ρευστό στους επενδυτές και αναγκάστηκαν να ρευστοποιήσουν τους πιο άμεσα ρευστοποιήσιμους τίτλους τους. Οι αποδόσεις στα ομόλογα κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση από τις τιμές.

«Δεν νομίζω ότι έχουμε δει άλλη ημέρα σαν αυτή, που να είναι τόσο προφανές ότι οι επενδυτές πάνε να κατοχυρώσουν χρήμα», δήλωσε ο Γιουσέφ Αμπάσι, υπεύθυνος στρατηγικής για τις παγκόσμιες αγορές στην INTL FCStone Financial στη Νέα Υόρκη. «Οτιδήποτε θεωρούσατε ότι θα μπορούσε να δείχνει πως η αγορά έπιασε πάτο, πετάξτε το από το παράθυρο», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του γερμανικού Δημοσίου σκαρφάλωσε απότομα στο -0,26% σε κάποια φάση, ήτοι στο υψηλότερο επίπεδό της τους τελευταίους δύο μήνες, ενώ η απόδοση του αντίστοιχου βρετανικού τίτλου έκανε άλμα στο 0,70%. Οι μετοχές σε όλο τον κόσμο αποδυναμώθηκαν σχεδόν στο σύνολό τους, καθώς οι προσπάθειες των κυβερνήσεων να προασπίσουν τις οικονομίες από τον αντίκτυπο του κορονοϊού δεν κατάφεραν να καθησυχάσουν ιδιαίτερα τους επενδυτές.

Η πίεση ήταν ακόμη πιο έντονη στα πιο επισφαλή κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης. Η απόδοση του 10ετούς τίτλου του Ιταλικού Δημοσίου αυξήθηκε στο 2,78%, στο υψηλότερο επίπεδό της για τους τελευταίους 12 και πλέον μήνες, πριν υποχωρήσει κάπως στη συνέχεια. Μόλις στις αρχές Μαρτίου, η Ιταλία είχε καταφέρει να δανειστεί για δεκαετία με επιτόκιο στη ζώνη του 1%.

Σύμφωνα με επενδυτές, αυτό που επηρεάζει τις αγορές ομολόγων είναι η προοπτική μεγάλης αύξησης στις εκδόσεις ομολόγων σε ΗΠΑ και Ευρώπη για τη χρηματοδότηση των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. Όμως, το γεγονός ότι οι επενδυτές τήρησαν αποστάσεις και από assets που σε κανονικές συνθήκες θεωρούνται ασφαλή -όπως για παράδειγμα ο χρυσός, η τιμή του οποίου υποχώρησε– υποδηλώνει βεβιασμένες πωλήσεις σε όλη την Ευρώπη.

Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο συνέχισε την πτωτική πορεία του κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, για να κλείσει με απώλειες άνω του 4%, καθώς ένα νέο κύμα ανησυχίας για την παγκόσμια οικονομία έδωσε τέλος στο σύντομο ράλι της αγοράς. Οι απώλειες όμως επεκτάθηκαν σε όλες τις αγορές της Ευρώπης, αφού στη Φραγκφούρτη ο Dax υποχώρησε περισσότερο από 5,5% και στο Παρίσι ο Cac 40 σημείωσε αντίστοιχη πτώση.

«Η τροχιά του Covid-19 είναι πιθανόν να περιορίζεται στην Ευρώπη, αλλά όχι και σε μια εφησυχασμένη Αμερική και η οικονομική ζημία είναι σοβαρή», λέει ο Σεμπαστιάν Γκαλί, υπεύθυνος στρατηγικής στη Nordea Asset Management.

Οι κυβερνήσεις αυτήν την εβδομάδα παρουσίασαν μεγάλες πρωτοβουλίες με στόχο να μετριάσουν το πλήγμα από τον κορονοϊό, ο οποίος έχει αναστείλει σχεδόν κάθε οικονομική δραστηριότητα σε ορισμένες περιοχές της Ευρώπης, της Ασίας και των ΗΠΑ.

Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν, προειδοποίησε αργά την Τρίτη ότι η πανδημία μπορεί να οδηγήσει την ανεργία στη χώρα στο 20%, εάν το Κογκρέσο δεν λάβει περαιτέρω μέτρα για την τόνωση της οικονομίας.

«Οι δικαστές δεν έχουν ακόμη αποφανθεί αν τα μέτρα αυτά θα βοηθήσουν στη σταθεροποίηση των αγορών», δήλωσε ο Michael Strobaek, διευθυντής επενδύσεων στην Credit Suisse, ο οποίος πρόσθεσε ότι οι επενδυτές πρέπει να μείνουν στο περιθώριο.

Πρόσθετο ρεπορτάζ Richard Henderson και Mamta Badkar

Copyright The Financial Times Limited 2020

© 2020 The Financial Times Ltd. All rights reserved.

Keywords
Τυχαία Θέματα