Ο κάτοχος του βραβείου Όσκαρ που έγινε δισεκατομμυριούχος

Ο Patrick Hanrahan, επιστήμονας και συνιδρυτής της Tableau Software Inc., βραβευμένος με Όσκαρ, καθηγητής του πανεπιστημίου του Stanford και μόλις… δισεκατομμυριούχος.

Γεννημένος στο Wisconsin είναι ο μεγαλύτερος κάτοχος μετοχών κατηγορίας Β της εταιρείας Tableau με έδρα το Σιάτλ, η

οποία φτιάχνει software που μετατρέπει τα δεδομένα σε εύχρηστα γραφήματα και άλλα γραφικά. Τη Δευτέρα, η Salesforce.com Inc. συμφώνησε να εξαγοράσει την Tableau έναντι 15,3 δισ. δολαρίων.

Ο Hanrahan κατέχει 6,9 εκατ. μετοχές κατηγορίας Β της Tableau, οι οποίες έχουν την ίδια αξία με τις μετοχές κατηγορίας Α , αλλά με 10 φορές τα δικαιώματα ψήφου. Η αξία του ποσοστού του αυξήθηκε στα 1,15 δισ. δολάρια, σήμερα το πρωί.

Ο ίδιος δεν έχει σχολιάσει το θέμα, ούτε ο εκπρόσωπος τύπου της Tableau.

Η ιδέα για την εταιρεία δημιουργήθηκε από ένα ερευνητικό έργο στο Stanford, όπου ο Hanrahan είναι καθηγητής γραφικών υπολογιστών. Ο ίδιος, με τον πρώην φοιτητή διδακτορικού Christopher Stolte και τον επιχειρηματία Christian Chabot, ίδρυσαν την επιχείρηση το 2003 και μία δεκαετία αργότερα την έβαλαν στο χρηματιστήριο.

Πρώην εργαζόμενος στην Pixar, ο Hanrahan εργάστηκε, μεταξύ άλλων, στην ταινία “Toy Story” και κέρδισε Όσκαρ Τεχνικού Επιτεύγματος. Την περίοδο που εργάζονταν στα στούντιο κινούμενων σχεδίων ήταν επικεφαλής αρχιτέκτονας ενός σχεδίου λογισμικού που ονομάζεται RenderManInterface, το οποίο περιγράφει τρισδιάστατες σκηνές και τις μετατρέπει σε ψηφιακές φωτορεαλιστικές εικόνες.

Παρά την επιτυχία της Tableau, οι ρίζες του Hanrahan βρίσκονται σταθερά στον ακαδημαϊκό χώρο. Η πρωταρχική απασχόληση του δισεκατομμυριούχου παραμένει ο εκπαιδευτικός του ρόλος στη σχολή μηχανικής του Stanford. Αφιερώνει περίπου το 20% του χρόνου του στην Tableau, όπου είναι υπάλληλος μερικής απασχόλησης, σύμφωνα με την τελευταία στοιχεία που υπέβαλε η εταιρεία.

Patrick Hanrahan

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι ο μόνος υπερ-πλούσιος καθηγητής στο πανεπιστήμιο. Ο επιστήμονας υπολογιστών David Cheriton, από τους πρώτους επενδυτές της Google, έχει περιουσία αξίας άνω των 4 δισ. δολαρίων. Ο συνάδελφος του, Terry Winograd, δεν ήταν επενδυτής στο Google, αλλά έλαβε μετοχές  πριν από την εγγραφή στο χρηματιστήριο, όταν εργάστηκε εκεί το 2002. Ο ίδιος δηλώνει: «Δεν είμαι δισεκατομμυριούχος, αλλά είμαι άνετος».

Η παρουσία τους στην καρδιά της Silicon Valley, δίνει στους καθηγητές του Stanford τις ευκαιρίες να δημιουργήσουν τις δικές τους νεοσύστατες επιχειρήσεις, να επενδύσουν στις εταιρείες πρώην φοιτητών και να μοιράζουν το χρόνο τους μεταξύ πανεπιστημίων και βιομηχανίας.

«Το Stanford είναι πολύ ευέλικτο με την εργασία», δήλωσε ο Cameron Teitelman, ιδρυτής της StartX, μιας κοινότητας για τους επιχειρηματίες του Stanford.

«Έχουν κατανόηση και στηρίζουν τους ανθρώπους που παίρνουν άδεια ή εργάζονται στη βιομηχανία για μερικά χρόνια ή αποφασίζουν να κάνουν μια start up και στη συνέχεια να επιστρέψουν  στο πανεπιστήμιο».

The post Ο κάτοχος του βραβείου Όσκαρ που έγινε δισεκατομμυριούχος appeared first on mononews.

Keywords
Τυχαία Θέματα