Ο πλούτος δεν θα σώσει τις χώρες από την κλιματική αλλαγή

Ο πλούτος από μόνος του δεν θα προστατεύσει τις οικονομίες από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αναφέρουν ερευνητές, προτρέποντας τις κυβερνήσεις να κατασκευάσουν έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης για τον περιορισμό των οικονομικών ζημιών.

Η έρευνα για το κλίμα έχει δείξει ότι οι φτωχοί άνθρωποι στις τροπικές χώρες είναι οι πιο ευάλωτοι στις οικονομικές απώλειες που προκαλεί η υπερθέρμανση του πλανήτη.

Ωστόσο, οι χώρες που προετοιμάζονται ενεργά για τις κλιματικές επιπτώσεις όπως οι τυφώνες και οι καταιγίδες θα τα πάνε σημαντικά καλύτερα

οικονομικά από άλλες με παρόμοιες οικονομίες, σύμφωνα με έκθεση της Economist Intelligence Unit.

Για παράδειγμα, μέχρι το 2050, η οικονομία της Ρωσίας θα είναι κατά 5% μικρότερη από ό,τι θα ήταν χωρίς την επίδραση της κλιματικής αλλαγής.

Η Αργεντινή, η οποία έχει κάνει περισσότερα για να προετοιμαστεί, θα συρρικνωθεί μόνο κατά 2%, παρά το γεγονός ότι έχει παρόμοια επίπεδα οικονομικής ανάπτυξης, δήλωσε η μελέτη.

«Η ηγεσία της Αργεντινής αναγνωρίζει ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί κίνδυνο για τον μακροπρόθεσμο ρυθμό ανάπτυξης της Αργεντινής, προφανέστερα μέσω των επιπτώσεών της στον σημαντικό τομέα της γεωργίας», ανέφερε η έκθεση.

Συνέδεσε τις εκτιμώμενες απώλειες της Ρωσίας με τον «ευρύ σκεπτικισμό για την κλιματική αλλαγή σε μεγάλο μέρος της ρωσικής επιχειρηματικής κοινότητας και την έλλειψη ευρύτερης δημόσιας ενημέρωσης».

Οι ερευνητές εξέτασαν την προθυμία και την οικονομική ικανότητα αντιμετώπισης της αλλαγής του κλίματος σε 82 χώρες με μεγάλες οικονομίες.

Η παγκόσμια οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 3%, ενώ οι χώρες της Βόρειας Αμερικής θα τα πάνε καλύτερα και οι χώρες της Αφρικής χειρότερα, ανέφεραν.

Παρά τις πρόσφατες πυρκαγιές και τους τυφώνες που δημιούργησαν ανησυχίες σχετικά με έναν πλανήτη που υπερθερμαίνεται, οι ερευνητές ανέφεραν ότι η κλιματική αλλαγή θα προκαλέσει τη συρρίκνωση της οικονομίας των ΗΠΑ κατά 1% έως το 2050.

Από το 1980, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υποστεί 241 καιρικές και κλιματικές καταστροφές που στοίχισαν 1 δισεκατομμύριο δολάρια ή περισσότερα, με σωρευτικό κόστος 1,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ανέφεραν τα Ηνωμένα Έθνη.

Μόνο επτά χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Νότια Κορέα και η Λιθουανία, απέσπασαν καλύτερη βαθμολογία.

«Παρά την απουσία ηγεσίας σε εθνικό επίπεδο στις ΗΠΑ, οι πόλεις και σίγουρα οι πολιτείες προχωρούν πραγματικά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο David Miller, διευθυντής του δικτύου C40 των πόλεων που ασχολούνται με την κλιματική αλλαγή.

«Εντός των ΗΠΑ, μόλις η ομοσπονδιακή κυβέρνηση χρησιμοποιήσει την εξουσία της, θα δείτε ακόμα μεγαλύτερη πρόοδο σε ό, τι κάνουν σήμερα οι πόλεις και οι πολιτείες».

Τα φτωχότερα έθνη – πολλά σε μέρη όπου οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής του κλίματος έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο – έχουν απαιτήσει από καιρό περισσότερη οικονομική στήριξη, ώστε να μπορέσουν να χτίσουν πιο ανθεκτικά σπίτια, να φυτέψουν πιι ανθεκτικούς σπόρους, να παρέχουν άρδευση και να προειδοποιούν τους πολίτες για επικίνδυνες καιρικές συνθήκες.

Η Αγκόλα, ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στην Αφρική, είναι μία από τις αναπτυσσόμενες οικονομίες που πρόκειται να πληγεί περισσότερο.

Η χώρα της Δυτικής Αφρικής έχει ανακοινώσει φιλόδοξα σχέδια για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της άρδευσης και της δέσμευσης να συνεργαστεί με τα Ηνωμένα Έθνη.

Αλλά η χώρα δεν έχει καταφέρει να ανταποκριθεί στις υποσχέσεις της, ανέφεραν οι ερευνητές.

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο world economic forum.org σε συνεργασία με το Thomson Reuters Foundation trust.org και συγγραφέας είναι o Matthew Lavietes
Keywords
Τυχαία Θέματα