Ο πύργος του Naillac και πέντε μουσεία στη Ρόδο και σε νησιά του Νοτίου Αιγαίου

Τρία νέα μουσεία και τα εγκαίνια ενός τέταρτου, μία νησίδα μουσείων(!), η διαφορετική «αναστήλωση» ενός πύργου μέσω ολογράμματος και αρκετά ακόμη έργα περιμένουν τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου. Και μιλάμε κατ΄αρχάς για το Μουσείο του Αγαθονησίου, νέα μουσεία στην Τήλο και την Κύθνο, την Νησίδα Μουσείων Κάστρου Χώρας Νάξου αλλά και το εμβληματικό μνημείο της Ρόδου τον πύργο του Naillac.

Τον προγραμματισμό ανακοίνωσε

η υπουργός Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη κατά την επίσκεψή της στη Ρόδο και σε σύσκεψη με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ.  Γιώργο Χατζημάρκο.  Πριν από όλα τα έργα πάντως,  στις 8 Μαΐου, πρόκειται να εγκαινιασθεί από την υπουργό Πολιτισμού το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σύμης, επί τη ευκαιρία του εορτασμού της επετείου για το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Συγκεκριμένα και αρχίζοντας από τον πύργο του Naillac, που γκρεμίστηκε το 1863 από σεισμό, πρόκειται τώρα να αναπαρασταθεί  ως ολόγραμμα, με σύγχρονη τεχνολογία τριών διαστάσεων, βάσει της μελέτης, που θα εκπονηθεί από υπουργείο Πολιτισμού και με πόρους που θα εξασφαλίσει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Ο πύργος του Naillac, τετράγωνος με ύψος τριών ορόφων και με τέσσερις επάλξεις στις γωνίες του βρισκόταν στην άκρη του δυτικού μόλου του Μεγάλου Λιμένος της Ρόδου και είχε κατασκευαστεί από τον Μεγάλο Μάγιστρο Fullbert de Naillac (1396-1421). Έχει αποτυπωθεί σε γκραβούρες από πολλούς περιηγητές αλλά το κυριότερο για την σημερινή «αναστήλωσή» του έχει φωτογραφηθεί κιόλας το 1850, δηλαδή λίγο πριν τον μεγάλο σεισμό που τον κατέστρεψε.

Ο πύργος του Naillac σε γκραβούρα του 1830

Στο ακριτικό Αγαθονήσι εξάλλου, αναμένεται να ολοκληρωθεί το μουσείο, που έχει καθυστερήσει πολύ, αφού ως κτήριο είναι έτοιμο από το 2015. Επίσης αυξήθηκαν οι προϋπολογισμοί  – με πόρους του Επιχειρησιακού Προγράμματος Νοτίου Αιγαίου –  για την  κατασκευή Μουσείων στην Τήλο και στην Κύθνο, καθώς και την νησίδα Μουσείων στη Νάξο, που στοχεύει στη μετατροπή του κάστρου σε ανοιχτό μουσείο αναδεικνύοντας το Αρχαιολογικό Μουσείο, τον Πύργο Crispi (Γλέζου), την οικία Προμπονά, (πρώην κτήριο της Αεροπορίας) αλλά  και τον κεντρικό πύργο του Σανούδου.

Η περιοχή των οχυρώσεων της Ρόδου με τον κατεστραμμένο σήμερα πύργο του Naillac

Στα έργα προβλέπονται επίσης η ανάδειξη της Επισκοπής της  Σικίνου και η ανάδειξη του Φιλέρημου, η αποκατάσταση των μνημείων της Κω που είχαν υποστεί σοβαρές ζημιές από τον μεγάλο σεισμό του Ιουλίου 2017 ενώ αυξήθηκε η χρηματοδότηση του έργου για την προστασία και την ανάδειξη της αρχαίας Ακρόπολης της Ρόδου (1,6 εκατ. στα 2,00 εκατ. ευρώ.) και τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου αρχαιολογικού πάρκου.  Νέα Προγραμματική Σύμβαση τέλος πρόκειται να συναφθεί ανάμεσα στο ΥΠΠΟ, το δήμο Ρόδου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σχετικά με τη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, που είναι μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Η Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου

Keywords
Τυχαία Θέματα