Ο εφιάλτης της ανεργίας και οι 5.200 υποψήφιοι για 60 θέσεις εργασίας στην Τράπεζα της Ελλάδος

Από τη μια πλευρά του λόφου βρίσκεται η μεγάλη των ανέργων στρατιά. Η οποία έχει όλα τα τυπικά και ουσιαστικά γνωρίσματα της κοινωνικής γάγγραινας. Μπορεί αρκετοί να διαφωνούν, αλλά στην πραγματικότητα μόνο οι άνεργοι, και ειδικά οι μακροχρόνια χωρίς δουλειά, είναι εκείνοι που συμπυκνώνουν το ακριβές νόημα της ευπαθούς ομάδας. Όλοι οι άλλοι, ακόμη και οι χαμηλοσυνταξιούχοι κάτι εισπράττουν. Μπορεί να είναι λίγα, να μη φτάνουν για την οικονομική διαχείριση της καθημερινότητας, αλλά κάτι παίρνουν. Αντίθετα οι άνεργοι είναι στο απόλυτο μηδέν από πλευράς εσόδων… Με άλλα λόγια ο ορισμός του πολύπλευρου

αδιεξόδου. Το κοινωνικό πρόβλημα μεγιστοποιείται στις νεαρότερες ηλικίες, μέχρι 24 ετών, όπου η ανεργία φτάνει στα επίπεδα του 33%. Αφορά δηλαδή τον έναν στους τρεις…

Από την άλλη πλευρά είναι η Τράπεζα της Ελλάδος. Με καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Μεσοσταθμικά ανά εργαζόμενο έχει τις μεγαλύτερες αποδοχές, σε ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας. Γεγονός που οφείλεται βέβαια στη μακροχρόνια θητεία των υπαλλήλων της, καθώς στην ΤτΕ δεν έχει υπάρξει πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου. Και, επιπλέον, το προσωπικό της απαρτίζεται από πολλά εξειδικευμένα στελέχη, με σημαντικούς τίτλους σπουδών. Μάλιστα ,σε αντίθεση με τις άλλες εμπορικές τράπεζες, στις οποίες καιρό τώρα αναπτύσσονται φυγόκεντρες δυνάμεις στο εργασιακό τους δυναμικό, η Τράπεζα της Ελλάδος κάνει προσλήψεις.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες μόνο έκπληξη δεν δημιουργεί ο μεγάλος συνωστισμός για λίγες επίζηλες θέσεις μονίμων υπαλλήλων στην ΤτΕ. Συνολικά 5.200 υποψήφιοι έχουν δηλώσει συμμετοχή στο γραπτό διαγωνισμό που θα γίνει από τον ΑΣΕΠ, διεκδικώντας 60 θέσεις εργασίας στο κεντρικό κατάστημα της Τραπέζης της Ελλάδος, στην οδό Πανεπιστημίου. Με άλλα λόγια μία θέση εργαζομένου διεκδικείται από περίπου 87 μνηστήρες… Πρακτικά η αναλογία είναι ακόμη μεγαλύτερη για τον κεντρικό κορμό των υποψηφίων, αφού οι 24 από τις 60 προσλήψεις αφορούν ειδικές κατηγορίες, στις οποίες περιλαμβάνονται τα άτομα με ειδικές ανάγκες, οι πολύτεκνοι και οι τρίτεκνοι.

Οι διαδικασίες υποβολής υποψηφιοτήτων έχουν ολοκληρωθεί και απομένει πλέον να οριστεί από τον ΑΣΕΠ η ημερομηνία του διαγωνισμού, που θα είναι πιθανότατα στις αρχές της νέας χρονιάς. Το… προσκλητήριο της Τραπέζης της Ελλάδος για τις προσλήψεις μη εξειδικευμένου προσωπικού, έχει γίνει για αποφοίτους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με γνώση στο χειρισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών, καθώς επίσης και με γνώση της αγγλικής γλώσσας.

Για μια θέση στον… εργασιακό ήλιο

Τουλάχιστον ως τάξη αριθμητικού μεγέθους οι 5.200 αιτήσεις των υποψηφίων που είναι ‘’στην ουρά’’ για την τράπεζα της Ελλάδος, αντιστοιχούν σε έναν ανά 151 ανέργους, όλης της χώρας… Παρά το γεγονός ότι όλοι οι υποψήφιοι δεν είναι κατ’ ανάγκην άνεργοι, οι συσχετισμοί είναι μεν εντυπωσιακοί, αλλά εξηγήσιμοι.

Διότι η Τράπεζα της Ελλάδος, αντιπροσωπεύει αυτήν τη στιγμή μια εξέχουσα θέση στον… εργασιακό ήλιο, ειδικά για εκείνους που δεν έχουν μεγάλα εφόδια σπουδών. Η καλή και σίγουρα πληρωμένη δουλειά λειτουργεί εκ των πραγμάτων ως πανίσχυρος μαγνήτης στην εποχή της οικονομικής δυσπραγίας.

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η ΤτΕ έχει 1.864 υπαλλήλους, οι μέσες, μικτές, ετήσιες αποδοχές των οποίων υπολογίζονται ανα κεφαλήν στα 65.000 περίπου. Προ της φορολογίας δηλαδή, που παρακρατεί σχεδόν τα μισά. Εξυπακούεται ότι οι νεοπροσληφθέντες θα έχουν πολύ μικρότερες αποδοχές. Στη «ζώνη» των 1.000 -1200 ευρώ ανά μήνα καθαρά, ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση ή τα άλλα κριτήρια που πριμοδοτούν τις αποδοχές.

Από την αρχή της εφετινής χρονιάς, οι μικτές αποδοχές των υπαλλήλων της ΤτΕ αυξήθηκαν μεσοσταθμικά κατά 2,2%. Στο πλαίσιο της νέας τριετούς επιχειρησιακής σύμβασης που έχει υπογράψει η διοίκηση Στουρνάρα με τον σύλλογο των εργαζομένων, πρόεδρος του οποίου είναι ο Ευάγγελος Γερανιωτάκης.

Οι αυξήσεις θα έχουν ορίζοντα εφαρμογής μέχρι και το 2021, αναπροσαρμοζόμενα κατ’ έτος στο ίδιο ποσοστό του 2,2%. Στη λήξη δηλαδή της τριετίας θα έχει υπάρξει μια σωρευτική αύξηση της τάξεως του 7% στις μικτές αποδοχές.

Πέραν του θωρακισμένου ασφαλιστικού καθεστώτος (μέσω και του ισχύοντος προγράμματος των μετεργασιακών παροχών), στο μισθοδοτικό σκέλος των εργαζομένων στην Τράπεζα της Ελλάδος υπάρχουν και τα χορηγούμενα επιδόματα. Μάλιστα η τράπεζα επιδοτεί και τη… σίτιση, του προσωπικού με 6 ευρώ την ημέρα. Με την προϋπόθεση ότι η ελάχιστη κατανάλωσή τους θα φτάνει τα 10 ευρώ, πληρώνοντας εξ ιδίων τα υπόλοιπα 4 ευρώ…

Keywords
Τυχαία Θέματα